Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 22:28:11) Ahoj,
ráda bych se s Vámi podělila o úrivek o stravování. Byla jsem tento týden na masáži a paní hned po otevření vody pravila, že málo piji a mám málo minerálu. Pravda je, že po problitých 4 měsících není moje tělo, psychika a vizáž kdo ví co.
V naší rodině padnou denně 2l mléka. Milujeme ho. Kluk jede kravské na doporučení dr. od 1 roku páč už v 9 měsícich se sám odstavil od mateřeského.
Jsem velmi zvědavá, co si myslíte o tomto názoru:
Je v poriadku ak je dieťa kojene materským liekom aj do 2 rokov. Kravské mlieko ma veľa bielkovín, minerálov a tukov čo je pre teľatá ktoré v 1 roku vážia 150-250kg dôležité. Kravské mlieko obsahuje 4x toľko bielkovým a viac ako 6x viac minerálov ako ľudské /materské/ mlieko. Je silne koncentrované a obtiažne sa trávi. Ľudské telo produkuje menej enzýmov pre štiepenie mlieka než krava. Bez dostatočného množstva správnych enzýmov trpí dieťa zažívacími problémami a hromadením hlienu v dutinách, pľúcach, mozgu a ušiach. Toto zahlienenie je príčinou mnohých druhov alergii. Dospelí nedokážu tráviť mlieko vôbec!! Ak ho budete konzumovať čakajú vás skôr či neskôr problémy. Kravské mlieko obsahuje malé množstvo mastných kyselín, ktoré potrebujeme k tvorbe systémového cholesterolu, stereoidov, mozgových a nervových tkanív. Surové kravské mlieko je vhodnejšie pre rast kostí a svalov, zatiaľ čo ľudské podporuje vývoj mozgu a nervov. To je jeden zo základných rozdielov medzi plodožravcami /ľudia/ a bylinožravcami. Niekedy medzi 3-4 rokom strácame enzymi na trávenie mlieka, hlavne laktázu, ktorá štiepi laktózu . najdôležitejší cukor obsiahnutí v mlieku. Biologicky je to zariadené tak aby sme boli odstavený od mlieka. Ak nie zahlieňujeme tráviace ústrojenstvo – vytvára sa povlak hlienový. OD ZÁSADY KU KYSELINE Aby toho všetkého nebolo málo kravské mlieko pasterizujem. Teplo mení chemické zloženie a povahu potravy. Zo zásady kyselina. Keď v chémii potrebujeme zmeniť nejakú chemickú zlúčeninu – zahrejeme ju. Zničia sa vitamíny rozpustné vo vode C,B. Dochádza k saturácii tukov, zlučovaniu minerálov s bielkovinami alebo inými minerálmi. Čo sa stane s teľaťom keď ho budete kŕmiť pasterizovaným mliekom – zomrie. Je tu toho ešte veľa ale to je na jednu samostatnú prednášku. Mlieko – parazity, hovädzí rastový hormón, cukrovka, črevná flóra Acidko – keď nekonzumujeme mliečne výrobky nemáme prečo sa ním dopovať. Laktobacily sú baktérie, ktoré sa zúčastňujú štiepenia mliečnych bielkovým a mliečnych cukrov. V tele sú všade kde sa tvorí toxín z mliečnych výrobkov /sliny, lymfatický systém, vagína,,,/ Pre váš organizmus je prospešnejšie očistiť telo od týchto toxínov i baktérii ktoré sa nimi živia. Rovnako je sporné či tieto baktérii prežijú v žalúdočných kyselinách. Vytvoriť si črevnú flóru nieje nič ťažkého. Nezabudnite, že vaša črevná flóra sa mení s vašou stravou!!!
Je to dlouhé, promiňte. Ale je já jsem vždy byla bojovnice za kravské mléko. Leč nechám se vždy ráda poučit
|
KOhnova | •
|
(27.1.2010 22:35:44) Clovek NENI plodozravec a nikdy nebyl.
|
Radka + 2 | •
|
(27.1.2010 22:47:12) Co je to plodožravec?
My se učili, že je člověk všežravec a přežil tisíciletí tím, že se přizpůsoboval přírodním podmínkám místa, kde žil.
A tak my středoevropani jsme přežili díky mléku a masu a za ty roky je i naše trávicí ústrojí tomu přizpůsobené.
|
Jana Nová |
|
(28.1.2010 10:49:11) Radko, my středoevropani jsme přežili hlavně díky luštěninám a obilovinám. Drtivá většina lidí jedla maso velmi, velmi výjimečně . Ještě moje babička měla maso maximálně jednou týdně. To, jak se dneska cpeme masem každý den, je naprostá zvrhlost, dějinami skutečně nepodložená.
|
bono |
|
(28.1.2010 10:57:49) to je hezký, ale pokud si pamatuju z dětství, tak na dědině se mléko normálně pilo v každém věku. U nás se třeba u večeře podávaly brambory s mlékem. Před Slovany zde byli germáni a ti mléko taky dost preferovali. Tím nechci říct, aby se hromadně pilo,prostě ať si ho pije ten, komu nevadí a komu chutná. Nevím, proč se kolem toho dělá takový haló. Pro evropany může být narozdíl od asiatů nestravitelná sója a nikdo to neřeší. Mně není dobře po kafi nebo třeba po opékaných buřtech a taky z toho nevyvozuju nic jiného, než to, ať si to konzumuje, kdo chce a komu to dobře dělá.
|
Jana Nová |
|
(28.1.2010 11:06:45) bono, to je reakce na mě?
|
bono |
|
(28.1.2010 11:07:57) ano, na jednu jedinou větu, že naši předkové přežívali spíš kvůli luštěninám.
|
Jana Nová |
|
(28.1.2010 11:24:24) Bono, já jsem o mlíku nic nepsala, proto mě tvoje reakce zarazila. No, to s těmi luštěninami a obilovanimi je prostý fakt. Připomnělo mi to jedno pořekadlo, které mě naučila právě moje zmińovaná babička Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden.
Velkým výživovým mezníkem bylo dovezení brambor a jejich hromadné pěstování. Pokud jde o mléko, kravské pily jenom bohatší vrstvy. Většina lidí měla k dispozici spíš mléko kozí. Každopádně to nic nemění na tom, že hlavní složkou potravy nebylo maso a nebylo jí dokonce ani mléko.
|
bono |
|
(28.1.2010 11:33:22) je mi jasné, že krávu měli jen ti bohatší. Ale co koza a ovce? Obávám se, že germáni, slované a prostě lidé v našem prostoru prostě mléko zpracovávali. Nechtěla jsem říct, že ho pili na litry, ale že bylo důležitou součástí jejich stravy.Pokud už jednou to zemědělství v pravěku vzniklo, bylo by divné, kdyby lidé těch mléčných výrobků nevyužili.
|
Jana Nová |
|
(28.1.2010 11:43:07) No, já taky netvrdím, že mléko nebo mléčné výrobky naši předci vůbec nepozřeli . Od domestikace koz a ovcí určitě využívali jejich mlíko, o tom není sporu. Když ale měla rodina třeba jednu kozu, těžko zbývalo na výrobu mléčných výrobků, podle mě to spíš okamžitě spotřebovali. S výrobou sýrů začali až vlastníci stád, kteří měli dost přebytků mléka ke zpracování. Spíš mě zaráží, kolik lidí si myslí, že přirozenou stravou našich předků bylo zejména maso, když nic nemůže být vzdálenější pravdě. Většina lidí byla nucenými vegetariány. Maso měli fakt výjimečně.
|
bono |
|
(28.1.2010 11:47:52) tojo, s masem to nebylo asi slavný
|
|
|
|
|
|
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 11:13:15) ...
|
|
|
Hilly. |
|
(28.1.2010 11:29:18) To je mi putna, když je tak dobrý
|
|
|
|
|
Cipora |
|
(27.1.2010 22:50:22) Ja se s clankem nazorove ztotoznuji a veci jsou to celkem zname - len k tomu aksi nemam co dodat. Jen ze kozi a ovci je lepsi nez kravske. Ja mleko nepiji, mam rada kozi a ovci jogurty, manzel je na kravske mleko a syry zvykly z domova, tak pro nej syr kupujem. Detem kravske mleko nedavam.
|
Jutka |
|
(27.1.2010 23:02:55) Elee, pokud se s článkem ztotožňuješ, můžu na tebe? Mě tam zaujaly 2 věci - že podstata chemické sloučeniny se zahřátím změní. To se mi moc nezdá, rozhodně ne obecně, například taková voda nám tu koluje s ohledem na teplotu hned ve třech skupenstvích, ale chemická podstat je stále stejná. A druhá ta telata, která, krmena pasterizovaným mlékem, zemřou. Zajímala by mě nějaká studie. Jsem to jen tak dala do googlu a vyjelo mi několik odkazů, kde se uvádí, že telata krmí pasterizovaným mlékem. Předpokládám, že jejich cílem není telata zabít.
|
Jahala. |
|
(27.1.2010 23:07:44) Jutko, co ty víš úkladná vražda telat , pro telata mateřským mlékem.
|
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(28.1.2010 9:21:28) Jen pro zajímavost, trošku vím jak to chodí v kravínech. Vím, že telata dostávají mléko kravské, ne pasterizované, ale něčím obohacené ... bohužel nevím přesně čím:-(... ale pasterizovat mléko v kravínech je jaksi nemožné... Jinak dostávají navíc i vodu a granule a opravdu na to neumírají.,.. Navíc moje rodina pije kravské mléko (nepoasterizované) minimálně 25 let denně a jsou živý, zdraví a spokojení....Já ho se sestrou pila také od dětsví a žádné problémy jsme niky neměli.. S článkem se tedy neztotožňuji...
|
|
|
Dojanka |
|
(27.1.2010 23:05:32) Holky, když už jsme u toho mlíka, tak víte, co bych ráda ochutnala? To mléko z automatu, jak je na něj velká chvála na netu. Lidi si prý rádi připlatí i 2-krát víc než v Tescu, ženský, než jedou z práce domů, tak si jdou "načepovat" výborné plnotučné mlíko. Asi to bude mlíko (podle mého názoru) přímo od krav, bez chemie,přírodní, proto je tak žádané a ne jako mlíko v krabici, který vydrží 3 měsíce. Jo, takovou dobrou skleničku výbornýho mlíčka bych si taky dala.
|
Jahala. |
|
(27.1.2010 23:12:24) Dojanko, do mlíka se opravdu nepřidávaj žádné chemikálie aby vydrželo. Je to všechno teplotě ne o chemii. já bych nepasterizovaný mlíko od krávy nepila nechci se po... Pokud by to nebylo mléko od sousedovi jedné krávy s pro mě známou historií.
|
Dojanka |
|
(27.1.2010 23:20:40) No, já předpokládám, že to mlíko,než jde do toho automatu, musí projít pasterizací. To by si jinak určitě nelajsli. Hrozilo by tam nebezpečí např. encefalitidy. Tady jde o to, že určitě bude mít lepší chuť než to, které vydrží 3 měsíce a taky mi přijde zdravější. Hned bych si místo nevalné kávy z automatu načepovala mlíko jak za dob našich babiček.
|
Jutka |
|
(27.1.2010 23:21:59) Dojanko, nevím jak v těch automatech ve městě, ale kupovala jsem mléko v automatu "ze dvora" a to určitě pasterizované nebylo, byla tam pouze informace, že se má doma převařit.
|
Dojanka |
|
(27.1.2010 23:25:12) Aha. A "ze dvora" myslíš jako od nějakého soukromníka?
|
Jutka |
|
(27.1.2010 23:28:50) Dojanko, jo, od soukromníka.
Já bych tipovala, že to mléko pasterizovné nebude, záleží jaké má zásobovatel podmínky, ale zpracování potravin má přísná pravidla a běžně se podle mě mléko pasterizuje až v mlékárnách a aspoň u nás jde mléko do automatu přímo ze zemědělského družstva.
|
|
Rina+2 |
|
(28.1.2010 8:44:41) Dojanko neni pasterizovane v tech automatech, u nas ve vedlejsim meste jsou 2 automaty, mleko stoji 15 kc 1 l pul l 8 kc pry je vyborne, neustale kontrolovane veterinou, takze je fakt ok a fronty tam jsou. Jeste jsem ho teda nezkousela.
|
|
|
Jahala. |
|
(27.1.2010 23:37:21) přesně a převařené mléko je pro mne osobně nepoživatelné.
|
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 9:46:18) ... než pasterizace - převařením "podomáckuů se změní chuť a zníčí mnohem více vitamínů než při pasterizaci, která je v tomto ohledu šetrnější.
Jinak - k výchozímu příspěvku: Řekla bych že tam je to podané trochu jednostranně resp. zjednodušeně. TRochu jsem se výživou také zabývala, takže nějaké info také mám...
Je známo, že část dospělé populace na světě kravské mléko nesnáší, nedokáže ho strávit - např. lidé v Asii atd. To by souhlasilo s uvedeným článkem. Kysané výrobky (jogurt apod.) ale většinou snáší a konzumují se i v těchto zemích. Naproti tomu Evropané většinou mléko snáší, prostě historicky se na něj adaptovali. Ale je fakt že obecně se asi lépe snášejí ty kysané výrobky než mléko "jako takové".
Ohl. toho zahlenění údajně zapříčiněného kravským mlékem - zrovna nedávno jsem četla, že to prý niky nebylo doloženo. Tak nevím...
Já osobně si dávám mléko hlavně do kafe, nejlépe plnotučné, které kupuji i klukům (6 a 3 3/4 r.). Jinak mám ráda hlavně jogurty, sýry... Ty máme rádi všichni, mňam !
Kluci zatím i mléko jako takové pijí rádi a snášejí ho dobře, pijí ho hlavně k snídani. Zahleněním netrpí, nemocní nebývají skoro vůbec (ťuk ťuk ;-)).Uvidíme časem jak to s mlékem bude, zda ho budou dál chtít, resp. v jaké podobě...
Myslím že každý by měl pro sebe přijít na to, které potraviny mu dělají dobře a v jakém množství. To se dá celkem dobře vypozorovat a je to asi dost individuální. Já třeba nejím maso už skoro 20 let, ale bez mléčných výrobků bych asi být nemohla! No a někdo to holt má zas jinak... Prostě lidé jsou různí , ještě že tak!
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 23:25:25) No, u nás je vyloženě napsané, že je nepasterizované a třeba ho převařit. A to mi taky babi omlátila, že jestli si myslím, že když mi 3x zabublá, že se zbavím TBA, encefalitídy a já nevím čeho. No, asi taky je v tom možná trochu černobílá, já nevím
|
|
Líza |
|
(28.1.2010 10:25:09) Dojanko a kdo ti brání si kupovat pasterizované netrvanlivé mlíko? Na to nemusíš mít automat, stačí dojít do nejbližšího obchodu.
|
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 23:22:09) No, u nás ve vsi máme ten automat taky a tak jsem byla strašně nadšená a s manželem už jsme připravili lahve a mě pak napadlo, že moje babča byla vlastně šéfkou mlíkárny a tak jsem jí volala, co si o tom myslí a ta mi dala! Že je něco jiného mít krávu na pastvě u statku a i tak by se toho bála a už vubec dát to dítěti. Ona jako letitá laborantka by to takto nepozřela a už vubec ne z neznámého zdroje neb krávy jsou krmené kdo ví čím a mohou mít ruzné nemoci na které ani nejsou testované a nebo to nikdo ani nehledá. Tak že jsme z tohoto projektu rychle vycouvali. Já zase nejsem za každou cenu natural a žiju v době, v jaké žiju i když nemám televizi, ale líbí se mi technické pokroky a vymoženosti a to že bydlím v domě a mám relativné teplo a světlo, tak že si sklidem koupím treba krabicový mlíko. Ale pamatuji si, že v Anglii nám vozili taky mlíko z farmy. Jenže to jsem ještě neměla nějak potřebu zkoumat. Nevíte, jak to tam chodí? Já jsem každý den prostě našla 2-4 skleněný lahve za dveřma a ty se pily. Jen teda děti mohli pouhopouhé kozí krabicové, ale oni byli takový docela na všechno alergický.
|
Jutka |
|
(27.1.2010 23:25:44) Tatramelko a ty krávy, od kterých je krabicové mléko, jsou vám nějak blíže známé, nebo myslíš, že jsou krmeny nějak lépe, než ty, které dávají mléko pro automat?
|
Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 23:34:31) Ale o tom to není. Já mám v této poddiskusi namysli zpusob zpracování mléka. Já teda nemám v kuchyni laboratoř ba dokonce ani teploměr. Zavářím v troubě, podle oka. Tak trochu předpokládám, že v mlékárnách to mléko nepřelejou z kýble rovnou do tetrapacku
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 9:56:02) ... přece neovlivníš převařením! Když už to tam jednou je (např zbytky anitibiotik, které zvířata někdy dostávají preventivně ~;(), tak to tam je, to pak mlůůlžeš vařit jak chceš.
To žrádlo a podmínky ohlídáš nejlépe když budeš kupovat bio mléko, tam je stanovené co krávy mohou dostávat a taky aby měly dobré životní podmínky atd. Nebo osobně znát te statek a jak to tam chodí ;-)!
Samozřejmě pasterizace není obecně od věci, pokud se týče nemocí atd. Ale polud to mléko opravdu je kontrolované jak říkají a dávají ho takto do oběhu, tak by snad fakt mohlo být OK. Myslím že Tvoje babička asi trochu přehání (i když to chápu, člověk má většinou trochu "profesní deformaci" - můj táta jako lékař také vždy vidí všechny možné zdrav. komplikace, ke kterým by mohlo dojít... ).
|
arsiela, |
|
(28.1.2010 10:19:47) MM zbytky antibiotik v mléku mít nebudeš,preventivně se ATB v současné době nepodávají a navíc z každé várky mléka se dělají vzorky a testy.Máme nejpřísnější normy v celé EU.Stačí abys měla nepatrně zvýšenou hodnotu čehokoli ve vzorku a třeba tři dny liješ mléko do kanálu.Takže spíš ti vyjde vzorek blbě a mléko je OK,protože řidič co pro vzorek přijel ho blbě uložil(to se nám stalo párkrát,hlavně v létě).Krávy co jsou na ATB se dojí zvlášť,u nás ručně,máme malou farmu a mlíko se likviduje.Prostě do odvozu nejde,vet nám pokaždé řekne jak dlouho se nesmí mléko do svozu dávat.Kdyby tam byli zbytky atb,to by nás v mlékárně hnali,neudělali by z toho jogurt,sýr nic.Za totáče se to míchalo,ale to je o něčem jiném,bohudíky je tahle doba dávno pryč.
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 10:24:03) ..s těmi zbytky ATB. Jinak souhlas, já si také myslím že kontroly jsou u nás přísné a toho automatového mléka bych se až tak nebála.
|
arsiela, |
|
(28.1.2010 10:33:07) No já taky ne,35 let nepiju jiné mléko než přímo od krav,nepřevařené,největší pochoutka bylo přímo nadojené ještě teplé.Mńáám,lepší jsem nikdy nepila.No vzhledem k tomu,že všichni kdo jsme takhle vyrůstali se těšíme dobrému zdraví,tak z mléka "od kravína"(tak tomu říká syn)se opravdu nebojím.
|
barri + cervnova dvojcatka |
|
(28.1.2010 13:21:09) jojo to je nejlepsi, kdyz jsem byla mala, dovazeli nam cestve mleko primo z farmy, to bylo lepsi nez nejaka sladkost, teple, na povrchu smetana..uplna dobrota:o)
|
|
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(27.1.2010 23:51:24) Pokud nemáš krávu v obýváku, jako v reklamě tak o jejím stravování, zdravotním stavu víš naprosté prd., a proto je to potom jedno a rozhodně raději pasterované z mlékárny něž neco od někoho kdo úpravu hodí na mne Jinak, prozradím vám tajemství moje matka dětská zdravotní sestra s bratrem děla vše tak jak ji naučily, když sem se narodila já dělala to jinak podle nových poznatků a kdy o tom přemýšlela musela by se jít oběsit,protože podle současných poznatků nás cíleně vraždila. My i přesto žijem. Proto razím babičky teorii buď umřu najezená, nebo hladová a já se teda raději s chutí najím
|
|
|
Sisi + 2 + bříško |
|
(28.1.2010 15:06:54) Tatramelko, já taky dělala v laboratoři, zkoumalo se tam všelico, tak jednou přišlo na řadu i mléko z krabice. Divila by ses, co tam všechno bylo a taky naopak, co tam vůbec nebylo. Nebudu to tady rozvádět, ale krabicové mléko je jen voda s příchutí mléka. Naše děti mléko milují, ale bereme od soukromníka, kterého osobně znám, vím, čím ty krávy krmí, často se chodíme na ně dívat. A když jsem toto mléko přinesla do laboratoře, tak jsme nevěřili, jaký to je rozdíl.
|
arsiela, |
|
(28.1.2010 23:46:58) Sisi,můžu se zeptat,v kterém roce jste mléko testovali?My loni a kupodivu plnotučné krabicové bylo OK,nízkotučné radši nemluvím.Ale dělali jsme jen základní testy v podmínkách vysokoškolské laboratoře.Nicméně trvanlivé mléko mi i tak domů nesmí
|
|
|
NL |
|
(28.1.2010 15:09:44) Taky chodím pro mléko u nás na vesnici, v Maďarsku. A to mléko je úžasné. Pasterizované není. Automaty se tu také rozmohly, nezkoušela jsem je. Radši chodíme přímo k chovateli.
|
|
|
M+J+ 5 (2 holky -3 kluci) |
|
(28.1.2010 9:01:52) zdarec ja mam automat na mliko asi 100metru od baraku.ale byla jsem si pro nej jednou.dětem moc neleze ač denne u nas padaji 2 litry ale baleneho. jedine velke plus je u čepovaneho že ta smetana je užasna...dalsí odhadem litr pada do nejmenšiho ale to je od jine dojnice jak si kolikrat připadam.já osobně ..ten je na cecikach zavyslej i v 8 měsicich.
|
|
|
Lybicka + dva kluci |
|
(28.1.2010 11:14:24) s clankem souhlasim, nicmene syn a manzel mleko miluji, maly syn ma zatim susene....do 2 let a pak ho taky hodlam prevratit na kravske.....Plnotucne mleko je dobra pochoutka, ale neni to "tekutina" ale spise "potravina" a samozrejme, nepila bych ji denne litry! A presne predci meli maso malo casto a i to mplejko se poouzivalo na vareni... asi tak...
|
|
|
anemon |
|
(27.1.2010 23:00:31) nejsem si jistá jestli tele krmené pasterizovaným mlékem umře, proč? V nemocnici jsme pro nedonošence pasterizovali mateřské a opravdu na to žádný neumřel, dokonce je teď možné, aby matka, která nemůže kojit kupovala mateřské od jiné z mléčné banky a tam se mléko také pasterizuje.
|
|
veverkaa | •
|
(27.1.2010 23:00:45) jak se říká - všeho s mírou. je známo, že mléko zahleňuje a hůře se tráví. pochybuju, že by v mléce, které se prodává v krámě byli nějaké bakterie (určitě ne z výroby). kdo chce, ať mléko pije v množství, které mu vyhovuje. takže asi tak.
|
|
Terinka4444 |
|
(27.1.2010 23:04:21) náš pediatr nedoporučuje kravské mléko do tří let věku.
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 10:16:13) ... (pardon) propagandou UM lobby - co si asi tak myslí, že jsou ta tzv. pokračovací uměleá mléka??? No kravské, a ještě uměle ochucené, slazené atd.!!!
V případě prokáznaých alergií se t o řeší hypoalergenními mléky a/nebo jinou cílenou úpravou stravy, ale jinak to smysl nemá. Měl by se trochu informovat, koneckonců by mu to vyvrátili i jeho kolegové, kteří jsou poněkdu kritičtější.
|
|
Maťa. |
|
(28.1.2010 10:23:34) Která firma mu zaplatila za lobby? Vašemu pediatrovi? Opýtajte sa ho) schválne, ktorú značku Vám doporučí
|
|
|
Beebie+Honzík 09/07+Luci 06/10 |
|
(27.1.2010 23:09:47) Já se teda omlouvám, že to po slovensky číst nebudu...jen jsem Tě chtěla uklidnit, že veškerá UM se dělají z kravského Takže tak ;-) Při kašli ho nedávám, protože opravdu zahleňuje, stejně tak ne při průjmu, jinak si nemyslím, že by zdravému člověku vadilo, děti od roka můžou plnotučné bio mléko. Obecně zakysané formy (jogurty, zakysané mléko) jsou lépe stravitelné a zdravější..
|
Beebie+Honzík 09/07+Luci 06/10 |
|
(27.1.2010 23:11:22) Samozřejmě v těch hypoalergenních a pepti mlékách je ta bílkovina naštěpená, ale jinak běžná UM se prostě rovnají kravskému, jen tam jsou v tom navíc nějaké vitamíny a minerály (v podle mně naprosto nepoživatelné formě, kdo jste to chutnali)
|
Maťa. |
|
(27.1.2010 23:33:15) Beebie, jestli by Tě zajímal můj předchozí příspěvek, můžu Ti ho taky přeložit (neb jsem nepochopila Tvoji poznámku, že slovensky to číst nebudeš...sorry, mi to nedalo..).
|
|
Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 23:38:38) Nejde jen o děti, ale o člověka všeobecně. Ale k tomu bys došla, kdybys to četla a nebo přečelta diskusi. Ale vím, že jsem to zase nedokázala zkrátit do nějaké normální čtivé formy, tak si to tak neber
|
|
|
Rina+2 |
|
(28.1.2010 8:45:59) nerozumis slovensky?
|
|
|
Maťa. |
|
(27.1.2010 23:30:48) Tatramelka, tak to som rada, že nie som jediný "exot":)))tu na Rodine)))
V súvislosti s podávaním kravského mlieka dítku))) Obe svoje deti som odkojila 12 mesiacov a niečo. Staršiemu som potom dávala chvíľku Sunar a v cca 14-tich mesiacoch prešiel na kravské mlieko. BEZ PROBLÉMOV a to je atopik. Samozrejme som ho sledovala, keby problémy boli, vrátim sa k Sunaru. Mladší po odstavení pil chvíľku tiež Sunar a cca v 13-tich mesiacoch prešiel na kravské mlieko. TAKISTO BEZ PROBLÉMOV. Takisto som ho sledovala, keby problémy boli, vrátim sa k Sunaru.
Som rada, že problémy nemali a nemajú Mlieko im chutí obom
Mne príde úúúplne smiešne, že niektoré matky dávajú deckám pomaly do troch rokov nejaké umelé mlieka (chápem to jedine v prípade, že sú nejaké problémy a samozrejme to chápem i v prípade alergie na kravské mlieko).
To sa vymykám z davu čo?
|
Tatramelka+3 |
|
(27.1.2010 23:43:36) No, my jedeme převážně na KM, ale když jsou tato období chřipek a nebo sychravo, tak koupím třebas i plechovku od Nestlé Junor + mlíko a jednou ho dám místo kravského, páč tam asi opravdu nacpou více posilujících látek než do krabčáku a nebo se snažím kupovat taková ta ve sklenicích přímo z mlíkárny neb u nás není problém se spotřebou. Neb jinak mi nejsme na nějaké vitamínové tabletky a nebo bombonky.
|
Ter.Bel |
|
(7.7.2010 21:26:47) taky mi nejak vitaminky neprisly nejak pritazlive, ale ted jsem zacala davat holce Preventan Junior na doporuceni kamaradky zdravotnice a nemuzu si ho vynachvalit. Ale je az od tri let.
|
|
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 10:12:20) ... jak jsem psala výše, ty tzv. pokračovací umělé mléka jsou akorát pro bysnys, často dokonec nezdravější, protože je tam přidaný cukr. Nechápu že jim na to tolik lidé skáče ! (Hypoalergenní je něco jiného, v prokázaných případech.)
Bohužel jsou zblblí i někteří pediatři...
Kojila jsem do 13-14 měsíců a pak bylo až na výjimku kravské mléko (plnotučné, větsinou bio), také bílý jogurt atd. Vse v pohodě !
|
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(28.1.2010 0:15:50) Nesouhlasím se vším, co je tam napsáno, ale souhlasím s tím hlavním, a to že kravské mlíko není pro lidi ale pro telata, že pro člověka je zdrojem zdravotních problémů a že ho člověk není schopen pořádně trávit.
|
ADRIEN |
|
(28.1.2010 8:50:29) Tak můj názor - kravské mléko je pro telata. Proč by jinak způsobovalo tolik problémů, vznikalo tolik alergií na mléko apod... U dospělých často způsobuje průjem (u nás se mu říká sračkol). Dávám si do kafe, ale dětem nedávám (jen ve formě občasného jogurtu, sýru). Vápník doplňuju ve formě brokolice, masa a jiných na vápník bohatých potravin. Naše alergoložka nám ani mlíko nedoporučila a mě ani v době, kdy jsem byla těhotná (a to mi mléko nic nedělá). A jak už jsem tady na rodině kdysi zaslechla - Člověk je jediný druh v přírodě, který pije mléko jiného savce...
|
Jorgos |
|
(28.1.2010 9:08:10) Člověk je jediný druh v přírodě, který pije mléko jiného savce... Adrien člověk dělá spoustu věcí, které zvířata nedělají. Například si jídlo tepelně upravuje, nebo se obléká. Začneš jíst kvůli tomu syrové maso a chodit nahá? Asi těžko.
Dospelí nedokážu tráviť mlieko vôbec!! Ak ho budete konzumovať čakajú vás skôr či neskôr problémy. Tohle je taky dobrá demagogie. Piju mléko prakticky denně nejméně 30 let a žádné problémy se nedostavily. Nebo že by mě čekaly až "neskôr"? Kdy to bude?
|
Maťa. |
|
(28.1.2010 9:10:26)
|
Maťa. |
|
(28.1.2010 9:12:38) Myslím, že je x iných a škodlivejších potravín.
Jo a ad napr. soja - za prvé SILNÝ ALERGÉN, za druhé geneticky modifikovaná, to vieme všetci..
Všetko má svoje pro i proti.
P. S. Soju mám rada, sojové mlieko tiež, sojové výrobky detto
|
|
|
MM, 2 kluci |
|
(28.1.2010 10:22:33) ... - že člověk dělá spoustu věcí, které zvířata nedělají - právě protože je člověk ! Tento "argument" mě tedy vždy pobaví...
Jinak bych řekla, že je t o individální... Jak jsem psala výše, lidé v různých zemích se historicky různě vyvíjeli, měli různé potraviny, různá chovná zvířata... atd. A tak dnes jsou dospělí jednici kteří KM nesnášeji a jiní (hlavně Evropani, ale ne višchni) kteří ano. Nebo část ho snáší, ale v menším množství... Holt to každý musí vyzkoušet.
Nesporné snad je, že se lépe tráví kysané mléčné výrobly, takže řada lidí co nemlže mléko jako takové, tak klidně může jogurt, kefír apod., nebo i sýry.
|
|
|
Jahala. |
|
(28.1.2010 9:19:43) aha, a co alergie na lepek, jahody a bůh ví co ještě
|
Maťa. |
|
(28.1.2010 9:28:09) To som sa tu práve snažila naznačiť matkám, čo nafukujú bublinu okolo mléka)))
|
|
|
|
|
sally |
|
(28.1.2010 0:49:58) Myslím, že je to pěkná blbost... jako zahříváním se ze zásady stane kyselina??? On internet snese hodně, tuhle jsem narazila na vážné pojednání o tom, jak jsou rajčata jedovatá a že jediná forma jak jíst rajčata zdravě, je ve formě kečupu...
Osobně jsem zastáncem hesla "všeho s Mírou". Moje děti byly kojené, pak na UM, někdy mezi rokem a půl rokem přešly na kravské mléko, to měly dvakrát denně hrnek, kolem tří let jsme odbourali večerní mléko a mají hrnek ráno. Plus jogurty, sýry atd... zkrátka - S MÍROU...
|
|
|