Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
sally | 3140 |
27.9.2024 20:33:17
neznámá, to se omlouvám... ... samozřejmě jsem myslela, že lid je "rázovitý", nikoliv poznamenaný ...
já na to možná koukám moc pohledem člověka, který vyrostl ve městě... ... ale jak někdo psal, tak třeba i problém s prací - ve městě si podle mě důchodkyně přivýdělek najde, na vesnici to jde hůř - čistě proto, že je tam méně možností... Můj strejda jezdil na Vysočině se sanitkou, tak těch historek je v rodině spousta (jako že si vozili písek a sypali si nejprudší kopec na trase a tak)... je pravda, že to je těch 30 -50 let... no a pak jsou povodně a různé jiné záležitosti... a ono když je to do nejbližší nemocnice 30 minut, ale je bouřka / náledí / záplava... (moje známá kdysi jela do porodnice drezínou - a to bylo už v 21. století - koleje podél řeky byly jediná nezaplavená komunikace - ale to nebylo na Vysočině)... |
sally | 3140 |
27.9.2024 20:26:00
Ropucho,
no já ti nevím... platit dovážkovou službu pro to, že si důchodkyně potřebuje koupit dva rohlíky, jedno mlíko a deset deka šunky? Pokud máš rodinu a objednáváš jídlo pro 4-5 lidí na týden, tak je to asi super, ale samotné starší osobě nebo i páru to už podle mě tak výhodně nevychází. Ty lidi jedí méně - a obvykle potřebují taky trochu šetřit a ty čerstvé věci nevydrží tak dlouho... ale třeba jsem jen škarohlíd... my jsme teda při stěhování vybírali místo, které je město... abychom kromě základních potravin měli třeba i "železářství" a "zahradnictví" - abysme kvůli každému hřebíčku nemuseli podnikat půldenní výpravu... aby uprostřed práce, když člověk zjistí "ježišmarjá, chybí mi štětec" se dal štětec pořídit pod hodinu. No a pak ti doktoři.... a instalatéři a automechanici a sklenáři a.... |
Rodinová | 140078 |
27.9.2024 20:12:43
Takhle ja mam rada jizni Plzensko, od konce Brd, Rozmital pod Tremsinem, pres Nepomuk a Zinkovy az vlastne Posumavi do Klatov.
Priroda krasna, turisticky ruch mirny a lid pohostinny Jen nevim, jak bych se tam uzivila |
neznámá | 91073 |
27.9.2024 20:09:37
Tak sanitka a hasiči snad zajedou v ČR všude. Jsem z Vysočiny a pamatuji, že když mi bylo asi deset, soused zemřel na infarkt, protože se k němu přes závěje sněhu nedostala sanitka. Ale to z mého okolí jeden jediný případ a blbě načasovaný, kdyby to bylo o půl dne později, silnice už byly sjízdné, vyfrézované. A také počasí se od té doby změnilo, zimy, kdy tu pomáhali vojáci a silnice se frézovaly už jsou pryč, poslední taková zima byla asi před 15 lety.
Lesy tu nejsou, kůrovcová kalamita. Lomy jo. "Vysočina je specifická, chudý kraj, lidi jsou tím poměrně poznamenaní" tak dík, no. Když jsem byla malá, tak se v turistickém letáku psalo, že moje rodné místo je "kamenité, neúrodné a lid rázný." Ale zase tu běžně žijí i nepohybliví důchodci, celkem dobře fungují charity a jiné služby, pomáhají si rodiny i sousedi. Lékaře tak uplně problém nevidím, i ve městech k nim musíš dojíždět. Autobus teda nejezdí, to je fakt, ale fungují různé sanity. A znám lidi, i z Prahy, co zapadli rychle a pak znám rodiny, které nezapadly po několik generací. To je těžké, no. Většinou ten, kdo se více angažuje a je vidět, zapadne. Ten, kdo nemá zájem se družit a žije jen pro sebe, nezapadne. Je fakt, že pozemek jako třeba kousek pole nebo louky zde asi "cizák" moc nekoupí, pozemky se neprodávají i kdyby na chleba nebylo, když už se musí, tak se prodají po rodině nebo alespoň někomu se vsi. Barák by se sehnat dal. |
Ropucha + 2 | 120300 |
27.9.2024 20:08:18
Gigi, to zní úplně idylicky
Tento kraj vůbec neznám, jen Hradec a pak samotné Krkonoše. Asi to budu muset napravit. |
Gigi | 134129 |
27.9.2024 19:52:53
Rodina byla z královédvorska, jezdím tam na hroby a na čundry a miluju to tam. Docela to splňuje všechny Tvoje podmínky :D
Fajn příroda okolo, v dálce panorama Krkonoš. Čistý vzduch, výhledy, pole, lesy, turistické cesty i divočina, roubenky... Erbenův duch v tom kraji pořád je. Samotný Miletín, který znám nejvíc, má necelých 1000 obyvatel, školu, knihovnu, doktora, hospodu, sámošku, cukrárnu a divadlo. Pak je okolo spousta menších vesniček s pár desítkami domků kde nic moc není, ale mají slušné spojení do Hořic (8000 obyvatel), Dvora Králové (15000) nebo Lázní Bělohrad (4000). Do Prahy jede necelé dvě hodiny přímý autobus z Pece pod Sněžkou, který staví ve Dvoře, Miletíně a Hořicích. Hradec jako krajské město je cca 40 minut busem. Mít tam možnost bydlet, tak se stěhuju hned. I když jsem pražská a těžce městská, tohle je jediný venkov, kam bych šla ráda a asi i tam fakt chtěla jít. |
Ropucha + 2 | 120300 |
27.9.2024 19:40:27
Sally, ohledně nákupů bych dneska už neviděla vesnici jako past.
Fungují eshopy, dovážkové služby, i ve vsích jsou zásilkové boxy. Vážnější je to se zdravotnickými službami, tam bych se opravdu bála nutnosti dojíždění a zrovna v situacích, kdy člověk není fit. Zapadnutí mezi místní může být oříšek, pokud člověk není stavěný na sousedské fungování. Pohybovat se po vsi stejně jako po anonymní městské ulici je nemožné. |
sally | 3140 |
27.9.2024 17:36:42
Máto,
vesnice mi přijde, že může být docela past až "se budeš bát řídit" - doby, kdy do každé řiti jezdil několikrát denně autobus, jsou pryč a ve vesnici si ani nenakoupíš (možná draho v nějakém obchůdku, který taky není vždy otevřený) a podobně s doktorama - budeš muset jezdit do Města... plus na vesnici budeš vždycky "cizí", lidi se tam znají po generace - ledaže by to bylo něco jako chatová / zahrádkářská kolonie... My jsme nakonec skončili v malém městě - právě s vyhlídkou, že chceme, aby k nám dojela sanitka, hasiči atd., abychom měli trochu výběr s doktory a obchody - a přitom to měli blízko do přírody. S vyšší nadmořskou výškou to nemusí být až takové - imho stačí kopečky a les, myslím, že i třeba kolem Mělníka by se našla místa, která jsou stinná a pohostinná - a měla bys kousek do Mělníka / Prahy. A ty skalní / lesní oblasti jsou tam krásné (ale zase asi dost profláknuté). Napadá mě Mšeno, ale nebyla jsem tam třicet let, tak si to možná idealizuju (jako celou tu dobu, kdy jsem byla mladá a krásná - teď už jsem holt jen krásná ) Vysočina je specifická, chudý kraj, lidi jsou tím poměrně poznamenaní, služby a dostupnosti taky. Ale zase je tam ten les a lomy - ale třeba i rybníky s rašelinovou vodou... a je tam o hodně chladněji než v Praze - ale pokud budeš mít v Praze vnoučata, tak ta doprava z/na Vysočinu je problematická. Z Vysočiny mě napadá Třešť - jako menší městečko, ale pořád v dosahu třeba Telče a Řásné (koupání, lyže) - a ne tak turisticky profláklé - ale opět nebyla jsem tam spoustu let. |
TaJ | 81121 |
27.9.2024 17:04:55
Choceň je pěkná. Je na hlavní trase vlakem do Prahy...A vůbec některá další městečka v té oblasti. Před pár lety jsme často jezdívali se synem vždycky na pár dní do České Třebové. Tam bych si dokázala představit bydlet. Moc rádi se tam vracíme. Vybavenost slušná, klidné místo a luxusní autobusové i vlakové spojení pomalu kamkoli. Celkově mám moc ráda tu oblast - Choceň, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová...líbí se mi ta krajina.
|
Zd a tři | 91080 |
27.9.2024 16:32:03
Chocen
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.