| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Epilepsie

  (?)
[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 3288  [Dalších 3178 >>]
Lubar 16347
28.12.2013 0:24:51
Epilepsie v první řadě má takový množství variant, že ti obecný info je víceméně k ničemu. Je dobrý si pro každý případ nastudovat první pomoc, to se hodí vždycky, ale obecně se toho o epilepsii zas až tak moc říct nedá.
Jsou epileptici, kteří mají jeden dva záchvaty za život a jsou, někdy i bez léčby, někdy po letech léčby následně i bez léčby zcela bez problémů.
Jsou epileptici, kteří mají léčbu celoživotní, ale jsou na ní víceméně v pohodě.
Jsou epileptici, kteří mají léčbu celoživotní, ale i přesto se sem tam nějaký záchvat vyskytne.
Jsou epileptici, kteří mají léčbu celoživotní, ale úplně pod kontrolou to není a záchvaty se vyskytují.
Jsou epileptici, na které nefunguje žádná léčba.

Jsou epileptici, u kterých se příčina nikdy nezjistí.
Jsou epileptici, kteří mají epilepsii v důsledku úrazu mozku.
Jsou epileptici, kteří mají epilepsii v důsledku nějakého útvaru v mozku.
Jsou epileptici, kteří mají epilepsii v důsledku špatně vyvinuté části mozku.
Jsou epileptici, kteří mají epilepsii v důsledku metabolických vad.

Jsou epileptici geniální, průměrně inteligentní i těžce mentálně postižení.

Jsou záchvaty velmi různé - ty, co všichni známe jako hrůzostrašné, velké, "grand mal", malé, které se kolikrát ani nezpozorují (člověk třeba jen kouká do blba, škube mu ruka, zakopává), záchvaty, které se projevují úplně netypicky - například divnými slovy v řeči.

Epilepsie zkrátka je jen souhrnné označení pro lidi, u kterých se někdy objevilo něco, co se dá označit jako epileptický záchvat. Bez toho, aniž by byl viděn konkrétní epileptik s jeho konkrétními záchvaty, tak se nedá obecně říct snad skoro nic... a naopak bych řekla, že jakékoli zobecňování je epileptikům k tíži...

Mmch - syn je epileptik a právě ty následky toho zobecňování, toho, že si lidi většinou vytáhnou jen to nejhorší, co se o epilepsii dá zjistit, mu velmi škodí.

P.S. Někteří epileptici sami žít nemůžou, ale ti, kteří mají epilepsii nějak pod kontrolou a jsou schopni se o sebe mimo záchvaty sami postarat, ti sami žijí zcela běžně, ženy epileptičky i mají děti.

P.P.S. Tolerance k čemukoli - pivo, nevyspalost, čokoláda, stres, a tak dále, je u každého epileptika jiná.

P.P.P.S. Se sportem je to nemlich to samý - každý to má jinak. Obecně se jim jen nedoporučuje sport ve výškách, potápění do větších hloubek a inliny.
Lenka
  • 
27.12.2013 23:21:56
Proč by nemohl epileptik žít sám?
Lenka
  • 
27.12.2013 23:15:02
Ne vždy se zjistí příčina epi, někdo má záchvat jednou za život, bez jakéhokoliv projevu na MRI, CT, EEG...
Manžel má svým způsobem pravdu. Spouštěčem může být stres, únava, vyčerpání....
Je dost druhů epilepsie, dost druhů záchvatů... Na někoho se podaří "ušít" léčbu na míru první volbou léku, u jiného to může být běh na dlouhou trať, zkouší se kombinace léků.

Sportovat může, jen by měl mít rozum a nepřeceňovat své možnosti. Cigára a chlast škodí každému, ale když si dá sem tam pivo......nemůžeš mu stát za zadkem a moralizovat.
Kač. ♀ + ♂ 11157
27.12.2013 23:11:56
tak jsme si to odklikla dřív než jsme chtěla :-)
Prostě záchvat může mít mnoho podob mezi tím co jsme psala. Je mnoho lidí co mají epi a ani o tom neví prootže záchvaty se projevují jen zahleděním....

A jak tu někdo psal o první pomoci to byla velmi dobrá poznámka. Je potřeba aby lidi v okolí věděli co dělat v případě záchvatu a pokud má nějaké léky "první pomoci" tak kdy a jak je podat. My máme klasicky rektální Diazepam na záchvat s křečemi, ale co se dává dospělým nevím.
Představa o první pomoci při záchvatu je velmi zkreslená a často špatná.

Nutno dodat že on se s tím musí srovnat sám a to není prdelka já se se synovou epi srovnávala víc než půl roku .....

Kač. ♀ + ♂ 11157
27.12.2013 23:05:39


1. ZA epi může i nějaký útavr na mozku ale není to příčinou, což mu patrně dělali CT mozku aby toto vyloučili.
2.a 3. o cigaretách a alkoholu nemůžu soudit mému epikovi je 6 let :-) ale větších dávek alkoholu bych se vyvrovala jedno dvě piva dle mého laického soudu nemůžou být úplně škodilvá ale možná se pletu.
4. Nám byl sport přímo dopručen přirozeně bezpečné aktivity, co je trošku průser u epiků jsou vodní aktivity.
5. "Trefení" správných léků ve správných dávkách se zpravidla nepovede hned a je možné že to má i nějaké jiné účinky na člověka. Syn měl léky po kterých měl být utlumenější a naopak on byl jak na pérko po nějaké době se to srovnalo do normálu :-)

Jinak důležitý je spouštěč záchvatů u švagra to může být různé, někomu vadí světlo, synkovi se to spouštělo po únavě, ale taky to může spustit nevyspání nebo prudká změna hladiny cukru.

Ještě je nutno říct že záchvat epi může mít 1000 podob a nutně záchvat nemusí být v bezvědomí a k tomu křeče záchvat můžet taky vypadat jako několika sekundové zakedění " do blba"

fisperanda 60761
27.12.2013 22:34:38
Aha. Tak pokud je to takhle čerstvý, tak může být z prášků opravdu "divný". Ono se to zkouší metodou pokus-omyl, někdy je nalezení těch správných léků běh na dlouhou trať, a nežádoucí účinky můžou působit různý věci. Pokud má záchvaty po alkoholu, tak vynechat, to je jasný.
Asi to bude chtít zezačátku zvýšený bezpečnostní opatření, neměl by se pro jistotu koupat ve vaně a tak, než vypozoruje, co jsou spouštěče, a co si může dovolit.
A klid, ono si to sedne. Ze začátku to vypadá dycky jako horká kaše, ale dá se to zvládnout.
fisperanda 60761
27.12.2013 22:04:50
Jako bývalý epileptik ti můžu napsat zhruba něco :)
Ložisko může a nemusí být "útvar", někdy je to prostě místo, kde se vytváří výboje, může bý v mozku různě. Nebo může epilepsie propuknout následkem, že něco tlačí na mozek, nebo následkem úrazu. Může být dědičná.
Já jsem brala léky většinu života, alkohol jsem pila normálně bez následků, spánkový režim jsem si zařídila, jak jsem chtěla, na slunko jsem mohla, ale to je hrozně individuální, to musí člověk na sobě vypozorovat, co jde a co už ne (stroboskop například). Neslyšela jsem, že by na epilepsii cigarety měly nějaký vliv.
Aktivně sportovat epileptik může, pokud vyhodnotí, že může.
Léky jsou kapitola sama o sobě, vedlejší účinek může být téměř všechno. Mě uspávaly.
To tak na okraj, v podstatě jsou to věci, na který se můžeš kamaráda zeptat, určitě o tom něco ví. Tebe by měla ale hlavně zajímat první pomoc v případě záchvatu, tam se vyplatí pohotová reakce. Zeptej se kamaráda, co a jak dělat, jestli má u sebe třeba nějaký léky na stav "po záchvatu". To bude lepší než se ptát manžela :)
Mili+2 70470
27.12.2013 21:56:00
Bratr kamaradky je epileptik a fascinuje me ze si vubec nedava pozor na plavani, kazdy rok si klidne vleze bez dozoru do jezera, a kazdy rok se aspon 2 x topi. nastesti ho zatim pokazde zachranili.
brabenec+Adélka 72965
27.12.2013 21:40:05
Znám člověka, který trpí nepravidelnými záchvaty od mala. Nikdy neměl epilepsii "potvrzenou" jakože jasný nález. Ale občas měl velký záchvat-někdy jednou do měsíce, jindy jednou do roka.

1., epi může propuknout kdykoli během života a může se projevit i jako následek velkého stresu, ale člověk může mít jeden záchvat a nazdar nikdy víc /to měla třeba ségra/.

2. 3., alkohol i cigarety samozřejmě škodí i zdravému člověku, ale odpírat jedno pivo a tím vlastně navozovat stres, že něco nesmí... to je těžké. někdy je možná lepší dát si jedno pivko nebo skleničku vína a být v pohodě než "trpět" omezením.

4., Epi a sport se nevylučují, jen je třeba dbát zvýšené pozornosti např u plavání nebo podobných sportů, kde při záchvatu hrozí bezprostřední ohrožení. Jinak se sport naopak doporučuje.

5., Záleží na léku. Někdy se hledá a zkouší vhodný lék i několik měsíců, protože epi je spousta druhů a je potřeba to "vyladit".

v každém případě podle mě hrozně moc záleží na tom, jak člověk sám nemoc přijme a jak se s ní srovná. Pokud to přijme, bude si hlídat své limity, naučí se správnému a pro něj vyhovujícímu režimu, tak nebude mít problém v pohodě a relativně normálně žít.
Jsou horší zdravotní problémy, tady jde spíš o to, že v případě záchvatu nad sebou ten člověk ztratí kontrolu a to může trochu nahánět strach.

Je to asi těžké, ale čím víc bude "nemocný" a TAKÉ jeho OKOLÍ v pohodě, tím to je lepší pro všechny.

Nejdůležitější je tuto nemoc přijmout, vědět, že záchvat může nastat, vědět jak při něm pomoc, ale nijak víc ji nepřipomínat a nevyvyšovat~;((
Chrysantéma 100475
27.12.2013 21:35:38
technicky to možné je,otázka co dál a na jak dlouho...
[<<Předchozích 100] Názory 101110 z 3288  [Dalších 3178 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.