kája+dva |
|
(12.2.2011 21:24:21) Ahoj všem, přemýšlím co zítra vařit, a protože maso jíme denně a už se mi z něj dělá zle, chtěla bych uvařit něco bezmasého, ideálně z čočky, tu už mám namočenou. Ale nic bez masa uvařit neumím, jen smažené něco. Má představa je něco bez masa a nesmaženého, a kdyby to bylo dietní tak by to bylo naprosto dokonalé Máte někdo nápad?
|
elko |
|
(12.2.2011 21:26:36) čočková kaše,vajíčko,na to smaženou cibulku a okurek a je oběd na světě.
čočkovou polévku,já ji dělám bez uzeniny a dávám zeleninu.
|
|
Květulina+3 |
|
(12.2.2011 21:26:40) No tak čočku s vejcem a okurkou, když už ji máš namočenou
|
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:27:52) houboívé, zelenivové nebo tempechové rizoto s cyzrnou čočka s vejcem kveták na mozeček zapečené bramory se špenátem nebo s rajřaty nebo s mrkví a se sýrem
|
Lassie66 |
|
(12.2.2011 21:30:08) Čočku na polívku, palačinky se špenátem zapečené se sýrem
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:30:39) začínám mít hlad
|
|
|
MÍŠA&FÍK |
|
(12.2.2011 22:45:19) Co je TEMPECHOVÉ rizoto ?
|
|
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:28:22) z čočky polívku nebo i salát
|
|
Květulina+3 |
|
(12.2.2011 21:30:32) Jinak další bezmasá: palačinky se špenátem nebo nasladko smažený květák koprová omáčka s vejcem a bramborem
|
Stáňa * |
|
(12.2.2011 21:34:04) Zapečený květák houbové rizoto, houbová smetanová omáčka s těstovinami sýrová omáčka s těstovinami a Knorr bujonem (bazalka + olivový olej)
z čočky můžeš udělat salát čočkové karbenátky, ale to je smažené
|
|
|
fisperanda |
|
(12.2.2011 21:30:52) Dušená zelenina s máslem, brambor. Nebo zapečený lilek s nivou a bramborová kaše, to je dobrota.
|
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:31:12) brokolice s nivou
|
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:31:17) A to máš červenou nebo tu klasickou? Z červený dělám výbornou indickou polívku...koření (garam masala, koriandr, trochu chili), ta čočka plus zeleninovej bujon, nasekaný rajčata (v plechovce), kokosový mlíko, trochu česneku, citron... tuším
|
K+H | •
|
(12.2.2011 21:33:26) Haha, tak podobnou delam taky:) Jen nedavam kokosovy mliko, rajce dam cersty, jeste pridavam jarni cibulku.. Mooc dobry:)
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:36:02) A netece to? To kokosovy je pomerne husty (v plechovce), nicim to nezahustuju.
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:37:54) Bolonska omacka na spagety- tofu nastrouhat na hrubo, osmazit s cibulkou, pokapat kvalitni sojovkou (tamari), plechovku oloupanejch nasekanejch rajcat, koreni- bazalka, oregano
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:39:51) hele, nkde jsem slyšela, že do sprábný boloňský rajčata vůbec nepatří, ale nevím, co je na tom pravdy....
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:41:06) Ale jo patri, myslim... ale dava se tam treba i mrkev, to mi malem vypadly bulvya jeste naka zelenina...
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:43:21) Marinovany tofu (v cemkoli dle chuti) namocit do vajicka, obalit v sezamu a osmazit... luxusni (akorat ty seminka sezamu co odpadnou na oleji docela skacou, tak se nelekni jako ja tenkrat je dobry dat si na panev takovej ten sitovanej poklop proti prskani oleje, nevim jak se to jmenuje..)
|
|
|
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:40:17) Jinak inspirace dost najdes v italsky kuchyni (spousta receptu na priprau testovin, i bez masa) a indicky (taky dost receptu bez masa, mmch doporucuju hummus- pomazanka z cizrny, na celozrnnej toust je luxusni...)
|
|
|
K+H | •
|
(12.2.2011 21:45:10) Jo, tak to je mozny, ze tece vic nez tobe:) Ale tak zalezi, kolik je v tom vody...
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:47:44) My mame ve finale takovou spis kasi... ona se i ta cerena cocka dost rozvari a prej by tak mela i vypadat. Ale je fakt neuveritelne dobra
|
K+H | •
|
(12.2.2011 21:49:23) To jo;-) A presne, jak pises- indicka a italska kuchyne, to je moje:) Akorat pro nekoho, kdo neni zvyklej, muzou byt Indii inspirovany jidla zprvu moc velkej skok:)
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:55:20) To jo ale co jinyho, ceska kuchyne je po vynechani masa takova... ehm, nijaka, bez chuti, cocka s volskym okem, smazak a co jinyho...protoze ceska kuchyne z velke casti stoji na mase+ priloha, a kdyz se vynecha maso vetsina si predstavi obed typu "brambory bez masa" proto je treba lovit v jinych vodach Italsky i indicky jidla chutnaji luxusne a je to kompletni jidlo, clovek nema pocit ze tam neco chybi. Ale doporucuju teda zainvestovat do toho koreni... matka je mistr improvizace, ale kdyz se pokousela o tu indickou polivku stylem "garam masala- co to je, kurkuma- co to je, dame tam kari a pepr, cervena cocka- tu penny nemaji, dame tam normalni, misto kokosovyho mlika kravskou krabicovku" vysledek by ani pes nezral koreni a cerstvy bylinky, to dela strasne moc...
|
K+H | •
|
(12.2.2011 22:03:50) Tak to matka jede ve stylu Babicovych dobrot, ne? Kdyz nemate limetku, dejte tam citron, kdyz nemate citron, tak tam nedavejte nic:))
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 22:09:30) Ona vari dobre, ale jen klasickou kuchyni... jakmile narazi na neco neznamyho zkonstatuje ze je to drahy a kdyz se bez toho doted obesla obejde se i nadale, a vrzne tam neco jinyho Kdyz nemas citron dej tam trochu octa nebo citronovou stavu z penny
|
K+H | •
|
(12.2.2011 22:26:31) Tak to teda Babica hadr:)) Ale ne, tak treba moje mama vari taky dobre, ale takovou tu klasiku, no.. (co ja z 90% nevarim:), protoze jak pises, bezna ceska kuchyne neni moc stavena na to, aby byla bez masa...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K+H | •
|
(12.2.2011 21:31:24) Tak treba muzes dat varit spolecne s cockou jeste ryzi, k tomu treba nakrajenou jarni cibulku, muze byt i rajce... okorenit, jak mate radi (je to puvodne indicky jidlo, takze by se hodilo treba chilli, kari, rimsky kmin atd., ale jestli to nemas doma, muze byt i hrebicek, paliva paprika nebo pepr...). Je to moc jednoduchy z hlediska kucharskych postupu:), vari se samo, jen hlidat, aby se nepripalilo... Pokud je to ostry, da se jako priloha jist bilej jogurt. A je to vyborny;-)
|
kája+dva |
|
(12.2.2011 21:48:50) To zní báječně, to je přesně to co jsem si představovala, díky
|
K+H | •
|
(12.2.2011 21:51:05) Tak to mam radost:) Varim to docela casto, mame to radi... At chutna;-)
|
kája+dva |
|
(12.2.2011 21:55:56) No právě jsem to přečetla muži, co bude mít zítra, tak hned vyzvídal, jestli tam není lepší návrh. Takže já budu mít čočku s rýží a on bramborový guláš. A ještě si do něj poručil párek, je masožrout.
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:59:38) Bych se mu na to vybodla, varit dve jidla oznamila bych ze varim to a to, bud si muze dat se mnou a v pripade ze mu to nejede vi kde najde maso, brambory a hrnec
|
kája+dva |
|
(12.2.2011 22:03:00) pochybuju, že by našel. Ale dal by si rohlíky se salámem a celé odpoledne by mlaskal, kde co najde k sežrání.
|
|
|
K+H | •
|
(12.2.2011 22:02:31) Hmm, jeste bude zavidet:)
|
|
|
|
|
|
Květulina+3 |
|
(12.2.2011 21:31:35) Nebo taky bramborová kaše a smažené žampiony
|
|
gatto |
|
(12.2.2011 21:32:04) Zrovna dnes jsme měli jasmínovou rýži (uvařit al dente a přidat trochu olivového oleje) a k tomu čočku s kari (vařená čočka v zeleninovém bujonu a kari pasta, sůl). Podávané pokapané olivovým olejem a posypané nasekanou červenou cibulí. A chválil to i kamarád, který je děsný mrchožrout ;-)
|
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:33:13) bramoborovešj guláš
|
|
Klára | •
|
(12.2.2011 21:33:29) Brambory s tvarohem, těstovny se špenátem, těstoviny s rajčatovou omáčkou, čína ze zeleniny....
|
|
Mickey16 |
|
(12.2.2011 21:34:54) Těstoviny (ideálně linguine- placatý špagety) se špenátem, ricottou, vlašskými ořechy a sušenými rajčaty... Ještě jsem měla omáčku k těstovinnám ze smetany, bílýho vína, parmazánu a citronu tuším ale nevím přesně co tam ještě bylo či nebylo (tymián? jsem líná to hledat)
Zapečenej kuskus s tofu a avokadovou omáčkou..
Jakákoli variace na rizoto... houbový rizoto, rizoto s rucolou...
|
|
Baba Jaga |
|
(12.2.2011 21:36:22) Vařím jenom bez masa Z čočky udělej polévku (dělám jich několik, nejradši mají čočka, brambory, cibule, mrkev, bobkový list, sůl - uvařit do měkka, smetana s moukou, zahustit, okyselit, můžeš i česnek). A kde se dá nahrazuji maso sojovým nebo žampiony. A některé omáčky jdou třeba úplně bez masa, třeba houbová nebo koprovka s vařeným vejcem. Pak různé francouzské brambory se žampiony, cibulí, a vařeným vejcem, těstoviny (např. pórek, žampiony, smetana na vaření s rozkvrdlaným žloutkem a parmezánem), je toho prostě mraky.
|
|
Ananta |
|
(12.2.2011 21:36:52) Čočku s kroupama a hráchem - vařený (ne rozvařeny) jde uvařit společně, když to máš namočený, jde vynechat hrách nebo kroupy. Na pánvičce osmažit cibulku dozlatova - hodně, do toho kysaný zelí nakrájený, odkapaný na kousky, trochu prosmažit, smíchat s čočkou, kroupama a hrachem, posolit, pepř, majoránka, rozetřený česnek podle chuti, dát do pekáčku, posypat sýrem zapíct. K tomu zeleninovej salát, třeba kysaný zelí, olej, rajčata nebo nastrouhaný okurek, zalitý kyškou s česnekem atp.
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:39:01) mám dvě možnosti - bud jít spát nebo jíst.
deláte mi chutě.
cokoliv s kysaným zelím miluju - klidne vařený brambory proštouchyný s kysaným zelím a k tomu kyšku.
|
Ananta |
|
(12.2.2011 21:40:03) Tohle je fakt hodně dobrý
|
Katla |
|
(12.2.2011 21:42:29) věřím. Miluju kroupy!!! I v polívce.
|
lela, rosa, niki |
|
(12.2.2011 21:50:46) a prosc jite tedy kazdy den maso ? To si uz ubec nedovedu predstavit....My maso jime tak dvakrat max. trikrat tydne. Je to zdravejsi i levnejsi. Exisuje spousta jednoduchych bezmasich pokrmu...
|
Ananta |
|
(12.2.2011 21:52:24) přesně tak, maso tak třikrát týdně, jinak je to nezdravost
|
|
kája+dva |
|
(12.2.2011 22:00:15) Protože manžel je vybíravej a z jídel bez masa zná jen smažený sýr a květák, langoše a bramboráky. Ráda bych ho přeučila, ale půjde to pomalu.
|
|
Katla |
|
(12.2.2011 22:06:35) odkud víš, že jímem každej den maso?
|
|
|
Ananta |
|
(12.2.2011 21:51:12) A úplně nejlepší je to na sádle (fuj)
|
Katla |
|
(12.2.2011 22:10:16) ňam
|
|
|
|
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(12.2.2011 22:14:12) a když už máš inspiraci na čočku, tak ještě miluju zapečený lilek a rajčata s brambory. na platáky všechny ingredience, prokládat je spolu, kořením většinou kmínem, sůl, pepř a oregano a zaleju vajíčkem. to je bašta a sytá, vcelku zdravá a ani chlap nemá pocit, že tomu chybí to maso. dále brambory pořádně vydrbat, neloupat, hodit na plech s rajčaty, paprikou, měsíčky cibule, mrkví a žampiony, podlít trochou vývaru nebo klidně jen vodu, lžíce oeleje či másla a kořeni dle chuti - bylinky - majoránka, oregáno, tymián, nebo ostřeji chilli a spol. a péct tak, aby všechno bylo měkké a zvrchu chytlo upečenou hnědost mám hlad!!!! nebo rýže s cuketou, cibulkou a rajčaty (takhle spracováváme přebytky ze zahrádky) a udusat do pekáčku, zapíct.... se zeleninou se dá kouzlit. chřest na másle....úúúúúúúúúú!!!! už aby byla šparglová sezona!
|
|
štěpánkaa |
|
(12.2.2011 22:38:49) u nás frčí nudle s mákem, uařené těstoviny (jakékoliv) jen se sýrem, palačinky, zapečené brambory nebo těstoviny se zeleninou, buchty, květák jako mozeček s bramorem, rajská omáčka bez masa. Kaarádka často vaří kuskus se zeleninou a kukuřičný klas. Čóču teda rdi nemáme, s tou ti neporadím (když už, tak ji děláme s jíškou a cibulkou).
|
štěpánkaa |
|
(12.2.2011 22:39:37) a bramboráky - mňam, dneska jsem shodou okolností pekla cuketovou sekanou
|
|
|
zerat |
|
(13.2.2011 9:21:12) Používám roky už červenou čočku - výhoda je, že se nemusí máčet, slívat a teprve vařit a je taky šetrnější -nenadýmá a hodně rychle je měkká! Jinak co z čočky. Z čočky se dají udělat karbanátky http://www.apetitonline.cz/recepty/4532-cervenocockove-karbanatky.html a třeba s bramborovou kaší. Dál čočková polévka - kořenová zelenina, brambory, cibule, olej, česnek, majoránka, sůl, pepř, trošku třeba zahustit... čočka na kyselo a vařené vajíčko příp. smažené (já smažím na vodě a taky dobré ). Dál mě z čočky nic nenapadá
A jinak my vaříme víc než napůl bezmase a míň masařsky Bezmasá jídla: - zeleninová směs(cokoliv co máte rádi- my na cibulce osmažená kořenová zelenina, rajčata nebo bez rajčat, česnek...) s brambory příp. to promíchám s rýží a je výborné zeleninové rizoto. - sójový guláš (ze sójových kostek) - segedínský guláš (ze sójových kostek) - svíčková s tofu sýrem s brusinkami (tohle je náš nejoblíbenější sváteční oběd) - špenát s muškátovým oříškem (špenát vložený do hrnce až je rozmražený, tak osolit, opepřit nastrouhat muškátový oříšek příp. přidat Nivu nebo gorgonzolu) a promíchat s těstovinami (děti tuhle varianto milují! Špenát s česnekem do nich nedostaneme, ale s muškátovým oříškem by se toho ujedly. - lasáně se směsí udělanou ze sójové drti s příchutí šunky - lívance - palačinky - zemlbába - jáhlový nákyp na sladko - rajská omáčka se sýrem a vařeným vajíčkem nastrouhaným na špagety - špenátová polévka se sýrovými noky - houbová, koprová, křenová, okurková omáčka - zapečené brambory se zeleninou - dukátové buchtičky s nakrájenou vánočkou (udělám míń sladký pudink- rychlé a dobré) - nučky či nočky se zelím (slovenské jídlo) - pirohy - těsto plněné bramborami s cibulkou, tvarohem... - uvařené a promíchané s osmaženou cibulkou. - drožďová polévka (u nás hodně oblíbená) - směs ze sójové drti na špagety - kedlubnové zelí s bramborami - langoše - bramboráky (smažím defakto na sucho na teflonu) - hrachová kaše - smažený celer na způsob řízku - cuketa v různých zeleninových směsích totéž květák...
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(13.2.2011 9:29:38) Zerat, můžu Tě poprosit o recept na tu svíčkovou s tofu? Děkuji.
|
zerat |
|
(13.2.2011 10:01:03) teď mi dcera nedává čas, ale během dne sem nakoukni, recept sem šoupnu ;-)
|
zerat |
|
(13.2.2011 14:45:13) Vysvětlivky: 1 LŽ - polévková lžíce; 1 lž - kávová lžička
2 LŽ oleje 3/4 šálku nakrájené cibule 1 1/2 šálku nastrouhané kořenové zeleniny (já dávám směs kořenové zeleniny od oka - klidně dám víc chuť zeleniny je výraznější) 3 bobkové listy 1/2 nakrájeného citronu bez kůry 1 1/2 LŽ přírodního cukru 1 plná lž. hořčice 4 LŽ polohrubé mouky 5 šálků sójového nápoje 1 lž soli 1 lž Solčanky (používám Vegetu Natur bez glutamátu) 1/4 lž mletého nového koření rostlinné máslo já dávám pro lepší chuť občas i masox, ale pak pozor ať nepřesolíš! Na oleji osmažíme cibuli, přidej zeleninu, společně dus, pak přidej bobkový list, citrón, cukr, hořčici a dále smaž. Zasyp moukou, zamíchej a ještě chvíli smaž. Zalij studeným sójovým nápojem(dávám silnější koncentraci - výsledný efekt je lepší než se smetanou, ale možno i smetanu normální), rozšlehej a za občasného míchání převař. Dochuť solí, Solčankou a novým kořením (do omáčky dej vařit 2 kostky tofu natural asi na 15 minut, až omáčka zhoustne na požadovanou hustotu). Tofu pak vyjmi a nech vychladit. Vyndej bobkové listy. Omáčku rozmixuj. Nařež na plátky, pokapej sójovou omáčkou, potři olejem a polož na vymaštěný plech (dávám na pečící papír či pečící podložku). Peč ve středně vyhřát troubě asi 15 minut tak, aby se nevysušily okraje(opravdu hlídej, jak tofu ztvrdne je hnusné - rozhodně lepší péct míň než víc).
Hotové tofu polij příslušnou omáčkou. Podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a třeba i kopečkem ušlehané smetany a dobrou chuť.
|
|
|
|
|
Zuzana + kluk04, holčička06 |
|
(13.2.2011 9:58:53) Tak kromě těch všelijakých báječných italských těstovin apod. tu ještě nebyl třeba quiche
Špenátový quiche
těsto kupuju v Hypernově (Albert) – "křehké" chlazené, ale určitě by se dalo nějak uplácat nevím jak špenát na česnek mírně podusit, potom osolit, zalít sladkou smetanou a nechat chvíli vyvařit. Dát stranou, nechat vychladnout. Vajíčka rozmíchat třeba se zbytkem smetany, sýr nastrouhat těsto dát do formy, namazat špenátem, polít vejcem, posypat sýrem. Péct v troubě asi 35 minut
|
|
Inka | •
|
(13.2.2011 11:39:32) Pizza quatro formagi . Zrovna dneska dělám pizzu a pro sebe si dělám jenom sýrovou.
|
Bberi |
|
(13.2.2011 13:21:13) čočka po brněnsku dává se do ní mrkev, celer a nakonec zakysaná smetana
dušená mrkev špenát špagety se sýrovou omáčkou špagety s tunákem a rajčaty zapečená brokolice s bešamelem fazolky na kyselo žampionový guláš fazole se zeleninou dušené(papriky,rajčata) kuskus se zeleninou
|
|
|
|