00 |
|
(5.6.2017 20:15:39) Mám problém. Nejsem zdatná kuchařka. Mám ráda koření, bylinky. S miminem jsem i pro sebe nesolila a později solila minimálně. Teď i když solím a přijde mi, že někdy hodně - brambory aj. Je chuť nijaká, mdlá, at nasypu,co nasypu.
Kolik třeba dáte lžiček - lžic do hrnce brambor řekněme s 1kg.
Kolik lžiček tak cca dáte do hrnce s omáčkou na špagety, do omáčky pro 4čl. rodinu??
Nebo je to solí? Že i sůl může nesolit? Nebo mám divný chuť.pohárky. Jenže i přítel sem tam vzdechne, že vařím bez chuti. Jinak si běžně nedosoluje. Jídla jinde mi chutnají a přesolená mi nepřijdou až na vyjímky. Tak čím to je?
|
Bouřka |
|
(5.6.2017 20:52:15) Používám na solení lžičku z domácí pekárny, do příloh pro 2 dospělé a 2 menší děti (s tím, že většinou tak jedna velká porce zbyde) dávám tu 1 lžičku, spíš necelou. Když dělám br. knedlíky, tak dávám něco přes tu 1 lžč.až 1.5 lžč., a to na 3/4 kg brambor, to je jediný, kde vím, kolik to váží . Do omáčky na špagety (bez masa) přijde necelé 3/4 lžč. Na půl kg masa dávám taky tak tu 1 lžč. Používám nerafinovanou mořskou, když dojde a nemám dokoupeno, tak obyčejnou sůl a to se musím hlídat, abych dávala méně, jinak nám to přijde moc slaný.
|
|
čajka |
|
(5.6.2017 21:07:37) Donedávna jsem měla stejnou potíž, teď jsem ze svého pocitového "solit přiměřeně" začala "solit skoro až příliš", čím jsem se asi dostala na běžnou míru (šlo jen o to konečně překlapnout v hlavě) a manžel je konečně spokojený... no a mě taky víc chutná. A ráda používám sypké bujóny, ale kvalitnější než klasická vegeta, třeba sypký drůbeží od Alnatury, nebo Wurzl, sypu to téměř do všeho.
|
jů |
|
(5.6.2017 21:31:21) Sypké bujony jsou super. Já třeba jen solí polévku nedochutím, připadá mi prostě "nijaká".
|
|
00 |
|
(5.6.2017 21:46:26) No jo, jenže jak to s tím, že sůl je všude v jídle okolo, kolik ji přijmeme za den atd. ??
|
čajka |
|
(6.6.2017 15:14:49) Dokud jsem řešila, kolik soli se smí, tak kolem toho bylo pořád napětí a chlap brblal, že je jídlo nijaký. Tak jsem se na to vybodla (i když mi to trvalo nejmíň 2 roky, kdysi jsem dokonce jela v makrobiotice, takže jídlo jsem řešila vždycky docela dost). Možná teď solíme víc než je norma, nevím a už neřeším, hodně nepřesoluju každopádně, obě maminky i hospody a školní jídelna solí pořád víc. Ta psychická pohoda kolem jídla mi za ty případný negativní účinky soli stojí
|
|
|
|
Girili |
|
(5.6.2017 22:22:23) Ja treba brambory, ryzi, testoviny nesolim vubec. Varim/dusim v minimu vody. Jidla v hospode mi prijdou casto presolena. Mdla chut obvykle neni nedostatkem soli, ale nekvalitnimi surovinami.
|
Girili |
|
(5.6.2017 22:24:09) Jo a mam zkusenost, ze hrubozrna sul soli vic.
|
|
|
|