| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Solení jídla

 Celkem 19 názorů.
 00 


Téma: Solení jídla 

(5.6.2017 20:15:39)
Mám problém. Nejsem zdatná kuchařka. Mám ráda koření, bylinky. S miminem jsem i pro sebe nesolila a později solila minimálně.
Teď i když solím a přijde mi, že někdy hodně - brambory aj. Je chuť nijaká, mdlá, at nasypu,co nasypu.

Kolik třeba dáte lžiček - lžic do hrnce brambor řekněme s 1kg.

Kolik lžiček tak cca dáte do hrnce s omáčkou na špagety, do omáčky pro 4čl. rodinu??

Nebo je to solí? Že i sůl může nesolit? Nebo mám divný chuť.pohárky. Jenže i přítel sem tam vzdechne, že vařím bez chuti. Jinak si běžně nedosoluje.
Jídla jinde mi chutnají a přesolená mi nepřijdou až na vyjímky. Tak čím to je?

 Bouřka 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 20:52:15)
Používám na solení lžičku z domácí pekárny, do příloh pro 2 dospělé a 2 menší děti (s tím, že většinou tak jedna velká porce zbyde) dávám tu 1 lžičku, spíš necelou. Když dělám br. knedlíky, tak dávám něco přes tu 1 lžč.až 1.5 lžč., a to na 3/4 kg brambor, to je jediný, kde vím, kolik to váží :-). Do omáčky na špagety (bez masa) přijde necelé 3/4 lžč. Na půl kg masa dávám taky tak tu 1 lžč. Používám nerafinovanou mořskou, když dojde a nemám dokoupeno, tak obyčejnou sůl a to se musím hlídat, abych dávala méně, jinak nám to přijde moc slaný.
 čajka 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 21:07:37)
Donedávna jsem měla stejnou potíž, teď jsem ze svého pocitového "solit přiměřeně" začala "solit skoro až příliš", čím jsem se asi dostala na běžnou míru (šlo jen o to konečně překlapnout v hlavě) a manžel je konečně spokojený... no a mě taky víc chutná.
A ráda používám sypké bujóny, ale kvalitnější než klasická vegeta, třeba sypký drůbeží od Alnatury, nebo Wurzl, sypu to téměř do všeho.
 jů 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 21:31:21)
Sypké bujony jsou super. Já třeba jen solí polévku nedochutím, připadá mi prostě "nijaká".
 00 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 21:46:26)
No jo, jenže jak to s tím, že sůl je všude v jídle okolo, kolik ji přijmeme za den atd. ??
 čajka 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 15:14:49)
Dokud jsem řešila, kolik soli se smí, tak kolem toho bylo pořád napětí a chlap brblal, že je jídlo nijaký. Tak jsem se na to vybodla (i když mi to trvalo nejmíň 2 roky, kdysi jsem dokonce jela v makrobiotice, takže jídlo jsem řešila vždycky docela dost). Možná teď solíme víc než je norma, nevím a už neřeším, hodně nepřesoluju každopádně, obě maminky i hospody a školní jídelna solí pořád víc. Ta psychická pohoda kolem jídla mi za ty případný negativní účinky soli stojí~w~
 Girili 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 22:22:23)
Ja treba brambory, ryzi, testoviny nesolim vubec. Varim/dusim v minimu vody. Jidla v hospode mi prijdou casto presolena. Mdla chut obvykle neni nedostatkem soli, ale nekvalitnimi surovinami.
 Girili 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 22:24:09)
Jo a mam zkusenost, ze hrubozrna sul soli vic.
 Winky 


Re: Solení jídla 

(5.6.2017 22:59:18)
Solim málo, stížnosti nejsou (všichni se pres den stravujeme v práci/ve škole, takže srovnání je), slanka je na stole, manžel si prisoluje ze zvyku, ma rad ta Hrubá zrnka soli. Nejvíc solim polévky, ale to je u vývaru nutnost, jinak je fakt mdly.
Pamatuju si, ze mamka do hrnce s bramborami na obed (pro 4 osoby) dávala dvě lžičky soli. Ja dám stěží jednu, přidávám libecek či celer. Na rýží taky dávám jen špetku soli, někdy přidám vypek z masa, někdy kari nebo rozmaryn či cibuli se hřebíčkem. Do těstovin když se vaří tak nic, ani olej, ale kupuju ty z tvrdé pšenice, neblemcave, jen do masa/omáčky co přijde na to sůl dam, zase ale tak pul lžičky. Trochu důkladněji solim maso které pecu v troubě. Plátky masa dělané na pánvi solim až když jsou hotové.
Jinak rada používám kari, kurkumu, papriku (i chilli), pepř, kmín plus zelené bylinky ze zahradky (letos mam nejvíc saturejky, tymianu a salveje) a podobně (ne kořenící směsi se solí), a přijde mi to ok.
Špetku soli dávám do kynuteho těsta a do těsta na livance.
 Apple + 2 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 6:46:23)
Důležité je solit pri vaření co nejdříve, pozdeji nebo pri dosolování hotoveho se musí dat více
 Katka. 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 7:25:02)
Záleží,jakou používáš sůl.
Třeba alpská sůl solí víc než himálajská.
Nejvíce solí mořská sůl.
Obyčejnou sůl nepoužívám.

Jinak brambory nesolim vůbec, na vaření rýže a těstovin nedávám do hrnce sůl vůbec.
Tchýně solí opravdu hodně a manžel si celkem rychle zvykl na moje málo slaná jídla.
Používáme hodně čerstvé bylinky.
 Alena 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 8:13:05)
ziskana podzemni tezbou (na pytliku se vetsinou pise "sul kamenna" )
 Mája+kluci 07, 11 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 10:54:01)
Katko "na vaření rýže a těstovin nedávám do hrnce sůl vůbec" fakt jako neslaná rýže i nudle? Vždyť to musí být nejedlé nebo to pak nějak dosoluješ? To si fakt neumím představit ~d~

Jinak já solila celkem dost málo, ale od té doby, co fakt intenzivně trénuju, jsem se přistihla, že solím víc. Asi si tělo žádá vypocené ionty a mě podvědomě vede ke slanějším chutím
 Renka + 3 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 7:55:12)
Solím minimálně, na brambory špetku soli, což je max. 1 malá lžička. Co je ale divné, že vám to dlouhodobě připadá mdlé, my jsme si zvykli a neslané a mdlé nám jídlo nepřijde. Naopak bych řekla, že vynikne chuť samotného jídla. Mám spíš problém, že jinde mi to připadá přesolené.
 Fren 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 8:13:06)
dávám na porci brambor-dospěláckou porci,slabou lžičku soli,když vařím špagety,nikdy vodu nesolím,úplně nám stačí když to pak posypu sýrem a poliju kečupem či k tomu dám masovou směs ještě.
 angrešt 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 10:09:57)
Voda na těstoviny, knedlíky, noky... se nesolí kvůli tomu, aby se osolila ta vařící se věc, ale kvůli tomu, že sůl zvedá bod varu vody nad 100 st, čímž dojde k tomu, že jsou ty těstoviny vkládány do teplejší vody a tím pádem se na jejich povrchu rychleji denaturuje lepek, což sníží bobtnání škrobu a oslizávání povrchu. Efekt je zřetelnější u nízkolepkové mouky (tj. české) než u vysokolepkové (tzv. tvrdé).

Každá sůl je mořská. Je jen rozdíl, jestli z moře současného, nebo pravěkého. Každá sůl je NaCl. Každá sůl solí stejně. To, co ovlivňuje vjem slanosti, je rychlost, s níž se Na+ ionty distribuují do chuťových pohárků na jazyku. Proto obecně na stejnou hmotnost soli je vyšší vjem slanosti u té, která je jemnozrnnější a především u té, která je rozpuštěná (proto je spotřeba soli nižší, když se jídlo solí předem a sůl se zcela rozpustí, než když se dosoluje a sůl není dorozpuštěná).

Vjem slanosti je potencován současnou přítomností ligandů umami receptorů (což je nejen známý glutamát sodný, který působí jak na umami receptor, tak i na receptor slanosti tím Na+ iontem, ale i další látky ze skupiny fosfátů).

Chuť soli (nikoli slanost, ale pocit, že to "víc chutná") je ovlivněn také přítomností jiných anorganických solí, např. jodidů.

Chuť je ovlivněna i texturou, proto vjem "křupání" asociuje "křupání soli" a zvýší slaný pocit při pojídání fleur de sel či solí posypaných housek (a to i v soustech, kde zrovna ta sůl není).

A také má slanost (jako všechny složky chuti) svou psychickou složku - obecně pro většinu lidí pocitově "dražší soli solí víc". Jako krabička v Pelíškách ~;) - snob faktor se v chuti uplatňuje docela dost.
 angrešt 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 11:02:17)
zefýr, ne "víc", z podstaty vlastně spíše míň (je tam míň Na+), ale je to trošku jiný chuťový vjem. Resp. je spíš ovlivněný čichovou složkou chuti. A někdo může zrovna tohle vnímat jako chutnější, to je individuální.
 libik 


Re: Solení jídla 

(6.6.2017 11:48:12)
Musíš si pohrát ze základem jídla, pak už je sůl jenom doplněk, osobně nesolím skoro vůbec.
 00 


Re: Solení jídla 

(8.6.2017 18:48:36)
Hm, když já jsem fakt jelítko. Vaření mě de fakto nebaví. Přitom se ráda koukám na jiný, když vaří. Líbí se mi jídlo na obrázcích. Ale sama to dělám z nutnosti.Prostě se v tom plácám.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.