| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Gramatické okénko

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 90] Názory 91100 z 12228  [Dalších 12128 >>]
žiraf 54559
20.12.2024 15:10:14
Souhlasím, do češtiny se cpou i doslovné překlady - "Mějte hezký den", "Dva týdny zpátky" - místo Před dvěma týdny.
Bolí to.
žiraf 54559
20.12.2024 15:06:44
K té otázce - už jsem taky slyšela i viděla "zodpovědět na otázku".
A vždycky mě naštve doplňující tabulka u dopravní značky "Mimo dopravní obsluhy". Tady nechápu, že se sejde člověk, který toto požduje, a druhý, ktrerý to vyrobí.

Prostě vazby často kulhají :-(.
Federika 14090
20.12.2024 14:48:21
Ropucho,
já myslím,že se dnešní učitelé na slova jako "pýr" nesoustřeďujou.Učí se je ve vyjmenovaných slovech, řeknou si, co to je, když děti nevědí a hotovo, zrovna ten pýr moc problémů nedělá,snadno si to zapamatujou.
Čeština je těžkej jazyk a pokud se tím člověk zrovna neživí, počítá se s tím,že toho spoustu znát nebude. Vyloženě hrubky ale nemusí dělat nikdo.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
20.12.2024 14:38:48
já bych uvítala, kdyby se jazykovědci soustředili i na vytváření nových pravidel, zahrnujících i nový způsob mluvy... do češtiny proniklo nebývalé množství anglicismů a usazují se v běžné komunikaci, ale tak nějak nadivoko... uvítala bych pravidla, jak se tedy reaguje na "emaily", provozují se "cally", jestli vidíme chyby v "logách" nebo "lozích"... nechce se mi líbit představa rezignace na naše skloňování, ale na druhou stranu skloňování anglicismů je opravdu peklo ~t~
Evelyn1968,2děti 6269
20.12.2024 14:36:28
Kvůli toho, místo kvůli tomu, tady občas čtu, odkud to je~t~?
neznámá 91073
20.12.2024 14:27:12
Moje děti také pýr neznaly, musela jsem ukázat, znaly jen pejr.~t~

Mě to smutné nepřijde, jazyk se přirozeně vyvíjí. Babyku jsem ve věku dětí neznala ani já a ani jsme ji ve vyjmenovaných slovech neměli.
Bydžov asi děti znají. Ale asi pro moje děti jsou zlo slova po M - mýtit, dmýchat, smýkat- to byl boj.
A teď koukám, že v některých verzích je i "mykat", to bych nevěděla ani já, natož moje děti.
Chvilku jsem přemýšlela, jestli mykat souvisí s osobou, známe vykání, onikání a mykání, že by byl někdo pohlaví MY.~t~

Jo a velký boj byl u nejstaršího u slova "vidle", neustále psal "vydle", protože dle je přece slovo.~t~
Ropucha + 2 120300
20.12.2024 14:24:54
"měla by se měnit i pravidla českého pravopisu podle aktuálnosti."

Ne, neměla.
Pravidla klidně mohou zůstat, ale výuka by měla směřovat k tomu, aby děti dokázaly jazyk funkčně používat.
Psát v diktátu správně babyku, dokolečka od třetí do deváté třídy (nebo tak nějak), je plýtvání časem. V tom čase by se měla výuka soustředit na jevy, s nimiž se děti budou frekventovaně setkávat v reálném životě (na rozdíl od babyky). Třeba aby věděly, že se používá "vyvarovat se něčeho" a "vyhnout se něčemu". Aby měly načtenou běžnou slovní zásobu, běžné gramatické jevy, aby získaly pro jazyk nějaký cit a nemusely pro každou větu lovit v hlavě našprtaná pravidla. Aby uměly srozumitelně a správně formulovat a s porozuměním číst. A tak dále...
77kraska 132593
20.12.2024 14:12:52
s tim bych se jeste smirila

mne strasne vadi v radiu, ze mluvi tak, ze tomu nemuze rozumet clovek, ktery neumi anglicky...treba starsi lidi...a nemyslim nejake prihlouple komercni radio, ale Cesky rozhlas Plus...tam jsou rozhovory s odborniky, ja chapu, ze odbornik pouziva v praci anglicismy, ale nemohl by aspon v radiu mluvit srozumitelne?

nebo mi vadi pojem "resilience" - proc se v cestine nezavedl pojem odolnost? nebo houzevnatost? nebo nezlomnost? to jsou vedatori lini neco vymyslet?
Koníček mořský 156666
20.12.2024 14:09:54
A to je náhodou smutný, že dneska děti nevyplejí pýr, nezasadí babyku, nezajedou do Bydžova, nerozdmýchají oheň...

Ale máte pravdu, že časy i doba se mění a měla by se měnit i pravidla českého pravopisu podle aktuálnosti.
Lei 37503
20.12.2024 13:23:55
Aleno,

mně tohle přišlo takové praktické...samozřejmě to není seznam antivyjmenovaných slov...ale některá se odvodí snadno (ves - víska, věž - vížka), v některých se tolik nechybuje (více, víko...), ale vydět a vyklat je k vidění mnohem spíš.
[<<Předchozích 90] Názory 91100 z 12228  [Dalších 12128 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.