Používám roky už červenou čočku - výhoda je, že se nemusí máčet, slívat a teprve vařit a je taky šetrnější -nenadýmá a hodně rychle je měkká!
Jinak co z čočky.
Z čočky se dají udělat karbanátky http://www.apetitonline.cz/recepty/4532-cervenocockove-karbanatky.html a třeba s bramborovou kaší.
Dál čočková polévka - kořenová zelenina, brambory, cibule, olej, česnek, majoránka, sůl, pepř, trošku třeba zahustit...
čočka na kyselo a vařené vajíčko příp. smažené (já smažím na vodě a taky dobré
).
Dál mě z čočky nic nenapadá
A jinak my vaříme víc než napůl bezmase a míň masařsky
Bezmasá jídla:
- zeleninová směs(cokoliv co máte rádi- my na cibulce osmažená kořenová zelenina, rajčata nebo bez rajčat, česnek...) s brambory příp. to promíchám s rýží a je výborné zeleninové rizoto.
- sójový guláš (ze sójových kostek)
- segedínský guláš (ze sójových kostek)
- svíčková s tofu sýrem s brusinkami (tohle je náš nejoblíbenější sváteční oběd)
- špenát s muškátovým oříškem (špenát vložený do hrnce až je rozmražený, tak osolit, opepřit nastrouhat muškátový oříšek příp. přidat Nivu nebo gorgonzolu) a promíchat s těstovinami (děti tuhle varianto milují! Špenát s česnekem do nich nedostaneme, ale s muškátovým oříškem by se toho ujedly.
- lasáně se směsí udělanou ze sójové drti s příchutí šunky
- lívance
- palačinky
- zemlbába
- jáhlový nákyp na sladko
- rajská omáčka se sýrem a vařeným vajíčkem nastrouhaným na špagety
- špenátová polévka se sýrovými noky
- houbová, koprová, křenová, okurková omáčka
- zapečené brambory se zeleninou
- dukátové buchtičky s nakrájenou vánočkou (udělám míń sladký pudink- rychlé a dobré)
- nučky či nočky se zelím (slovenské jídlo)
- pirohy - těsto plněné bramborami s cibulkou, tvarohem... - uvařené a promíchané s osmaženou cibulkou.
- drožďová polévka (u nás hodně oblíbená)
- směs ze sójové drti na špagety
- kedlubnové zelí s bramborami
- langoše
- bramboráky (smažím defakto na sucho na teflonu)
- hrachová kaše
- smažený celer na způsob řízku
- cuketa v různých zeleninových směsích totéž květák...