Bubačka.. |
|
(18.1.2011 11:37:38) maminky "pekařky", prosím vás, jaký kvásek používáte na domácí chleba? Já koupila sušený žitný a nedaří se mi... Píše se na něm, že se těsto musí nechat přes noc, potom se přidá mouka a 3 hodiny kyne v troubě. To je šílené, peču v obyčejné troubě a takto bych asi chleba neupekla ani do Vánoc... Co kvasnice? Moc se mi daří chleba z hotových směsí, ale tam je kys. citónová (někdy i horší věci) a já se chci chemii raději vyhnout. Děkuji za tipy!
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(18.1.2011 11:41:29) Podívej se tady: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
Najdeš tady spousty receptů, bez kvásku i s kváskem. Vlevo jsou i rady, tam najdeš jak si udělat svůj kvásek.
|
|
pearl |
|
(18.1.2011 11:48:13) Ahoj, taky jsem ho koupila a nikdy se mi to nepodařilo. Myslím, že živení kvásku jen přes noc nestačí, musí se to nechat více dní.
http://www.prirodnivyziva.cz/rodovy_chleb.htm
Já už to dělám od oka. Vždy začnu tím kupovaným kváskem sušeným. Ten dám do sklenice, rozmíchám v teplé vodě, přidám žitnou mouku. Nechám v teple. Nechávám na digestoři nebo vedle sporáku. Druhý den, jak se začnou dělat bublinky, tak přidám zase mouku a vodu, aby to zase bylo takové řidší těsto. A takto kontroluju tak cca 3 dny, vždy když už kvásek ve sklenici jakoby nestoupá, tak zase přidám mouku a vodu.
No a z tohole pak odeberu do mísy nebo do pekárny a přidám mouku, vodu, kmín a příp. další přísady do chleba a zadělám. Nechám kynout několik hodin a pak upeču.
Trochu kvásku si vždy nechám stranou v lednici v té skleničce. Až chci zase péct, tak s předstihem aspoň 2 dny ho dám do tepla a zase začnu s tou moukou. Funguje mi to ok)
|
|
Edysha |
|
(18.1.2011 11:50:55) S kvaskem je to vzdycky na dlouho. Delam se suseneho, dam lzici suseneho, vlaznou vodu a mouku. Udelam ridsi kasi a dam do tepla. Vecer zkontroluju, jestli se delaji bublinky. Rano pridam mouku a vodu a promicham a dam opet do tepla. Pokud mam cas treti den postup zopakuji, pokud ne zadelám testo a posichruju troskou drozdi. Delam i v pekarne i v troube, to pak nechavam kynout v osatce. Tretinu kvasku si necham na priste.
|
|
remus |
|
(18.1.2011 12:50:14) U nás prodávají přímo pekařské kvasnice, s těmi jde upéct úplně všechno.
|
Bubačka.. |
|
(18.1.2011 13:12:20) Holky, děkuju za tipy! Zkusím ten kvásek pěstovat, ale myslím, že to bude u mě o ničem, stačí se podívat, jak se daří mým květinám :)) A ty jsou jistě odolnější než kvásek :) Můžu koupit obyčejné kvasnice? Chleba pečeme skoro denně, tak potřebuji nějakou rychlou metodu, ale ne zas úplně chemickou. Děkuju taky za tip na web, upěču i rohlíky! Díky!
|
Balbína |
|
(18.1.2011 13:17:46) já peču chleba z kvasnic - čerstvých nebo sušených. Na netu je spousta receptů. Ale chci taky zkusit kvásek, kváskový chleba je lepší.
|
|
|
|
Anicol |
|
(18.1.2011 15:22:27) Já ho dělám taky z klasických kvasnic a všechno od oka.
|
|
|