makkyn |
|
(24.11.2010 8:20:24) Přemýšlím o koupi pekárny a zajímalo by mě, na kolik cca vyjde upečení chleba. Jak z hotových směsí, tak i ze surovin zvlášť koupených. Nemáte někdo trochu přehled? Děkuji. M.
|
kreditka |
|
(24.11.2010 8:31:56) Levněji tě to nepřijde nikdy ať už si koupíš hotovou směs nebo si umícháš vlastní
|
Majákova |
|
(24.11.2010 8:44:47) Tak levněji to určitě vyjde, když si směs namícháš, z hotové nepeču. Záleží taky, jaký chleba pečeš. já peču semínkové (slunečnice, dýně, sezam, lněné semínko, kmín...) a tyto chleby jsou v pekárně hodně drahé.
Mouku kupuji po balíku v akci v kouflandu za 5,90 (někdy i 3,90 za kg!). Přidávám k ní žitnou, popř. celozrnnou. K tomu přidám vodu, trochu mlíka, soli, cukru, oleje, octa, suš.droždí. Program pečení vyjde asi na 3,50 kč. Chlebík váží z půl kg mouky asi 800g.
Ale mi´mo chleba využívám pekárnu hlavně na výrobu těst....kynutého na koláče a hlavně o svátcích tam míchám veškerá těsta na cukroví. Jde v ní dělat i jogurt, marmeláda, zapékat sekanou, těstoviny apod.
Mám ji asi 3 roky a využívám ji stále.
|
Majákova |
|
(24.11.2010 8:47:12) Jak píše Jana, taky mi vyhovuje konfort, že nemusím běhat do obchodu na čerstvé pečivo, protože zásobu mouky a mlík mám doma stále. Jogurty si taky dělám sama.
A cena chleba se také opravdu odvíjí od toho, jestli kupuješ produkty (mouku, mléko) v nějaké akci. Jak jsem psala, kupujeme mouku po balíku a to samé mlíka.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(24.11.2010 8:53:18) Navíc málokdo je tak ukázněnej, aby když jde koupit pečivo do krámu nekoupil víc než to pečivo, a ne další blbosti, který by jinak nekoupil, takže i z tohoto pohledu se pekárna vyplatí. Taky kupuju všechno v akci.
|
|
|
kreditka |
|
(24.11.2010 11:45:46) Tak když si spočítám cenu té pekárny, elektriku, vodu, práci + suroviny tak to levněji nemůže vyjít. Stačí když se podívám kolik stojí slunečnicová semena či celozrnná mouka. Záleží kde taky chleba případně kupuješ to je taky fakt, ale levněji než kupovaný to nevyjde
|
Sharien |
|
(24.11.2010 12:47:34) Aaaale muze pecka mi jede dejme tomu 4x tyden 3 roky, spis treba 5 let, peceni mame zmereno, ze cela priprava chleba nam sezere 2 Kc, pokud vis, kde kupovat, tak suroviny ti vyjdoutaky na pakatel...
Pocitali jsme to doma, dohledala jsem to: celozrnny seminkovy chleba z pulkila mouky (takze chleba ma tak necely kilo) vyjde na 11-13 Kc se vsim vsudy kolem.
|
kreditka |
|
(24.11.2010 13:13:17) Sorry ale tomu prostě nevěřím
|
Majákova |
|
(24.11.2010 13:43:34) Kreditko, když nevěříš, tak si to jednoduše spočítej
|
|
Sharien |
|
(24.11.2010 13:49:57) Ale scitat umis, vid? Nebo ne? Jen tak mimochodem, mas sama pekarnu a nekolikalete zkusenosti s ni, ze se citis opravnena to zpochybnovat? Pokud ne, tak ti nerozumim, asi mas dost casu srazet nazory a rady ostatnich, kteri radi proto, protoze vi, co pisou a maji s tim zkusenost. Ver mi, ze manzel umi pocitat velmi dobre, spotrebu si meril merakem primo pri pusteni pekarny po celou dobu a tak. To, ze TY nevis, kde mas nakupovat seminka a mouku a TOBE se ZDA, ze to levneji nejde, prece neznamena, ze to tak neni. Vyjadruji se pouze k vecem, kde si myslim, ze mam co rict a muzu poradit, ale takovehle reakce (jeste nepodlozene zkusenosti) mi tu chut skutecne berou.
|
|
|
|
|
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(24.11.2010 8:42:22) Ze směsí mi přijde drahej. Jinak ale pokud používáš obyčejnou mouku za 7,- Kč kilo a jen vodu a sušený droždí, tak ti dražší určitě nevyjde. Tuhle jsem v Kauflandu koupila chlebovou mouku za asi 15,- Kč, ořechy máme vlastní, jogurt si taky pěstuju svůj, mlíko kupujeme v akci, jinak do těsta trochu tuku, cukru a soli, jinak tam nic extra není, a víš, že tam nemáš žádná éčka ani jiné srágory, já myslím, že se to vyplatí. Jinak se mi ale líbí to pohodlí, kdy nemusím obden s malýma dětma do krámu, prostě upeču chleba nebo nějakou buchtu, nemusím si s tím hrát, prostě to nahážu do pečky a ona se už postará, prostě za tohle mi to stojí.
|
Renda | •
|
(24.11.2010 8:53:54) Kdysi tady ty výpočty probíhaly, kdosi to spočítal ai na 14 Kč za bochník, chleba alá Šumava, celozrnné samozřejmě víc.
|
Sharien |
|
(24.11.2010 8:54:55) Jj, manzel to takypocital i e pekarnou a energii, vyslo to na celozrnne pecivo fakt na o hodne min.
|
|
zerat |
|
(24.11.2010 9:00:33) U bílého pečiva v to levnější moc nevěřila. Vemte si, jak jsou ceny u pečiva stláčené obchodními řetězci... + ten čas po který prostě musíte být doma... myslím, že to nemůže prostě vyjít levněji
|
Sharien |
|
(24.11.2010 9:02:51) Jak doma, proc doma? Bile pecivo: pul kila hladke mouky, trocha oleje, na lzicky soli,cukru, drozdi a pres 1,5 deci vody, elektriku to zere velmi malo.
|
Sharien |
|
(24.11.2010 9:03:37) a mam z toho cca 3/4 kilovy bochnik bileho chleba za par kacek.
|
kreditka |
|
(24.11.2010 11:50:40) No jo jenže bochník 3/4 kila, klasický bochník chleba má 1 500 gramů (když beru obyčejný chleba) a u nás stojí kolem 25 Kč za tu cenu to nikdo doma neudělá když sečte všechny náklady - elektřina, voda, cena pekárny
|
Sharien |
|
(24.11.2010 12:54:01) Takze vidis, ze udela, merili jsme spotrebu, spocitali vsechny suroviny....a to nemluvim o obyc chlebu, ale seminkovem celozrnnem. skoro 2 kg chleba vychazi tak na 26 korun
|
|
|
|
zerat |
|
(24.11.2010 9:13:44) Sharien, dát ty věci do pekárny nějaký čas taky vezme a musíš být doma v čase, kdy pekárna chleba dopeče. Nechat ho vychladnout v pekárně prostě nejde -odnese to kvalita chleba.
|
Jája | •
|
(24.11.2010 9:29:50) Kolik mi to vezme času, než to hodím do pečky? 5 minut? Pak mi pekárna připraví těsto a já to dál zpracuju. Mezitím dělám něco jiného, vařím a tak. Za sebe můžu říct, že pečka je nejvyužívanější přístroj naší domácnosti.
|
|
Sharien |
|
(24.11.2010 9:33:20) NAhatim vecer, stopavala jsem: 3min, rano vynda manzel a vezme si k snidani, takze ztrata casu nula. a pekarnu nehlidam, dela sama
|
|
|
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(24.11.2010 9:11:30) Netuším jak výjde tedy cena v pekárně a z obchodu, ale když si psala o těch cenách v obchodním řetězci, tak ty se hodně liší od cen u maloobchodu.. Když si třeba vezmu že v Kauflandu je rohlík za 0, 90Kč a u naše prodavače je za 2,5Kč tak to už i to světlejší pečivo v domácí pekárně asi vyjde levněji
|
zerat |
|
(24.11.2010 9:14:57) Když ono záleží, kde nakupuješ a co nakupuješ Ono ale udělat si doma rohlíky domácí, tak na čase podle mě přeplatíš i ty 2,50 Kč
|
zerat |
|
(24.11.2010 9:16:34) I když určitě záleží jak měříš cenu času, který u toho necháš. A ta cena se liší u každého z nás...
|
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:12:23) zerat, viz moj typ na domáce rohlíky (ohľadne času)
|
|
|
|
|
|
Petr | •
|
(28.7.2015 8:58:52) No pokud děláte chleb z klasické bílé mouky(jak píšete cca za 7kč)tak to musi byt opravdu lahudka,pac kdyby jste kupovali kvalitní chlebovou mouku tak vas to nemuze nikdy vyjit levneji
|
|
|
Sharien |
|
(24.11.2010 8:52:32) Vis co, ono hlavne zalezi, jaky pecivo bezne jis. Pokud celozrnny, tak te to urcite levneji vyjde, pokud kupujes nejlevnejsi chleba a rohliky, tak je to sporny. Taky jak casto to budes delat, abys do toho zapocitala i cenu pekarny. Neni to jednoznacny. Ja pecu minimalne 4x do tydne uz nekolik let, delam chleby, rohliky, mazance... Mne se to vyplati hodne, ale pokud koupis pekarnu, udelas par celozrnnych chlebu, ktere vlastne normlane ani nejis a nekupujes, tak se ti urco nevyplati.
|
|
zerat |
|
(24.11.2010 8:58:42) Určitě si ochutnej od někoho domácí chleba, protože on je prostě trošku strukturálně jiný. Není úplně tak pevný jako ten kupovaný třeba Šumava i když hodně to jaký bude záleží i na tom jak vyladíš těsto. Kamarád fyzik nám kdysi říkal, že pečení bílého chleba doma je drahá legrace Ono hlavně ten domácí chleba není ani tak velký jako ta koupená Šumava. Já sice pekárnu chleba mám doma roky rokoucí a nedám na ni ani slovem dopustit, ale opravdu už jsem zažila lidi, kterým domácí chleba prostě vůbec nechutná - jakýkoliv. Tvrdí, že je strukturálně jako buchta... Pokud si pekárnu koupíš, abys v ní pekla všechno z důvodu ušetření času třeba při výrobě kynutého těsta, nebo že ho bez ní vůbec neumíš udělat; příp. na dělání nejrůzněších těst, marmelád, příp. denně péct chleba nebo aspoň občas chleba, a proto že chceš vědět, co jsi do pečiva dala, tak bych do ní já šla! Já v tý mojí chleba peču hooodně zřídka, protože jsem začala pracovat a nějak mi pečení chleba doma za to nestojí. Ale využívám ji na přípravdu kynutých těst, potahovací hmoty a občas nechat upéct "vánočku".
|
Sharien |
|
(24.11.2010 9:01:42) Ja ted nejak nepobralatu praci, jak s tim souvisi? Ze jako koupis cestou? Chleba pecem v 90% v odlozenem startu, proste manzel vstane, akorat se dopece chleba, si kus vezme s sebou k snidani a pak vstanem my a taky mame snidani. Nebo to takhle delam s bilym chlebem, mazancem.... Je pravda, ze to chutna jinak, ono taky celozrnnym pecivem se v obchode tvari byti kazdy vyrobek obarveny karamelem.
|
zerat |
|
(24.11.2010 9:12:20) Celozrnné to určitě! S tím, že chodím do práce. Nechci být nijak omezovaná pečením chleba a nechci, aby tu jela pekárna bez mojí či manželové přítomnosti doma(byť dřív jsme to tak dělali). Koupím pečivo při procházce s dítětem venku, nebo cestou z hudební školy. Doma dám půlky chleba zamrazit a pak už jen vytahuju... Přijdu domů a mám čas se věnovat domácnosti, dětem a manželovi a nemusím ani ládovat ty věci do pekárny. Pokud chci celozrnný chleba, tak už je to jiná věc, potom ho dám upéct v pekárně, ale bílý teď opravdu v pekárně nepeču.
|
Sharien |
|
(24.11.2010 9:31:09) jasny, u nas bezne nejsme doma, kdyz maka.
|
zerat |
|
(24.11.2010 12:44:06) No mě by totiž docela zajímalo, co všechno se může stát, když se taková pekárna čistě náááhodou pokazí, víš? Nedávno sem i pokazil vysavač kdyby s ním vysávala holka, tak se obávám, že mohlo i hořet než by ona věděla jak zareagovat takže jsem samozřejmě rovnou vysvětlila, že základ je vytáhnout to z elektřiny. Ale co kdyby čistě náhodou prostě nevypla funkce pečení chleba a peklo a peklo... Tak toho se fakt bojím, protože kolikrát se člověk zdrží cestou z práce domů, nebo mu ujede bus... Navíc elektrickou troubu taky nenechávám jet při pečení bez mé přítomnosti.
|
Sharien |
|
(24.11.2010 12:48:51) Pekarnu nepodeziram, varnou konvici ano Ale bezne mam i mycku a tak, kdyz nejsem doma. Ale teda jsem nekde kolem, ne odjeta. Jinak vetsinou pecu chleba pres noc.
|
|
kreditka |
|
(24.11.2010 13:20:38) To máš pravdu mě se takto před týdnem pokazila myčka na nádobí, ačkoliv byla vypnutá najednou začalo jet čerpadlo naprázdno a přestalo jen když jsem myčku vypojila ze zdi. Taky nerada pouštím spotřebiče když nejsem doma nerada bych vyhořela...
|
|
|
|
|
|
kreditka |
|
(24.11.2010 13:17:58) Tchýně ji má a nechá si v ní kynout těsto na knedlíky, chleba ji nechutnal, asi je to tím že máme za zadkem pekárnu a tím pádem každé ráno na krámě ještě horký chleba a pečivo
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(24.11.2010 9:03:07) Levnější ne, ale určitě mnohem chutnější...!
|
makkyn |
|
(24.11.2010 9:30:29) Děkuji za názory. Máte někdo zkušenost s pekárnou kolem 1.000,-kč? Jsou dobré? Nebo je potřeba si připlatit? Nyní mají v tescu v akci Tesco XXL Pekárna na chleba za 999,00. Nemáte ji někdo? M.
|
Arni |
|
(24.11.2010 9:57:00) Ja jsem poridila docela dobre Etu Siesta v akci kolem 1400,- i s postou (mozna to bylo i min, uz je to dlouho), ale urcite si prihod par stovek a kup si Etu, je to osvedcena znacka, recenze na ni jsou velmi dobre.
|
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:05:49) Makkyn, som už letitá pekařka. Prvú pekárnu som mala práve Tesco v akcii. Bola super!
Akurát sa mi časom pokazila, reklamovali ju bez problémov. Ale má ju i kamoška (a dlhšie než ja) a funguje jej doteraz. Takže som proste len mala náhodne pech.
Potom som si kúpila Moulinex, ktorej už museli meniť nádobu v rámci reklamácie, ale inak jede dobre.
Ovšem domáce marmelády, rýžovú kašu, ovesnú kašu - mi nikdy tak dokonale neumíchá, jak tá Teskácka
Inak pečú obdobne.
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:06:38) Dnes už dle mého ani tak nejde o "značky" pekáren. Myslím, že i neznačková peče dobre.
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:10:37) Ešte ad otázka základná. Chléb nás vyjde levněji - pretože pečiem z múk, ktoré si sama namiešam, nekupujem hotové zmesi (a je to i lepšie).
Ale zároveň kupujeme aj normálny chléb - jeden obľúbený druh (stojí 35,-- Kč uf). Pretože proste v pekárne som ešte nikdy neupiekla obdobný. Peču tam výborné chleby, rozne druhy, ale tento proste neurobím.
Rohlíky peču i kupuju, dle času Ale už som v motání docela "macherka", takže teraz už aj viac peču. Robím to tak, že cesto len namiešam večer, nenechám kynout!, namotám rohlíky rovno na plech vyložený pečícím papírem, zakryjem potrav. folii a dám do ladničky. Ráno len vytiahnem oddechnout 10 min. do tepla, pomažu vajíčkem, posypu a peču.
Strašne tento sposob šetrí čas (inak cesto kyne hodinu a pol) a ráno sú teplé rožky bez nutnosti vstávať a zadělávat ráno
To mám tip od pekařek z Dámy a fakt funguje Také teplé rožky (15 kousků) sú hneď preč samotné, bez másla, bez ničoho - milujú ich moji traja chlapi
|
zerat |
|
(24.11.2010 12:49:11) Maťo, já mám pekárnu taky už sedmým rokem a opravdu nelení. Taky peču mazance, motám vánočky... dřív jsem pekla i denně chleby... ale teď co pracuju už tolika fakt ne. Už ten čas strávený tím vším okolo si prostě ráda představím při jiné činnosti. Jinak dokud jsem byla jen doma a s jedním dítkem, tak pekárna jela i několikrát denně. Teď při práci si někdy říkám, jestli ji vůbec ještě budu mít možnost tolik používat - aspoň na ta kynutá těsta o víkendech...
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 13:36:50) Zerat, ja som to dala len ako tip, nič viac za tým nehľadaj. Tiež nemám času. Som síce na "materskej dovolenke" ešte rok, ale pracujem z domu. Čo je pekne o hubu. A deti mám dve priam "rádioaktívne".
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 13:37:43) Teda, dodávam, že tiež častokrát nestíham a preto mi prišiel vhod ten tip z Dámy, jak to urýchliť, pokiaĺ upeču. Tak som ho proste posunula ďalej.
|
zerat |
|
(24.11.2010 13:40:47) Maťo taky jsem to nemyslela zle Ten tip je super
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 13:44:28) Zerat ok. Možno bola moja reakcia moc obhajujúca, ale v poslednej dobe sa už bojím sem-tam niečo (myslené všeobecne) napísať, bo sa to často zvrhne - len pouhým nepochopením. To sa ale netýka tejto diskusie. Budem sa snažiť hodiť zase do "svojho klidu")) a nepředjímat
|
|
|
|
|
|
|
makkyn |
|
(24.11.2010 10:15:11) Maťo děkuji. Jak je to s funkcemi u té levnější Tesco pekárny. Je tam vše, co je potřeba na pečení jak chleba, tak např. těstovin, sekané, popř. dá se v ní jen umíchat kynuté těsto? Popř. která funkce by neměla na dobré pekárně chybět? (jsem úplný začátečník... ) M.
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:35:27) Funkce sú tam naprosto všetky potrebné (10 programov).
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 10:36:58) Pekla som v nej všetko, aj žemlovku, aj sekanú, aj těsto na těstoviny, aj kynuté těsto, aj rozne typy chleba (sladký, základný, dort), robila domáce marmelády..fakt sa tej pekárny neboj, ak do nej chceš ísť.
Ja som ju vtedy chcela povodne meniť za novú tú istú, ale nemali ju vtedy už v predaji, tak mi vrátili prachy a preto mám tú Moulinex. Inak by som mala zase Tesco
|
|
|
Jája | •
|
(24.11.2010 11:18:57) Funkce jsou obdobné. O co se ale zajímej, je její objem, kolik těsta ti umíchá. Ty dražší obvykle umíchají těsta víc. U větší domácnosti nutnost. teskácká za 999,- udělá na jednu várku cca 3/4 kg těsta. Jsou i menší, na 1/2 kg, to je tak pro dvě osoby. Pokud jste doma čtyři a koupíš pečku malou, nebudeš spokojená, páč pečka bude na vaše potřeby malá.
|
Maťa. |
|
(24.11.2010 14:05:21) To záleží asi rodina od rodiny.
My sme štyria (všetci moji chlapi "rohlíko a chlebo žrúti") a stačí nám malá pečka. Pokiaĺ to - u nás - nemá skončiť v mrazáku, tak to je akurát. Bo jak už chléb neni úplne čerstvý, tak im už tak nejede.
|
|
|
|
|
sylvaina |
|
(24.11.2010 10:51:57) Maťo, promiň, zaplevelím. Jak děláš tu rýžovou kaši? Já jí miluju, ale nemám nervy stát u kastrolu a míchat. Dělat jí v pečce mě nenapadlo. Předem dík za recept. Jinak, protože peču ze směsí, tak za mě ne. Směs v Lidlu stojí cca 34 kč a zdejší výborný chleba asi taky tolik. Ale bydlím na vsi, pracuju doma a když se dostanu do civilizace, tak mám s prominutím jiné starosti než schánět pečivo. Takže dělám poslední dobou jen jeden velký nákup týdně a chleba peču v pečce. Můj čas to nevyžaduje, mám pracovnu vedle kuchyně, tak to tam jen nasypu, pekárna si žbrblá a až dožbrblá, tak jen vysypu chleba. Kromě toho v ní peču celkem často takové to sladké, to jsem se předtím vůbec neodhodlala, ale protože je pečka soběstačná, tak holt doma i moučníkujem. Kdybych ráno jezdila do práce, asi bych použila odložený start a pekla přes noc.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(24.11.2010 10:58:42) Zadej si do vyhledávače rýžová kaše v pekárně, vyjede ti něco, jeden recept je na Dámě, tam jsou všechny recepty dobrý, ale nemá vyhledávač, nebo jsem ho nenašla, tak to hledám před Google. Rýžovou jsem nedělala, ale ovesná z dámy je super, akorát to trvá dlouho, ale je to bez hlídání.
|
sylvaina |
|
(24.11.2010 11:06:36) Šmankote díky. Vůbec mě nenapadlo, že je to tak jednoduché. Už se na ní těším.
|
Jája | •
|
(24.11.2010 11:20:26) Podle mne na program Jam (nebo Marmeláda). Tak se dělají i škvarky nebo guláš.
|
|
|
Inka | •
|
(24.11.2010 11:19:20) Tady můžeš i vyhledávat - http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
|
|
|
|
|
|
|
Fous&fousek |
|
(24.11.2010 10:03:29) Dneska je test pekáren v MF Dnes, tak si jí kup. Ta nejlevnější (asi 750 Kč) tam vychází skoro nejlíp. Myslím, že objektivně odpoví na všechny tvoje otázky.
|
gabina.el. |
|
(17.1.2012 17:59:11) a jak se jmenuje ta pekárna za těch 750kč?
|
|
|
Lionka |
|
(24.11.2010 10:45:19) rohlíky kupuju (cena za 1,2o v hyper vyjde levněji než doma-hlavně ten čas na to pečení rohlů),ale chleba, i ze směsí v akci(např Lidl), vyjde určo levněji než v obchodě a je to bez hnusů,co tam dávají v pekárnách(pasty,kypřidla a jánevímcohnusného ještě)
|
kreditka |
|
(24.11.2010 11:47:01) Není to tak hrozný jako brouci v rohlíkách jsou, ale pasty či opravdu extra chemikálie tam nejsou
|
Ina | •
|
(24.11.2010 21:04:20) Dnes je test pekáren v MF, značkové vychází špatně co se týká pečení a druhá nejlepší je nejlevnější pekárna za 700 Kč. Celozrnné chleby prý dobré nejsou.
|
mak | •
|
(25.11.2010 8:17:43) Jaká pekárna stojí 700,-? Nejlevnejsi jsem nasla jen tu Tesco za 999,-.
|
|
|
|
|
|