| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vícejazyčné rodiny

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 2809  [Dalších 2689 >>]
Azia a 3 ryzova zrna 132367
23.2.2013 21:56:12
Svynko, rozpravaj:-), nemluv.
Rodic ma na dite mluvit svym materskym jazykem. Jak Ti deti odpovi, je uz na nich, ale ty na ne vzdycky slovensky! To je zaklad vicejazycnych rodin.
Dáša 2 kluci+ holčička 15507
23.2.2013 21:33:49
Manžel je Slovák, přistěhoval se k nám do ČR před 12 lety, zpočátku zvažoval mluvit česky, ale přišlo mi to škoda, mluví krásně slovensky. Dcera mu vše rozumí, ale mluví pouze česky, má jen pár oblíbených výrazů. Manžel v práci i jinde mluví pouze slovensky, navíc velmi často naráží na zde žijící Slováky tak si i pokecají.

Jen kamarádi dcery mají občas oči navrch hlavy, jakouže divnou řečí to její tatík mluví :)
Marťa11 8076
23.2.2013 21:31:38
muž česky, ty slovensky...
dítě v tom zmatek mít nebude... nejhorší je právě ta nedůslednost a jednou tak, podruhé jinak... škoda, že jsi na prvního slovensky nemluvila

malé děti vstřebají oba jazyky bez problémů, škoda...
Maťa. 21117
23.2.2013 21:22:29
Žiadny úvod, proste rozprávaj slovensky. Ak sa Ťa opýtajú, objasni im odpoveď. Inak nerieš:-)
Maťa. 21117
23.2.2013 21:21:39
Neboj, detičky sa velice rýchlo aklimatizujú:-) Moj brácha najmladší (10 ročný) bol teraz s nami na lyžovačke. A po týždni mluvil česky, ač na začiatku sme mu nejaké slová museli vysvetľovať:-)))) Sranda:-)
Maťa. 21117
23.2.2013 21:19:42
A ešte, so svojou babičkou a dědečkom (žijú v Bratislave 50 rokov), od malinka iba "mluvím česky". Na moju slovenčinu to nemalo prachžiadny zlý vplyv:-)
Svynka 130628
23.2.2013 21:18:37
Ďakujem Vám za názory, ktoré sú viac-menej v rovnakom duchu, a o to vačšie mám výčitky. Na rovinu Vám poviem, že je mi až do plaču.. Než som sa stala matkou, bola som si istá, že budem na deti rozprávať slovensky, avšak som sa nechala ovplyvniť manželom a jeho rodinou, ktorí na mňa síce nijak tvrdo netlačili, ale svoj názor povedali dosť jasne, a keďže sa jedná o rozumné osoby, tak som sa tak nejak dala nakoniec ukecať. Česky rozprávam, ale som v kŕči.

Je mi tak ľúto, že som sa za prvé neuvoľnila v komunikácii so svojimi deťmi (koniec koncov aj s mužom a ostatnými) a za druhé som svoje deti obrala o možnosť prijímať prirodzeným sposob jazyk ich matky...
~n~
Čiže 2násobný prúser..

Túto tému som chcela založiť už minimálne pred rokom, a ľutujem, že som tak neučinila.

No čo už, radšej neskoro než nikdy, deti sú teraz slovenčine dosť otvorené (boli sme u našich, a hneď potom ak časť mojej rodiny prišla za nami, do ČR, na párdňovú návštevu).
Verím, že ten prechod zvládnem, a plánujem sa uvoľniť až natoľko, že slovensky budem komunikovať nielen so svojimi najbližšími... Len si neviem predstaviť začiatky, keď im na úvod nášho stretnutia poviem niečo v zmysle... "... nó, rozhodla som sa, že začnem rozprávať slovensky, tak si na to, prosím, všetci zvyknite..."
~3~
Maťa. 21117
23.2.2013 21:17:38
Svynka, ja na svojho chlapa hovorím slovensky, v práci česky, na deti na preskáčku, ale zo začiatku hlavne slovensky (tie české výrazy mi tam vbehávajú teraz, po rokoch, čo som tu, tak nejak samé).

Moje deti rozprávajú svojou rodnou češtinou dokonale, nikdy nepotrebovali logopéda ani nič podobné:-) A rozumejú samozrejme krásne i slovenčine.

Toto je prípad aj mojej bývalej susedky, tiež slovenky, ona rozpráva zásadne roky slovensky, deti naprosto v pohode česky (má tri):-)

Takže...nerieš a rozprávaj, jak ti zobáčik narástol:-) (jo..pri narodení do mňa rodina tu tiež dula, jak mám mluvit česky..neskor dali pokoj:-)))
Alraune 129596
23.2.2013 20:39:18
Na druhé straně, s dcerou do školky chodil chlapeček se slovenskými rodiči (ne bilingvní z rodiny, Slováci jsou oba rodiče) a do výběrové české školy se nedostal, úroveň češtiny prostě nebyla taková, mluvnice a čeština obecně mu trochu problémy dělá.
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 2809  [Dalších 2689 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.