Iveta Rydlová (5ti letá dcera) | •
|
(26.5.1999 11:48:00) Nedá mi to a musím zareagovat na výše uvedený článek. Předsudků v této oblasti je víc než dost, řekla bych. Dost dlouho už jsem neslyšela a nečetla tak výrazně rozumné vysvětlení, jaké podává p. Matějček. Velmi za ně děkuji. Pan Zdeněk Matějček mi totiž mluví z duše. Mám pětiletou dcerku Barborku. Od malička se řadí k těm dětem, které jsou sice velmi živé (někdo by řekl zlobivé), ale zato velmi zvídavé, šikovné a učí se rychle. Je to dítě, které potřebuje neustále činnost, aby bylo spokojené. Proto není divu, že už umí celkem dobře psát, číst, počítat. Neumím si představit, že bych svou dceru Barboru omezovala v běžném životě poznámkami typu: když se mě zeptá, jak se to písmeno čte – „Ne, Barborko, já ti to neřeknu, paní učitelka by se zlobila, že by ses to naučila už teď, když jsou ti teprve 4 roky.“ - a nechávala ji proti její vůli v nevědomosti. Myslím, že by to bylo skoro omezování osobní svobody. Jelikož moje dcera Barbora je díky své živosti opravdu dost vybavena znalostmi a dovednostmi, které děti v jejím věku ještě nemají, tak jsem uvažovala, že bych ji dala do školy již o rok dřív. Neumíte si představit, co je to za problém a vlastně na základě doporučení učitelky z mateřské školky jsem usoudila, že to opravdu není rozumné. Ve třídě, kde by byla Barbora (šla by do první třídy v pěti letech), budou totiž již 2 osmiletí kluci, takže jsem ustoupila spíše převaze fyzické. Prý rodiče dávají děti o rok a více déle do první třídy. Moje dcera je narozená v prosinci a tak vlastně půjde do školy skoro v sedmi letech, což je u tohoto dítěte dle mého názoru jakási ztráta času. Jediné, co mi poradili telefonicky v psychologické poradně – že ji máme zaměstnávat co největším počtem kroužků. Což mi nemusí radit. Barborka v současné době navštěvuje kroužky tři a zvládla by ještě další, jenže není nikdo, kdo by ji do kroužků vodil (jsou většinou velmi brzy a já s manželem jsme oba v tuto dobu v práci). Barborka je velmi šťastná, když jde do svých oblíbených kroužků, ale spousta lidí to považuje pro děti za příliš náročné a i babička Báry pro to nemá pochopení. Prý si má dítě v tomto věku jen hrát. Jenže nebere v úvahu, že dítě i učení bere jako hru a je to pro ně v tomto věku právě „intelektuální potěšení“. Takže ještě jednou velmi děkuji za podporu a ujištění, že to, co dělám, tak není vůbec špatné, ale naopak..........Iveta
|
Petra Drápalová,syn 7let | •
|
(15.1.2001 13:20:12) Jsem o trochu dál, než píšete. Můj syn se naučil číst sám v pěti letech, protože je narozen v prosinci, zajímala jsem se o možnost, zda by mohl začít chodit do školy v září před svými šestými narozeninami a lékařka, učitelky MŠ i ZŠ mne považovaly za blázna, všichni přece chtějí odklad. Vzdala jsem to, šel do školy ve věku 6 a 3/4 roku, čte knihy, logicky si odvodí násobení a ve škole se nebetyčně nudí. Naše školství totiž umí pracovat s dyslektiky, dysgrafiky a neví co s nadanými dětmi. Tušila jsem, že budou problémy, také jsme dostali od psycholožky radu nabídnout co nejvíce činností. Už od narození chodí plavat, od tří let do keramiky, od pěti let hraje na flétnu, teď v první třídě přibyla angličtina, počítač a má ještě další kapacitu, ale my s manželem už asi ne. Petra
|
Oli Zao |
|
(16.12.2009 12:18:06) Opravdu? Je ale velmi nevhodné, že mého vnuka považujete za svého syna. Sofort ins Untergeschoss!!!
|
|
|
Kateřina, devítiletá dcera | •
|
(10.11.2002 11:12:15) Podobný problém jako Vy jsem byla nucena řešit také. Moje dcera uměla v pěti letech číst, počítat a je také velmi živá a činorodá. Bohužel se narodila 1. září a tak nastupovala do školy až v 7 letech! Chtěla jsem, aby šla "o rok dříve", ale ten jediný den, o který se narodila později bohužel rozhodnul! Žádala jsem o zápis do školy dříve, v mateřské škole kam docházela mi sdělily, že pravděpodobně ještě nebude zralá ke školní docházce. Navštívila jsem i dětského psychologa, ale bezvýsledně. Dcera mu předvedla, jak plynule čte, bez problémů sčítá přes desítku. Na závěr sezení mi pan psycholog oznámil, že doporučení k zápisu nevystaví. Argumentoval tím, že je ještě fyzicky malá a nezvládla by například nosit tác s jídlem ve školní jídelně! Dcera tedy nastoupila do školy v sedmi letech. Měli jsme veliké štěstí na skvělou paní učitelku, která Kristýně umožnila samostatnou práci. Nyní dcera chodí do třetí třídy, dostává úkoly, při kterých musí přemýšlet a když ve třídě opakují učivo, které má Kristýna zažité, může si třeba číst vlastní knížky a škola jí moc baví! Podle mého názoru nezáleží ani tak na tom, jak je dítě vyspělé při nástupu do školy, ale na učitelce, která dítě učí. Můj obdiv proto patří všem učitelkám , které dokážou zaujmout všechny děti, bez ohledu na to, s jakými znalostmi do školy nastoupily.
|
Šárka, syn 6 let | •
|
(17.10.2006 10:07:00) Článek kapacity prof. Matějčka (bohužel již zemřelého) a následná diskuse jsou balzámem pro mojí duši. Sama jsem uměla číst, když jsem jako téměř 7 letá šla do školy - jsem prosincová. Ve škole jsem se nudila a nikdy jsem se pořádně nenaučila učit, což mi i tak umožnilo absolvovat VŠ. Můj syn se od mala vyvíjel tak, že všechny kolem sebe udivoval svými znalostmi a schopnostmi. Pravdou je, že k tomu měl množství podnětů. Protože je narozen 8. září, tak od nástupu na MŠ jsem tušila, že pokud bude na školu zralý, udělám všechno pro to, aby mohl do školy o rok dříve. Nakonec to nebyl problém, stačilo absolvovat zápis a od září už mám doma prvňáčka. Pravdou je, že učitelky v MŠ a třeba i moje maminka měly pocit, že mu tím krátím dětství. Zatím jsem se svým rozhodnutím spokojená a výsledky mého syna zatím nasvědčují, že jsem udělala dobře.
|
Monika | •
|
(17.10.2006 10:34:32) Šárko, řešila jsem podobný problém. Mám dceru, v listopadu jí bude 7, a už chodí do 2. třídy. Zatím toho nelituji, čas ukáže. Mám doma ještě syna, také podzimní, šel do školy normálně. Asi měl jít také dřív, ale nebyl moc sociálně zralý (někdy mám pocit, že není ještě teď ve 4. třídě).
|
Šárka, prvňačka | •
|
(18.10.2006 14:42:05) Poradíte mi nějakou dobrou první třídu, kde letos není moc dětí a mají hodnou paní učiteku?V Praze.
|
perdita |
|
(18.10.2006 15:03:19) Zavítej na diskuzi: http://www.rodina.cz/diskuse4853.htm a zeptej se.
|
Lída+2 |
|
(18.10.2006 15:06:05) A nebo se poptej: podle regionu na jednotlivých Prahách.
škoda já bych poradila,ale máš to z ruky... cca 100km. A máme do 5 třídy jen 58 dětí a paní učitelky jsou moc hodný.
|
|
|
|
|
Hazentla |
|
(4.9.2007 9:40:05) Tohle mi mluví z duše, sama jsem ve školce četla Robinsona Crusoa a nastoupila jako říjnová skoro v sedmi pronudivše se celou základkou a gymplem, v prvním ročníku na VŠ v šokovém stavu, co to po mně vlastně chtějí a kdyby nezasáhla listopadová revoluce, rozhodně teď ten diplom doma nemám. Kromě toho jsem byla největší ve třídě a do konce gymplu jsem nikdy nedostala psaníčko od kluka, od profesora 3x. Můj synek pravda skoro v pěti nečte, píše jako levák dost bídně, ale počítá do sta a sčítá odčítá bez problémů do dvaceti. Samozřejmě narozen 21. září a paní učitelka ve školce na mě koukala jako čerstvě vyvoraná ponrava, že uvažuju o umístění do školy již příští rok a ne až za dva. Včera jsem hodila pokec s bývalou spolužačkou z gymnázia, t.č. učitelkou na prvním stupni, a ta mi řekla, ať se řídím intuicí, což v podstatě dělám, ale asi mě čeká pěkný boj. Kromě toho mám strach ze šikany, ten můj prďola by byl jednoznačně nejmladší ve třídě, i když rozhodně ne nejmenší. Fakt nevím, doufám, že se rozhodnu správně, ještě je čas, možná se poradím s dětským psychologem, zatím mám velké dilemno.
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(4.9.2007 9:58:07) Hazentlo, myslím, že pokud se synek zatím neprojevuje jako "otloukánek", nemusí to být s případou šikanou tak horké. To, že bude nejmladší, nerozhoduje. Můj třetí syn byl taky zdaleka nejmladší (nar. 22. září), ale v sociálních dovednostech byl vždy na úrovni spolužáků, a kdyby měl podobný problém, ozval by se. To asi bude hlavní, aby se synek nebál nebo nestyděl se svěřit, pokud bude mít s někým potíže. Náš kluk je teď v tercii, a až doteď byl nejmladší i na celé škole - přeskočil pak ještě čtvrtou třídu. Nejstarší syn zažil na začátku gymplu náznak šikany (je poměrně drobný, navíc trošku zrzek), ale vypořádal se s tím sám a rychle :-D
|
Žabi |
|
(5.9.2007 7:57:46) No právě, u nás je problém najít třídu, kde je málo dětí. Byla nám doporučena škola pro nadané děti, ale tu bohužel u nás nenajdete. Takže objíždíme vesnice okolo našeho města a zjišťujeme, kde je kolik dětí. On se ale věkem opravdu zklidňuje, jenže nechce uznávat cizí autority a to je problém. Jinak doma na něj jsme velmi přísní, takže čekám, kdy u nás zazvoní sociálka (to si dělám srandu), ale fakt v ničem neustupujeme. On totiž přijde k cizímu člověku a začne s ním muvit a vůbec se ho nebojí a nerespektuje ho! A to nevíme, jak překonat. Na něj platí přísnost. A když někdo nedovede být přísný, tak on toho hned využije a nic si z něj nedělá! K tomu má ještě velmi dobrý hudební sluch, jenže jsme nenašli zatím učitele hudby, který by ho zvládl. Takže tak.
|
Žabi |
|
(5.9.2007 8:04:14) Hazentlo, jak popisuješ sebe, to jako bys popisovala mne. Akorát, že já jsem narozena v únoru, do školky jsme zhruba chodila dva měsíce (byla jsem hodné ustrašené ditě - pravý opak syna), ale zdaleka jsem neuměla, co umí on. Byla jsem ve škole jako z jiného světa. Ale teď vidím, že Ti největší grázli z gymplu to z nás dotáhli nejvýš! Ale to je zase jiná kapitola.
|
|
|
lipoo |
|
(5.9.2007 19:51:28) Hanzetko-šikany se neboj,pokud není nejmenší,tak ty děcka fakt neví,kdy se narodili..náš synek je v červenci /takže ty dva měsíce není nic/,a dodnes neví,kdo se kdy ve třídě narodil-a to je už v osmé:-)
|
Moncaka |
|
(5.9.2007 21:55:19) S tou šikanou je to trochu o povaze dětí. Syn je ve třídě téměř nejstarší, o hlavu větší než ostatní a přesto náznaky šikany od ostatních bohužel řešíme. Dcera je ve třídě od některých i o 1,5 roku mladší, ale jí si nikdo šikanovat nedovolí. Zrovna včera se porvala ve třídě s největším raubířem, protože začal se spolužákama šikanovat jiného kluka. Takže moje dcera se už nezastává jen holek ve třídě, ale už i některých kluků.
|
lipoo |
|
(6.9.2007 21:52:45) Mončo-na povaze dětí záleží jestli se nechají šikanovat nebo ne /ale náš synek má povahu,že by se šikanovat nechal a zavdává k tomu i důvody/,jenže taky doooost záleží na třídní učitelce..oni měli dobrou,a docela se snažila stmelovat a držet kolektiv pohromadě...Třeba náš synátor měl potíž s čůráním ve škole-a styděl se třeba v hodině se přihlásit,že chce na wc.Tak měl povoleno,že může jít,aniž by něco řekl..jenže třeba když šli do divadla nebo tak,tak další problém-prostě na ten záchod nešel..a učitelka mi řekla,že mu mám dát do zvláštní igelitky prostě náhradní slipy a kalhoty-kdyby náhodou,a nesla mu to ONA,aby nebyl děckám nápadný,a prostě nebyl důvod k nějakým posměškům nebo tak....Teď je v osmičce,a zatím dobrý!I když si myslím,že z něho kluci prostě srandu mít musí-ale kamarády má a nestěžuje si.
|
|
|
Hazentla |
|
(6.9.2007 9:02:55) Dík za odpovědi všem. Chlapík rozhodně otloukánek není, kdo zná Vaška z velryby, udělá si obrázek sám. Taky je o hlavu větší než jeho vrstevníci a troufám si říct, že je fakt šikovnej. Bohužel už jsme šikanu zažili VE ŠKOLCE!, kluk si to částečně zavinil sám, vzhlíží se ve starších klucích, kterým se vnucuje, a pak zákonitě dostane. Naštěstí ten starší kluk už je letos ve škole a kromě toho ho chlapík dorostl, takže v poslední době už se spíš karta obrátila. Nicméně cca půl roku jsem je nemohla nechat venku spolu a stížnosti ve školce mě automaticky zařadily mezi problémové matky, čímž jsem klukovi spíš uškodila, takže jsem radši držela pec. Holky, co učí na prvním stupni říkají, že stejně šikanují spíše z vyšších ročníků ty nižší a ne mezi sebou ve třídě. Já doufám, že má chlapík hubu po mně a pěsti po tátovi a že si prostě poradí. ještě jednou dík.
|
|
|
|
|
|
berunka | •
|
(2.9.2007 19:06:35) Já tenhle problém naštěstí rešit nemusím, protože mám teprve tříměsíční dceru. Ale já i moje sestra jsme uměly číst a psát již ve čtyřech letech a v první třídě jsme se vůbec nenudily. Měly jsme skvělou paní učitelku, která nám dávala úkoly navíc. Taky můj strýc, který má skoro 60 let, uměl psát a číst dříve než šel do školy. Narodil se 4.září a jeho maminka (moje babička) také požádala o to, aby ho vzali do školy o rok dřív. Přezkoušel si ho jeden inspektor a do školy ho pustil bez problémů. Možná dříve v tom školství postupovali podle svého rozumu a ne podle nějakých pouček a obecných doporučení.
|
Žabi |
|
(3.9.2007 8:58:32) Dobrý den, my řešíme také problém s odkladem. Syn je narozen v srpnu 2002, takže by měl jít příští rok do školy. Číst umí od čtyř let. Úkoly řeší pro děti o několik let starší. Jenže budeme žádat o odklad pro synovou velmi velkou hyperaktivitu a neuznávání cizích autorit. Doma s ním problémy nejsou, ale ve školce ano. Má tady také někdo takové dítě?
|
Lída+2 |
|
(3.9.2007 10:17:11) ŽAbi kamarádka to měla dost podobný+ nevyhraněný ruce a oči.... právě vedla do školy čerstvou prvňačku 8let( v půlce září).
|
lucie štíchová 2 děti | •
|
(16.12.2007 20:38:21) chtěla jsem se zeptat zda máte někdo zkušenost s přípravnou třídou,synovi bude v srpnu 6,uvažuji o odkladu a o přípravné třídě. děkuji
|
Jana | •
|
(25.12.2007 20:01:37) Mám dotaz: syn je narozený v září 2002. Mám povinnost jít s ním k zápisu do první třídy nebo ho mohu bez jakéhokoliv prověření v poradně nechat ještě rok ve školce? Moc děkuji za odpovědi a přeji všem příjemné prožití zbytku vánočních svátků.
Jana
|
lipoo |
|
(25.12.2007 23:04:50) Jano- k zápisu jdete až příští rok...k zápisu tento školní rok jdou děcka narozené do 31.8.2002!
|
|
Lída+2 |
|
(26.12.2007 15:30:46) JAno je to tak, že k zápisu jsou povinni jít děti narozený od i ten den 31.8.2007,ale můžou jít k zápisu děti narozené až do 31.12.2008...a klidně jít hned v září do školy pokud se rozhodnete.
|
Jana | •
|
(26.12.2007 18:10:34) Lipoo a Lído,
moc děkuji za vaše odpovědi..:-)
J.
|
|
|
|
|
|
huhu, holky 4 a 2 | •
|
(3.9.2007 15:49:10) ahojte, jenom se chci zeptat, neda se to resit vyukou doma a pozdejsim zaclenenim do bezne skoly? Napr. ve 2-3 tride, kdy uz se dite zklidni, ale zaroven mu neubihaj roky. Problematice nerozumim, jeste nejsme tak daleko. Jenom me to napadlo, jestli to nejde resit i takhle.
|
Lída+2 |
|
(3.9.2007 16:39:25) no teď právě k Lukovi nastoupila holčička co jí 2 roky učili doma. Asi by to chtělo. než ztratit rok... až dva.... Teď šla poprvé do školy do třetí třídy.:-) To musí být takový zvláštní. Luk se raduje.:-) je jich konečně sudý počet.:-)
|
Moncaka |
|
(3.9.2007 22:18:44) Myslíte, že se hyperaktivita časem srovná? Mám dceru pěkného divocha a bylo nám doporučeno dát jí do školy o rok dřív, aby se pak moc nenudila a nezbořila třídu. Stejně jí bourala, protože stejně byla dopředu před ostatními, ale naštěstí paní učitelka jí zaměstnala a dva roky tím pádem byly celkem v pohodě. 8 jí bude až v listopadu a teď je ve 3. třídě. Pokud by měla odklad, tak by byla teprve prvňáček.
|
Lída+2 |
|
(4.9.2007 6:06:04) Mončáku, když to je taky o možnostech. luk má ve třídě chlaečka co ej taky hyperaktivní,ale v množství 13 dětí se to dalo. A letos jich je 14a kluk mi už loni přišel klidnější....
třeba , kdyby našla ŽAbi třídu do 15 dětí..tak by to malýmu taky nevadilo být ve škole.
|
|
|
|
|
berunka | •
|
(3.9.2007 22:15:46) Nemyslím to nijak zle a nechci se vás dotknout, ale když byste nad tím upřímně zauvažovala,nemůže být problém v tom, že doma nekladete synovi žádný odpor, proto s ním nejsou problémy a ve škole(školce) se již musí přizpůsobit?
|
|
|
|
|
Sami |
|
(1.9.2010 10:28:56) Ano ano, nezbývá mi nic jiného než jen souhlasit. Naše Anička má 3 roky. Je dítko zvídavé a šikovné, když jde do lesa, sbírá houby, protože naprosto přesně pozná které jsou ty správné a umí je pojmenovat, pozná spoustu stromů, květin a písmenka? Ne že by četla, to ne, ale spoustu písmenek už také umí-číst a snaží se je i psát. A není to proto, že bychom ji k tomu nějak nutili, ale protože se o to sama zajímá a přesně jak píšete - když Vám dítě řekne "mami, co je to za písmenko?" těžko ho odbydete, že to ještě nemusí umět. Úděl učitelek není lehký, ale měly by se snažit děti podporovat a rozvíjet, bohužel, ne všude se to děje. Díky za tento článek.
|
|
|