| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Porod doma

Porod doma - Deníček

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 1610] Názory 16111620 z 37606  [Dalších 35986 >>]
.kili. 125672
26.5.2012 23:13:59
myslet si to můžete
.kili. 125672
26.5.2012 23:08:00
"..kéž bys tak nekecal bludy ty."

Vám to může být jedno, neboť beztak je nepoznáte, ale přát si to jistě můžete.
.kili. 125672
26.5.2012 23:06:05
" můžete mně vysvětlit, co konkrétně při společném spaní má působit jako faktor zvyšující riziko SIDS"

Ne. Dal jsem tu (v reakci na zásadně špatné doporučení dané skrze zde zmíněný TV pořad nějakou medicínsky nevzdělanou psycholožkou) odkaz na doporučení AAP a tím mám svůj záměr za ukončený. Pokud jste se s obsahem odkázené stati seznámila, pak víte, že jsou důkazy, že dbát doporučení AAP ve věci uložení kojence ke spánku znamená snížit risiko SIDS až o 50%. Pojmy "společné spaní" a "sdílení společného lůžka" (cosleeping a bed-sharing)) mají různý význam a společné spaní (cosleeping) je oproti sdílení lůžka doporučeno.

Pokud máte medicínské vzdělání, pak byste mohla v patřičném odstavci odkázané stati najít v podobě čísel odkazy na práce uvedené pod článkem a tyto prostudovat. Pokud medicínské vzdělání nemáte, zbude Vám volba buď důvěřovat z konsensu vzešlému doporučení AAP coby nejprestiřnější světové pediatrické autority, nebo výmyslům nekompetentních, případně jednat dle vlastního úsudku.
Denyna 14851
26.5.2012 22:24:12
Kili, kéž bys tak nekecal bludy ty.
withep 93862
26.5.2012 22:21:23
Po pravdě, opravdu nebudu číst všechy studie o SIDS a faktorech, které jeho riziko zvyšují ~;) Nemyslím si, že by byly psány účelově, ale zároveň si nedovedu představit, jak by se asi souvislost s očkováním prokazovala/vyvracela. Že bychom třeba tady u nás v republice nějakých 10 let polovinu dětí neočkovali a pozorovali, jestli mají nižší/vyšší incidenci SIDS? Nebo bychom je očkovali až od 8. měsíce a pozorovali, jestli incidence SIDS klesá? To by bylo fajn ~g~

O žádný seriózní argument se nepokouším, není třeba. Společné spadní rodičů s malými dětmi považuju za přirozené a prokazatelně přínosné, a reakce ve smyslu, že to ovšem zvyšuje riziko SIDS, je vlastně moc pěknou ukázkou ne-celostního přístupu (nejen) v lékařství. Psychika se nebere v potaz, pokud není vyloženě stižena nějakou chorobou, zkrátka psychická pohoda dítěte musí jít stranou, protože společné spaní možná zvyšuje (byť opravdu velmi nepatrně) riziko (už tak velmi nepatrné) SIDS.

Incidence SIDS v ČR je cca 20 dětí ročně, to je cca jedno dítě z 50 000. To už možná víc kojenců padne za oběť dopravním nehodám, přesto jsem se nesetkala s varováním "nevozte své děti autem". Dá se nějak zjistit, kolik z těch cca 20 dětí spalo se svými rodiči, zda byli rodiče nekuřáci, nepili alkohol, měli tvrdou matraci, dítě nebylo přehřáté, zkrátka zda i za dodržení těchto podmínek dítě zemřelo (pokud vůbec zemřelo v noci ve spánku) a příčina nebyla zjištěna? Jo, pokud by to byla velká část z nich, stálo by to za zamyšlení; jinak se to ale utápí v té spoustě ostatních rizikových faktorů a možná jen díky tomu, že je to jeden z mála, který můžeme ovlivnit, se zdá, že má nějakou váhu.
Shayla a 3 kluci 43054
26.5.2012 22:19:50
Kili, můžete mně vysvětlit, co konkrétně při společném spaní má působit jako faktor zvyšující riziko SIDS? Děkuji.
Rapiti 37804
26.5.2012 22:12:45
withep, já jsem to vždy brala tak, že existuje jisté riziko, že dítě v posteli rodič zalehne nebo překryje peřinou, takže dítě by mohlo zemřít na udušení. Ale to není SIDS, proto mi to připadá zvláštní.
.kili. 125672
26.5.2012 20:11:24
- "Zvláštní je, že se mezi nimi neuvádí očkování. V té studii se píše, že příčinná souvislost mezi očkováním a SIDS nebyla prokázána (samozřejmě, to by se rodiče teprve bouřili), ale těžko může být věrohodně vyvrácena."

Nevím o které studii píšete, nicméně práci, na kterou jsem dal odkaz, jste nejspíše nečetla.

- "těch faktorů, které zvyšují (těžko říct, jestli reálně, většina z nich spíš statisticky) riziko SIDS, je několik desítek"

* to ovšem není seriosní argument pro doporučení pro
bed-sharing, které dává psycholožka, popisující normální vývoj jako dva kroky vzad a krok vpře

** doporučení AAP i v rámci AAP-policy vychází z poznatků uvedených e stovkách prací a z konsensu klidi, kteži věci bezpochyby rozumí. Konsensus zcela jistě není založen účelově a na spekulacích (např. že by se rodiče boužili), pokud ho někdo takto zpochybňuje, je to spíše projekce jeho vlastního svědomí do ostatních,.
withep 93862
26.5.2012 19:42:59
Rapiti, těch faktorů, které zvyšují (těžko říct, jestli reálně, většina z nich spíš statisticky) riziko SIDS, je několik desítek, společný spánek je jen jedním z nich a mnohé z nich jsou neovlivnitelné (mužské pohlaví, roční období,...)

Zvláštní je, že se mezi nimi neuvádí očkování. V té studii se píše, že příčinná souvislost mezi očkováním a SIDS nebyla prokázána (samozřejmě, to by se rodiče teprve bouřili), ale těžko může být věrohodně vyvrácena.
Šešule 94264
26.5.2012 19:15:39
http://www.blisty.cz/art/63583.html
[<<Předchozích 1610] Názory 16111620 z 37606  [Dalších 35986 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.
Zdejší témata

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.