Vysvětlivky: 1 LŽ - polévková lžíce; 1 lž - kávová lžička
2 LŽ oleje
3/4 šálku nakrájené cibule
1 1/2 šálku nastrouhané kořenové zeleniny (já dávám směs kořenové zeleniny od oka - klidně dám víc chuť zeleniny je výraznější)
3 bobkové listy
1/2 nakrájeného citronu bez kůry
1 1/2 LŽ přírodního cukru
1 plná lž. hořčice
4 LŽ polohrubé mouky
5 šálků sójového nápoje
1 lž soli
1 lž Solčanky (používám Vegetu Natur bez glutamátu)
1/4 lž mletého nového koření
rostlinné máslo
já dávám pro lepší chuť občas i masox, ale pak pozor ať nepřesolíš!
Na oleji osmažíme cibuli, přidej zeleninu, společně dus, pak přidej bobkový list, citrón, cukr, hořčici a dále smaž.
Zasyp moukou, zamíchej a ještě chvíli smaž.
Zalij studeným sójovým nápojem(dávám silnější koncentraci - výsledný efekt je lepší než se smetanou, ale možno i smetanu normální), rozšlehej a za občasného míchání převař.
Dochuť solí, Solčankou a novým kořením (do omáčky dej vařit 2 kostky tofu natural asi na 15 minut, až omáčka zhoustne na požadovanou hustotu). Tofu pak vyjmi a nech vychladit. Vyndej bobkové listy. Omáčku rozmixuj.
Nařež na plátky, pokapej sójovou omáčkou, potři olejem a polož na vymaštěný plech (dávám na pečící papír či pečící podložku). Peč ve středně vyhřát troubě asi 15 minut tak, aby se nevysušily okraje(opravdu hlídej, jak tofu ztvrdne je hnusné - rozhodně lepší péct míň než víc).
Hotové tofu polij příslušnou omáčkou.
Podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a třeba i kopečkem ušlehané smetany a dobrou chuť.