Xantipa. |
|
(1.3.2011 9:49:37) To navazuji na předchozí diskuzi o pomáhání v domácnosti dětmi. Ať dělám, co dělám, tak tzv. větší víkendový oběd nestihnu za dřív jak 3 hodiny. Jasně, díky myčce mám pořád čistý dřez, při vaření stihnu naskládat prádlo do myčky a dohlídnout na pověšení, něco poklidit v kuchyni i v obýváku, upéct na odpoledne a spoustu dalších věcí. Ale pořád klidně do jedný nebo dvou kmitám v podstatě kolem jídla. Jak to děláte vy ostatní, protože mě to už dost vytáčí a nemůžu přijít na lepší systém.
|
X E N A |
|
(1.3.2011 9:51:42) Tak nedělej pokaždý tak složitý jídla, ne?
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 9:56:43) No, já píšu, že u toho dělám dalších X věcí, tudíž neříkám, že u toho stojím, ale stejně ten čas tomu musím věnovat. Na restauraci víkend co víkend teda nemám, přece jen, pro 5 lidí je to docela pálka.
|
Doha en |
|
(1.3.2011 9:58:36) Kdyz jsme doma o vikendu, tak vetsinou hodim steak do trouby a k tomu salat, takze tak maximalne 25 minut. Varit me nebavi, tak nevarim. Pro syna treba pizza nebo testoviny atd.
|
|
*Niki* |
|
(1.3.2011 9:59:56) Já mám uvařeno do hodiny, ale nevařím nic extra složitého. Složitější jídla vaří manžel a taky mu to někdy 2 hodiny trvá. Ale většinu času neděláme my, ale trouba či sporák - 4-hodinové vaření vývaru či pečení kachny, u toho se stát nemusí.
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:06:51) Aha, takže vlastně problém není ten oběd, ale že se do jeho přípravy vsouká tuna dalších činností.
Třeba ta pračka může běžet dřív, ne? Chystám si v pátek večer vytříděné prádlo na hromadu k pračce (dovnitř to necpu, kvůli průchodu musí být dvířka zavřená a přes noc by to hrozně zapáchlo) a ráno, když jdu na záchod, tak do do ní vrznu a pustím a jdu zpátky do postele. Naše pračka provádí první odstřeďování po hodině, takže ji můžu pustit v 7, to sousedy nijak neruší. Ono to odstřeďování teda asi taky neruší, ale nechci dělat sousedům zbytečně nepříjemné věci, co kdyby náhodou to slyšet trochu bylo. Když vstávám, je už vypráno.
|
Markéta s párkem | •
|
(1.3.2011 10:10:30) Já peru průběžně celej tejden, když je potřeba, ohledy na sousedy neberu, protože naše koupelna sousedí s jejich koupelnou, kde taky perou
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:14:56) My sice sousedíme s jejich předsíní , ale mají miminko, tak se snažím být ohleduplná. Ona odstřeďující pračka rozechvěje podlahu i stěny, nejhorší je to pro sousedy pod - které my tedy v přízemí nemáme:) - je to nepříjemné, takové to vrnění-dunění.
|
|
|
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(1.3.2011 9:51:58) Nejlepší systém je nevařit nic a jít se najíst do restaurace.
|
Inka | •
|
(1.3.2011 11:02:36) To ne, to já strašně ráda vařím a celý týden se na to těším, jak si o víkendu zavařím. V týdnu nevařím skoro vůbec.
|
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(1.3.2011 9:52:01) Ty jo a co vaříš za speciality? Já tak maximálně hodinu čistýho času (a to je fakt maximum), nepočítám, když se maso peče, vaří... to u toho nestojím..
|
X E N A |
|
(1.3.2011 9:54:23) Přesně tak. JInak já paradoxně strávím víc času u palačinek, než u svíčkový Jinak taky tomu dám tak max. 1 hodinu, víc času si nedokážu představit...
|
jak |
|
(1.3.2011 9:55:35) a co varis?Ja mam omacku do hodiny, z toho je 40 minut v papinaku a ja si ctu:))
|
|
|
|
Karavela |
|
(1.3.2011 9:57:22) A co připravit třeba jídlo den předem?
U nás teda takovýhle složitý vyvařování praktikuje jen manžel, většinou po příjezdu z nákupu navaří složitější pokrmy, já po vychladnutí naporcuju na mrazáku a pak jen dodělávám přílohy
Složitější vaření / pečení praktikuju jen když mám chuť v rámci relaxace
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:00:20) Karavelo - předem třeba vařím, když jedeme na celý den pryč - večer uvařím, ráno vypadnem, najíme se v rámci programu venku a vracíme se večer - to mají hlad. Přijde na to, v kolik s vracíme, někdy to jídlo nechám tedy až na další den. Nějaký složitý pečení taky nedělám, ale pořád to máš hodinu - tedy i s časem v troubě. Ale v tom mezičase zase dělám jiný věci - buď kolem jídla, nebo domácnosti. Číst si v mezičase nechci, já si ráda čtu večer v klidu.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:01:38) Aha- tak já v mezičasech pracuju
Maso do trouby, rejži do rýžovaru a mezitím 10 stránek namastit:- ))))
|
pearl |
|
(1.3.2011 14:00:00) karavelo, nejsi náhodou překladatelka? silně mi někoho připomínáš
|
Karavela |
|
(1.3.2011 15:11:04) Pearl, jasně, já se tu se svou profesí nijak netajím! :- )
Třeba se i známe ve skutečnosti
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.3.2011 10:03:27) My pereme a uklízíme v týdnu, takže v mezičase vaření jsem tady
|
|
|
Bleděmodrá s růžovými puntíky | •
|
(2.3.2011 1:45:55) Tedy to je rada jak víno, uvařit si dopředu, ono se den předem spotřebuje na vaření míň času? Nehledě na to, že když tedy uvařím, musím si to jídlo nějak uchovat v chladu = nechat zchladit, narvat bˇud do lednice nebo já nevím kam, aby se nezkazilo, druhý den zase ohřívat. A když uvařím pořádný hrnec polívky nebo omáčky pro 5 žroutů, abych teda vyklidila ledničku, protože takovej velkej hrnec už zabere nějaký prostor! + to, že ohrívaný jídlo není dobrý, ztrácí vitamíny, maso pokud není ponořený v omáčce tak osychá, brambory divně zasmrádají...
|
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 9:58:02) To je nějak hrozně moc, ne? Nebo to je myšleno včetně doby, kdy se něco peče či vaří a nevyžaduje to sice práci, ale odejít ven se od toho nemůže?
Dělám fakt složitá jídla, nedělní oběd znamená minimálně polévku, hlavní jídlo a moučník, pokud čekáme návštěvu, tak chystám ještě nějaké malé pohoštění k aperitivu (aby nekoukali hladově, zatímco dovařuju:) a prací se vejdu max. do 1,5 hodiny. Plus pak samozřejmě několik hodin vaření či pečení (vývar 5-6 hod), ale to u toho nejsem, jen občas juknu na sporák, abychom nevyhořeli,tak to nepočítám za práci.
|
|
Žžena |
|
(1.3.2011 9:58:26) O víkendu se u nás vaří pro 7 lidí, polívka a druhý jídlo (masitý - kvůli tátovi), trvá to 2 hodiny, míň ne. Ono jak se to dá do hrnce nebo do trouby, tak už se to přirozeně vaří/peče samo, ale nakrájet zeleninu, maso, brambory v množství pro 7 lidí (a porcí je víc, protože se to ohřívá i k večeři), to fakt trvá. Tchýně má své dohromady 3 řízky pro 2 lidi taky obalený za 5 minut, u nás se těch řízků ale obaluje 15-20
|
Markéta s párkem | •
|
(1.3.2011 10:13:56) To znám z vánoc - pro 4 + 2 musím začít chystat jídlo ve 3 hod. odpoledne, abychom v 5 jedli. mám tím na mysli uklidit linku, chystat obalování, prostřít stůl atd. A to jenom obaluju naporcovaného kapra a ohřívám polévku. Salát je už hotový den předem a polévka taky.
|
|
|
Deja |
|
(1.3.2011 9:58:32) Žádný o víkendech vařívá manžel .
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(1.3.2011 9:59:11) Xantipo, já nerozlišuju denní a víkendové vaření. Když mám čas a chce se mi, tak si s vařením vyhraju. O víkendu jak kdy, někdy taky 3 hodiny, když je venku hnusně, někdy si dáme třeba jen rizoto, a jsme celý den venku.
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:02:35) Evelyn - já jo, protože na víkend dělám omáčky. V týdnu něco šup šup. Ale smůla, ty moje děti mají pořád hlad a ty omáčky chtějí - málo platný.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:04:29) Xantipo - a co naučit vařit děti?
To u nás celkem taky funguje, jsou jídla, který vůbec nevařím, protože je děti zvládnou mnohem líp a s větší láskou (třeba pizza, lasagne a podobný složitosti)
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:12:43) Karavelo - psala jsem, děti vařit nechtějí, /nedivím se/ a já je nenutím. To raději, ať dělají to, co chtějí, hlavně že to pak nemusím dělat já.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:22:09) Aha - tak to vlastně mám štěstí, že se u nás vaření bere nikoli jako nutnost, ale jako kreativní činnost, která přináší uspokojení
Potomci si vážej, když je nakoupen dostatek kvalitních surovin, ze kterých se dají vytvářet dobroty a kdo ty dobroty bude vytvářet, je už celkem vedlejší
|
|
|
|
|
|
FialoFka |
|
(1.3.2011 9:59:26) Ale to není problém toho oběda, ale těch prací okolo
Tak prádlo dej do pračky hned ráno a nespojuj to s tím obědem.. nebo uvař oběd, to máš tedy tak za hodinku a dej prát prádlo... najezte se, odpočiň si a pověš ho až pak někdy odpoledne..
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:04:42) Fijal - to by šlo, ale ne u nás, já chci mít odpoledne volno - na zahradu, na kola, na lyže ne, to jezdíme dopoledne a ve 4 odpoledne jsme už doma. Já tu práci prostě nechci mít rozfrcanou do celýho dne.
|
|
|
Inka+Viki | •
|
(1.3.2011 10:01:50) Máme to s manželem o víkendech rozdělené - jeden den vaří on, druhý já - jsme-li tedy doma. Ten, kdo nevaří, dělá ty práce kolem - dle potřeby + uklízí po obědě.
|
|
Babsi+2 |
|
(1.3.2011 10:01:50) Hodinu, max. dvě, pokud máme návštěvu. Nejvíce mi pomohla praxe; když jsem se učila vařit rychle, přemýšlela jsem nad pořadím prací a pak teprve vařila. Např: polívku musím začít vařit nejdřív (abych si při obírání masa nespálila prsty); těsto na palačinky odpočívá, já obírám maso. A co jde, šupnu do papiňáku.
|
|
Černá kronika |
|
(1.3.2011 10:02:51) Přesně jak píšeš a to nemám myčku a neustále běhěm vaření omývám nádobí.Mám oblíbený tento recept s kořením od Vitany na krkovičku. http://www.vitana.cz/recepty/152/zapecena-veprova-krkovicka.html Naposledy, když jsem ho dělala, tak jsem dokonce zapomněla dát šlehačku a bylo to snad ještě lepší než s ní a hlavně rychlá příprava a pak už se to jen peče samo. K závěru k tomu frknu na plechu do spodního patra předsmažený hranolky a je to vynikající nedělní oběd. Jen to nesmím dělat moc často, aby se to nepřejedlo.
|
|
adelaide k. |
|
(1.3.2011 10:03:15) Záleží co je pro tebe "velké " víkendové jídlo.
U nás byla teřba v neděli kachna se špenátem a brknedlíkem. Kachna se peče sama, takže ten čas neberu, jakože se jí věnuju, ani se nemusí nějak zvlášť hlídat. Polívku, brknedlík a špenát jsem měla hotové... no max do hodiny. S přípravou kachny hodina a půl?
A to je jedno z časově nejnáročnějších jídel (vzhledem k době pečení kachny), jinak se většinou do té hodinky a půl vejdu s přehledem.
|
*Niki* |
|
(1.3.2011 10:06:16) My měli taky kachnu. Ta se pekla sama, knedlík muž koupil a zelí udělal za chvilku. POkusy o domácí knedlík selhali u nás obou, ale kupovaný je taky dobrý
|
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:06:34) Ony se za náročně z nějakého mně neznámého důvodu považují pečeně a omáčky, ale ty jsou minimální co do požadavků na počáteční úpravu, prostě se to strčí do trouby/hrnce a pak se to samo několik hodin dělá. Já za mnohem náročnější považuju jídla, kde je zelenina, protože ta se loupá, krájí, brambory, ty se loupají atd. Tohle u nás trvá prostě nejdýl, zeleninový jídla děláme hodně.
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:11:46) Pravdaže, nejpracnější jsou bezmasá jídla. A vůbec nejpracnější jsou taková ta "jídla chudých" - maso je tak dobrá surovina, že mu stačí jednoduchá úprava a chuti je dost. ALe když museli lidé vařit aspoň trochu chuťově zajímavá a odlišná jídla a měli akorát "zemáky a zelé, živobytí celé", tak prostě tu cenu surovin musela nahradit hromada práce a vymejšlení, jak to zaonačit na zajímavý pokrm :)
|
adelaide k. |
|
(1.3.2011 10:18:19) Angrešt, myslíš? Mě to ani tak nepřijde. Co mě napadají bezmasé jídla tak jediné co trvá je smažení (palačinky, lívance... různé bramboráky, placičky atd), jinak jsou to rychlovky.
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:23:00) adelaide, ono bezmasé nejsou jen palačinky, že. Když máš jídlo s větším podílem zeleniny, tak prostě NEŽ to práskneš do hrnce, tak loupáš a krájíš... třeba dvě cibule, tři mrkve, petržel, patnáct žampionů, cuketu, pórek, celer, brambory... a to mluvím o blbé polívce "hoď vše do hrnce" a rizotu, co se taky "hodí do hrnce"... ale ten čas krájení a loupání před tím prostě taky počítám.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:24:46) Na tohle jsou vynikající hotový mražený zeleninový směsi, těch mám v mrazáku furt tak tři balíky - čínskou, zelený fazolky, italskou na rizoto a minestrone a pak to frčí
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:26:07) Ano, ale taky vyjdou cenově dráž, a při našem množství spotřebované zeleniny je to už rozdíl opravdu podstatný.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:32:24) Žženo, tady jde o úhel pohledu - určitě vyjde rychleji a levněji, než oběd v restauraci
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:34:11) Karavelo, obědy v restauraci jsou úplně mimo náš finanční "úhel pohledu".
|
|
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:52:22) No, tak já teda k polotovarům moc netíhnu a dávám přednost čerstvé zelenině:) Ale pokud to chceš tak brát, tak je třeba počítat i s tím, že příprava té oloupané nakrájené zeleniny zabrala již práci a čas. Byť ne Tobě, neboť to zastal nějaký dělník či stroj. Ale i tato práce byla vynaložena na přípravu konečného jídla, i když ji vynaložil někdo jiný.
Já třeba mám docela ráda bramborová jídla na táboře - jsou pro mě docela bezpracná:) - služba oškrabe brambory, nakrájí brambory, já pouze dohlédnu na jejich uvaření. Naproti tomu jídla s masem jsou pro mě ohavně pracná, protože děti k práci se syrovým masem nepustím a musím ho tedy nachystat pro všechny sama, než ho šupnu do hrnce. Ale prostě absolutní součet času a práce investovaný do obou typů jídel je naprosto nesrovnatelný, byť pro mě osobně se poměr otočí.
|
|
|
adelaide k. |
|
(1.3.2011 10:29:06) Ženo, já znám i jiná bezmasá jídla
Jenom na nich nevidím nic časově náročného (na rozdíl od smažení palačinek)
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:30:57) Adelaide, takže čas strávený zpracovýním většího množství zeleniny prostě nepočítáš? No, já jo.
|
Žžena |
|
(1.3.2011 10:33:07) Taky je to asi o tom, jak často které bezmasé jídlo děláš. U nás jsou palačinky, lívance atd. tak jednou za 5 let, jinak fakt frčí ta zelenina ve velkým.
|
|
adelaide k. |
|
(1.3.2011 10:50:17) Ženo, no ale zas ten čas zpracování (vaření, dušení) je proti masu kratší, takže se to nakonec nějak vykompenzuje.
Např. (abychom mluvili konkrétně) příprava zeleniny na minestrone ti nemůže zabrat víc jak 20 minut, mezitím ji už hážeš do hrnce a za hodinku máš vařeno
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:44:52) Ale ona trvá i samotná příprava té zeleniny, loupání, vykrajování ... A pracná bezmasá jídla - ony stačí hloupé bramborové knedlíky - uvařit brambory, oloupat brambory, nastrouhat brambory. Udělat těsto. Uplácat knedlíky. Uvařit knedlíky. Nakrájet knedlíky. Na hlopej knedlík tolik úkonů včetně dvojího vaření. Ve srovnání s nějakým pečeným masem k tomu - úplně někde jinde:)
|
Karavela |
|
(1.3.2011 10:47:27) Angrešt, to je pravda, bramborový knedle jsou děsně pracný, ale domácí se se sebelepším polotovarem srovnat nedají.
Ještěže se v nich našel manžel ono mu ani nic jinýho nezbejvá, pokud nechce pořád konzumovat rejži
|
|
|
|
|
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:10:02) Adel - u nás se kachna, husa nedělá, neumím to a přijde mi to moc tučné a po takových jídlech je mi pak dost zle /to nemyslím špatně, nic proti tomu jídlu, ale můj žaludek na to není/, divný je, že omáčka mi nevadí. Pečený kuře nejedí děti, králíka nepozře manžel, já jo, ale když ho nemusím připravovat a podle mých dětí se králík nejí, protože je něco jako pes - člen rodiny. Takže jen - omáčka, maso, příloha, polévka a nějaký moučník a v mezičase domácnost a organizace a dohled. Já nevím, ale opravdu to dřív nestíhám - tedy aby to všechno bylo.
|
adelaide k. |
|
(1.3.2011 10:16:13) Xan, tak ji někdy zkus, když se peče pomalu s jabkama na nízkou teplotu, tak se krásně vypeče tuk a je skoro dietní . My s MM ani jeden nesnášíme tučné jídla ale takhle upečená kachna nám nic nedělá.
Jinak děláváme o víkendu spíš takové jako hovězí v mrkvi, brokolicové karbenátky, maso na žampionech, nebo různé zapečené ve stylu "všechno v jednom pekáči"... prostě takové takové které se vejdou max do té hodiny a půl.
Ale může to být i stylem a organizací práce. Moje tchýně třeba vaří výborně, ale trvá jí to minimálně jendou tak dlouho jako mě
|
Epepe |
|
(1.3.2011 10:20:23) Moje babička je schopná vstát dřív, jen aby stihla oběd na 12 ... vaří pomalu, pečlivě a skoro obřadně. Má svoje zavedené rituály. Mně by to ani nebavilo.
|
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:38:39) No, nejvíc většinou zdržuje, že je jedna trouba a je třeba zrovna potřeba péct moučník i maso na hlavní jídlo, tak to chce předem trochu promyslet tu logistiku:) A stejně třeba jedna velká plotýnka, na které by se měl vystřídat hrnec s vývarem a třeba voda na knedlíky... Většinou už když vymýšlím, co bude k jídlu (třeba během povalování v posteli) si už vymyslím, jak to pracovně zekonomizuju :)
Jako příklad té "kuchyňské logistiky" třeba náš oběd minulou neděli - vývar se sýrovými knedlíčky, kuřecí roláda s kaší, šlehačková roláda. Tak první pustím robota, aby šlehal sníh. Mezitím pustím troubu a připravím plech s papírem. Už je sníh. Tak přisypu cukr, nechám šlehat, nachystám si ostatní přísady do těsta. Sníh ušlehaný, zamíchám ostatní, dám péct. Zatímco se peče (mám 12 minut) vykostím kuře, jeho skelet strčím do hrnce, přidám cibuli. Mezitím se upekla roláda, tak ji sroluju a dám ven chladnout. Vyndám ji a do horké trouby strčím hrnec se skeletem, aby se zapekl. Mezitím nachystám zeleninu do vývaru a dojdu na zahrádku pro bylinky. Skelet je zapečený, přesune se na sporák, přisypu mezitím nachystanou zeleninu, naliju vodu a vývar opouštím. Mám teď asi 2 hodiny času, tak jdu do kostela. Manžel je doma, takže nevyhoříme :) Po návratu udělám nádivku do rolády - zatímco pečivo sákne mlékem, tak do ní nakrájím nějaké přísady (kapii, šunku). Naplním roládu, svážu, šupnu do pekáče a strčím do trouby, minutku nařídím na 70 min a mezitím opět odcházím za jinou zábavou. Když to zapípá, vím, že je čas oškrabat brambory na kaši, což mi trvá tak 10 min. Mezitím nastavím minutku na 30 min. Dám brambory vařit a uvařené jsou ve stejné chvíli, jako je pečená roláda, což minutka zapípá, takže krom nějakého občasného podlití cestou kolem se tomu nemusím věnovat. Udělám sýrové knedlíčky. Uvařím je v malém rendlíku asi 5 min, zatímco se vaří, nakrájím trochu kořenové zeleniny do polévky. Vývar přecedím do druhého hrnce. Vsypu zeleninu. Po třech minutách vsypu knedlíčky. Chvíli před dovařením brambor ušlehám šlehačku a naplním roládu a strčím do lednice. Minutu před pípáním dám do mikrovlnky ohřát mlíko. Zapípá to, sleju brambory a ušťouchám kaši, vytáhnu pekáč s kuřecí roládou. Nechám ji 5 minut zatáhnout, mezitím dojdu na zahrádku pro bylinky do polévky, nakrájím je a hodím do vývaru. Mezitím roláda zatáhla, tak ji přesunu na prkýnko a nakrájím. A je hotový oběd. Spočítala jsem to na 80 minut práce a 190 minut času pro sebe v dostatečně dlouhých kusech, aby se v tu dobu dalo něco rozumného podniknout.
|
sylvaina |
|
(1.3.2011 10:48:45) Hm, tak to mi moučníky jako součást oběda neděláme. Na ty dojde spíš na večer a u nás je to pečení spíš rodinná zábava. Taky nepeču nijak pravidelně, já a starší dcera jsme tlustice, tak se těm sladkým věcem doma snažím vyhýbat.
|
angrešt |
|
(1.3.2011 10:59:24) sylvaino, peču strašně ráda - na neděli pravidelně. Patří to pro nás ke slavnostnosti neděle :)Navíc máme často třeba nějakou krátkou návštěvu, že se někdo v podvečer zastaví na kafe, většinou taky dám pár kousků sousedům, protože v neděli jsou také většinou doma... moučník je prostě součást nedělního půvabu:) Jinak peču spíš jen když čekáme návštěvu.
|
|
|
& |
|
(1.3.2011 10:50:53) Smankote vy jse kucharinky..
V nedeli k obedy mame vetsinou tousty a caj s termosky nekde v lese na parezu, syn tomu vznesene rika piknik,a k veceri palacinky se slaninou..
|
angrešt |
|
(1.3.2011 11:02:12) Tak to máme většinou v sobotu:) Já mám touhu trávit volno na výletě v přírodě s brzkým ranním vstáváním a s vačinou v batohu (dlouhá léta ve skautu udělala své:), manžel touží po povalování v posteli. Tak prostě máme jeden den z víkendu po mém, jeden po jeho.
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 11:06:19) No - jde hlavně o čas teď, v tomto období. Možná jsem už trochu unavená a otrávená po tý zimě. V létě je to jiný, když je teplo, vstanu klidně v 7 ráno, ale teď v zimě? Abych lezla ven do přírody, když je teplota na nule - to ani náhodou, leda na lyže, ale tak v 10, aby už opadl ten největší mráz. V létě tomu vaření moc nedám.
|
angrešt |
|
(1.3.2011 11:14:08) Tojo, zima je otrava. Ale teď už je v pohodě světlo před šestou, takže už není problém vstát, už je ráno den a ne noc. Jediný, co mi při brzkém vstávání trochu chybí, je takové to pomalé probouzení a povalování s manželem. Ale to prostě dělám tak, že vstanu, pustím pračku, pustím myčku (přes noc ji moc nepouštíme, když je dlouho po umytí zavřená, tak mi připadá, že trochu smrdí takovou tou zatuchlostí, jak bylo několik hodin teplé vlhko utěsněné uvnitř), pustím třeba vývar, pustím třeba vaření brambor na knedlíky, nařídím všechna pípátka, abychom nevyhořeli, kdybych nedávala pozor, a vlezu za manželem zpátky:)
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 11:16:44) Angrešt - to já teda nevstanu, nastavovaný povalování nesnáším, tedy aby to nevyznělo blbě - nechce se mi vstávat, zapnout roboty a zas se jít povalovat, to se na to vykašlu, už se mi nechce. Já když spím, tak spím - kašlu na roboty.
|
sylvaina |
|
(1.3.2011 11:20:18) Já jsem o víkendu ráda, že si můžu přispat. Aspoň trošínku, trošínčičku. To jsem ty stroje schopná pustit v noci.
|
|
angrešt |
|
(1.3.2011 11:26:47) Nojo, já nespím. Budím se se slunečním svitem. Takže spát dlouho dokážu opravdu jen kolem těch Vánoc, to svítá až po sedmé:) Můžu se leda povalovat, ale to mě nebaví. Miluju jen takové to společné povalování, třeba umluvení manžela, aby mi drbal záda:) A na to se pak právě do postele vrátím, když se choť začne probírat:) Jinak do té doby prostě něco dělám. Vařím, maluju, rýpu se v záhoně, chodím venku s foťákem a fotím rosu... miluju prostě slunná světlá rána a přijde mi škoda je prohnípat:)
|
Raduza |
|
(1.3.2011 13:01:31) Angrešt, hrozně ráda čtu Tvoje příspěvky . I ty jsou nabité energií
|
angrešt |
|
(1.3.2011 13:32:56) bromelie, moc děkuju, píšu si tu jen tak o vaření a nečekala jsem něco tak milého na svou osobu, fakt děkuju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(1.3.2011 10:05:47) Tak já vařím pro 5 lidí a začínám kolem 11té a končím kolem půl 1, to je tak akorát čas na jídlo...my jíme klem půl 1 až 1 odpolední......a většinou dělám 2 jídla, ale poslední dobou jen buď nějakou moc dobrou polívku a k tomu něco na zub nebo druhé hlavní jídlo......
A to mám pidi kuchyňku, kde se nedá ani otočit na 90°....
|
|
binaryy szuká ovci |
|
(1.3.2011 10:07:00) neseru se s většíma víkendovýma obědama..vařím to, co v týdnu, ideálně na 3 dny..polícku minimálně na 3 dny..pak třeba navařím brambory na dva dny a k tomu každý den udělám něco jiného...
|
binaryy szuká ovci |
|
(1.3.2011 10:07:28) jinak nemusím stíhat nic kolem, páč M většinou myje nádobí a dělá ostatní práce, byl k tomu vedený
|
Anni&Annika |
|
(1.3.2011 10:10:05) i pripravy nedelniho obeda travim tolik casu jako kazdy jiny den, pokud zrovna nejdeme na obed do restaurace nebo nejsme na cestach.....a 3 hodiny? Kdyz varim hovezi /mame radi/, nepouzivam papinak /i kdyz mam/, ale varim na mirnem ohni nebo pecu pomalu....3 hodiny i vic normalne
|
binaryy szuká ovci |
|
(1.3.2011 10:11:12) jasan, ale hovězí dáš dusit na 3 hodiny a ty tři hodiny máš klid..takže u té plotny nestojíš 3 hodiny v kuse..
|
Anni&Annika |
|
(1.3.2011 10:12:58) bin...to samozrejme ne, ja jen psala, ze varit 3 hodiny je normal...to se jen kontroluje a dolejva a mezi tim se da delat 1000 veci.....
|
binaryy szuká ovci |
|
(1.3.2011 10:18:07) jasan, taky to tak mám
|
Anni&Annika |
|
(1.3.2011 10:27:38) me spis ted napadla jina souvislost..nevyuzivame my pri te prolezitosti cas jako takovy i k jine cinnosti? Kdyz uz totiz varim ten obed, z domu stejne nemuzu, neb musim dohlizet na vareni a proto delam i jine prace.....takze je proste prirozene, ze kdyz varim, delam i ty ostatni veci, neb se stejne z baraku nemuzu hnout a zabiju tim hned treba 5 much jednou ranou
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:59:48) Anni - to je ono. Protože právě že musím tzv. dohlížet, tak ten čas vyplním i tím, co bych mohla sice dělat jindy, ale proč to dělat jindy, když můžu v tom mezičase. Jinak - na polévky o víkendu používám jen a zásadně čerstvou zeleninu - a je fakt, že očistit kotel zeleniny a nakrájet jí na polévku, 2 kg brambor - to mi teda 10 minut nesebere, to stojí víc - kolik, nevím, nepočítám to, to by mě asi hráblo.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 11:03:58) Xantipo - tak tím se vysvětluje ta spotřeba času. Je mi jasný, že příprava pořádný polívky chvíli trvá, rozhodně bych se s ní nepatlala víkend co víkend a ještě jako doplněk k nějakýmu hlavnímu jídlu - tohle je u nás regulérní jídlo tak na tři dny, polívka + pečivo, čtvrtej den zbudou ještě dva talíře pro psy
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 11:08:48) Karavelo - dělám kotel polívky k hlavnímu jídlu /v týdnu je to jako jediný jídlo/, kotel omáčky a jsem ráda, že to vydrží 2 dny. Ty moje děti opravdu děsně žerou a hlavně - pořád. Když nedám k hlavnímu jídlu polévku, tak mi z hlavního jídla na druhý den nezbyde skoro nic.
|
Karavela |
|
(1.3.2011 11:11:11) Naše taky děsně žerou:- ) někdy mi přijde, že neděláme nic jinýho, než že zavážíme jako ptáci do hnízda
|
|
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(1.3.2011 12:15:29) Karavelo, tak velkej hrnec nemám, aby u nás polifka vydržela tři dny
|
|
|
Anni&Annika |
|
(1.3.2011 11:05:49) Xantipo....a vikend je i den, kdy jste vsichni doma, vcetne manzela, takze je o vic casu na to, aby dohlidl na deti on a ty na tu praci mas vic casu. Vsedni den znamena prijit z prace, pofackovat byt, rychle neco uklohnit, napsat s detma ukoly a vecer padas na usta....v sobotu a v nedeli jsi i relativne odpocata a v nedeli nejdes do prace....to je jedno s druhym...proste stihnes pri delani obeda vsechno to, ceho mas i behem tydne plne kecky a ani nemas chut to delat.....
|
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 11:14:41) Zef - řízek se salátem? To je pracný, drahý, najedí se a hned zas mají hlad. V tu ránu začnou oblézat, co je ještě k jídlu - a to i když mají polévku. Za hodinu sežerou moučník a druhý den můžu začít od začátku - to ne. Jinak - takhle spíš vařím, právě když není manžel doma, když je, tak když je teplo, tak raději vypadnem ven. Tak chci jen říct - tu logistiku tím pádem musím ohlídat sama, protože když to neudělám, tak děti toho udělají polovinu, protože je to prostě nenapadne.
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 11:32:39) Zef - moje děti vařit nechtějí, na drobno nepokrájím cibuli ani já , ručně, musím ji dosekat, doma ji můžu vhodit do malýho robota. Takže kolem jídla se motám jen já, starší mi nanosí jen věci ze sklepa, co potřebuju - doplnit vajíčka, nanosit zeleninu, brambory a tak. Rajčata mám taky z mrazáku, ale nepředvářela jsem je, vhodila jsem je do mrazáku celý, tak mi jich přinesou, kolik řeknu, nechám chvilku povolit a pak jdou loupat snadno. Oni dělají takový - vyklidit pračku a pověsit prádlo, vyluxovat, uklidit si prac. stoly, poklidit si svoje věci po bytě - udělají to, ale musím je tzv. pořád kontrolovat nebo jak bych to řekla, jinak je něco zaujme, sednou si a hned zapomenou, co a jak.
|
|
Líza |
|
(1.3.2011 11:49:32) Já nerozumím tomu "nechtějí". Pokud bude někdo z rodiny vyžadovat ode mě něco, co mi trvá tři hodiny, tak se prostě bude muset podílet, jinak fajn - nechce pomáhat při vaření - může zapomenout na to, že chce omáčky a nejí pečený kuře.
|
Eržika. |
|
(1.3.2011 11:55:49) Lízo
Případně pokud nechtějí vařit, mohou alternativně vyluxovat či vyplet skleník - tedy co bych já dělala v čase vaření.
|
|
Kubula K. |
|
(1.3.2011 12:31:38) Ještěže jsem si přečetla, co píše Líza, jinak bych to musela pracně vypisovat sama. Jakože nechtějí nic dělat? No tak nemaj dobroty, no. Co na tom nechápou?
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 12:33:09) Kubulo - já nepsala, že nechtějí nic dělat /to dělají, že nechtějí, mě nezajímá/, ale že nechtějí vařit. Tudíž chci říct, že mají na výběr - se mnou vařit a nebo dělat jinou práci - nenutím je. A oni si pravidelně vybírají tu jinou práci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xantipa. |
|
(1.3.2011 10:45:44) Binary - no to nestojím, to je pravda. Ale pořád se to jídlo vaří nebo peče nebo dusí, musím na něj myslet /i když mám budíky a časovače/ a tak právě v tom mezičase dělám ty další věci, který se sice mohou udělat třeba odpoledne, ale když už mám zapráskaný dopoledne, tak raději komplet se vším.
|
|
|
|