Dalalmánek |
|
(28.6.2011 14:03:27) Blíží se léto, cestování a vožení potravin s sebou. Tak jsem si vzpomněla na nepříjemnou událost před pár lety. Kamarádka jela s bratrem i s rodiči do Chorvatska, brali s sebou domácí masové konzervy. Jednu z nich jedly jen matka s dcerou, syn ochutnal. Následně bylo oběma ženám zle, cítily slabost, stěžovaly si na dvojité vidění. Šly do nemocnice, odsud je poslali domů, kamarádku už musel bratr nést, zkolabovala na záchodech. Bratr volal domů kamarádovi (stavař) - a ten si uvědomil, že jde o otravu botulotoxinem. Následovala cesta zpět do nemocnice, pak letecký transport co ČR, obě ženy týdny na ventilační podpoře. Přežily obě, starší s neurologickým deficitem. Kamarádka ještě celé měsíce brala léky na podporu střevní motility, viděla dvojitě, nemohla řídit. Dírku po kanyle má samozřejmě dodnes.
Jenže hodně lidí o tomto riziku neví nebo ho podceňuje. Nedávno tu rodinkářky na podobné téma diskutovaly a jedna psala, že zavařuje guláš jako marmeládu! Tedy nalije horký do sklenic, zavíčkuje, dá hore dnem... Nutná je ale tzv. frakcionovaná sterilizace - sterilizovat dvakrát, lépe třikrát s odstupem 18-24 hodin. Clostridium botulinum (stejně jako jiná Clostridia) přežívá fe formě spór, které přežijí i dvouhodinový var. Pokud jsou náhodou přítomny, při pokojové teplotě se do druhého dne přemění na vegetativní formu a začnou produkovat neurotoxický jed. Druhá sterilizace zničí méně odolnou vegetativní formu. I tak je doporučeno tyto konzervy před konzumací důkladně 15 minut prohřát - botulotoxin je termolabilní.
|
Stárnoucí |
|
(28.6.2011 14:13:00) Cimbur dík za téma. Taky už mě několikrát mrazilo, když jsem to tu četla.
|
|
Staronová.luc |
|
(28.6.2011 14:15:12) My jsme měli na dovolené zavařované maso. ppoprvé a naposled. Všichni jsme dostali šílený průjem, prali jsme se o záchod, museli jsme k doktoru. Naštěstí léky zabraly a po 3 dnech začalo to ustupovat a naštěstí to nebyla otrava, ale dovolené byla zkažená. NIKDY v životě už bych to neudělala. Fakt to za to nestojí. Raději si připlatíme ( i když v dnešní době jsou ceny potravin srovnatelné jako u nás) a vše kupujeme na místě.
|
boží žena |
|
(28.6.2011 14:19:58) to je pravda na dovolenou nejezdim do divočiny, všude jsou restaurace
|
|
Staronová.luc |
|
(28.6.2011 14:27:49) Tu blbost jsem udělala před 15ti lety, to jsem zapomněla dodat, byla jsem ještě mladá a blbá
|
|
|
JaninaH |
|
(28.6.2011 14:15:40) Cimbur, maličko bych tě poopravila, myslím si, že se o tomhle nebezpečí VÍ, ale podceňuje se. Co si pamatuju, tak se tady diskuse o zavařování na dovolenou objevuje každý rok, vždycky se v ní objeví jak podobné varování, jaké jsi napsala ty, tak odpověď - to se MNĚ nemůže stát.
|
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 14:16:35) Dobrý příspěvek. nojo, to je to naše čecháčkovství, řízek a bochník a Bechera třeba i do Francie, hlavně nemuset ochutnat křupavou bagetku a zrající sýr a Beaujolais.
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 14:21:00) Já bych lidi, chystající si zásoby na dovolenou neodsuzovala, je to přece jenom hluboce zakořeněná "tradice z nutnosti". Ale je fakt nebezpečné. Ta příhoda s kamarádkou se mě dotýká velmi hluboce. Pamatuju se, bylo to pár dnů po nástupu do nemocnice, kdy mi volal ten společný známý stavař s tím, jak že se projevuje otrava botulotoxinem. Když jsem mu stručně řekla pár příznaků, řekl aha a zavěsil. Netušila jsem, že jde o naši společnou kamarádku, to jsem se dozvěděla o pár dní později.
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 14:43:21) neodsuzuju, jen konstatuju, že někdy se honba, za uškudlení pár korun a strach z nového úplně nevyplatí. Ale je fakt, že jsem se v zahraničí xkrát za český přístup k turismu styděla, od hrnutí jídla ze švédských stolů do igelitek a následné šacování všech čechů až po obvinění vznesené češkou na jednoho muslimského araba, že jí sežral řízek
|
|
|
hbf |
|
(28.6.2011 14:32:54) To, že si vezu na dovolenou jídlo neznamená, že tam nic neochutnám. Navíc ne každý má na to, aby se stravoval celou dovolenou v restauracích a v turisticky exponovaných místech je vcelku drahé i nakupování v obchoďáku (třeba alpská střediska). Vlastní jídlo si do mnoha destinací vozí i Němci, takže řeči o čecháčkovství nejsou nijak na místě.
|
boží žena |
|
(28.6.2011 14:35:41) tak ja si nejaký jidlo vezu taky sebou at jedu kamkoliv, ale nejsou to zavařený masový sklenice, to fakt e
|
Xantipa. |
|
(28.6.2011 14:38:02) Já taky vozím nějakou záchranu, ale maso ne, neumím ho zakonzervovat, umím jen marmelády a kompoty - ty ale sebou nevozím Raději budu celou dovolenou bez masa - ovoce a zelenina stačí
|
hbf |
|
(28.6.2011 14:46:07) Jasně, ale když to někdo umí, tak ať si to s sebou vozí ne?
|
Marťa11 |
|
(28.6.2011 14:50:09) a má takhle upravené maso ještě nějakou hodnotu?
myslím, že člověk, který zavařuje maso nejezdí do nějakých exluzivních destinací, takže cena flákoty masa doma a například v Itálii se zrovna moc lišit nebude... a čerstvě koupené a připravené na místě je určitě vhodnější z různých úhlů pohledu...
než maso připravené a pak ještě 2 krát sterilizované, ne?
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(28.6.2011 14:58:11) Se zavařeným masem se nejvíc jezdilo a nejspíš i jezdí do Chorvatska, ono připravovat nějakou tam koupenou flákotu na plynovém sporáku ve stanu by bylo dost otravné. Doma se ty konzervy připravily během dvou dnů a ušetřilo to spoustu času na dovolené. Jasně, že se nedělalo každý den maso, stačily tři čtyři sklínky. A hodnotu to mělo v tom, že se dva puberťáci nasytili. Teď už na to kašlem, když letecky s jídlem nás to vyjde levněji než Chorvatsko autem s konzervama.
|
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 15:00:19) M\ jezdili do Asie, tam se jí líp a 5x levněji než v Čechách, na žrádle a ubytování jsme ušetřili na letenky vytáhnout tam svý jídlo, už vidím, jak se davy lidiček seběhnou, aby se všichni podívali, co to přijelo za jelita
Ale jinak chápu ten trend v historickém hledisku a ano, tam to smysl dává (zvyk), takže to nechci shazovat...
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(28.6.2011 15:08:47) Syn letěl v neděli do Norska a tam jsem ho domácí stravou vybavila, respektive šiškou salámu a pecnem chleba, jak byl rád, když viděl ty šílené ceny v obchodech
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(28.6.2011 15:26:24) Zas až tak strašný mi tam ty ceny nepřišly vcelku se to dalo.
|
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 15:43:22) Dášo, já i v Norsku v supermarketech vyhmátla věci stejně cenově jako u nás... jedla jsem toasty s kaviárem
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(28.6.2011 15:45:48) Určitě, ale je jich parta osmi studentů a jen se tam zastavili na dva dny, prý omrknout nějaký ten fjord, hledat levné obchody neměli čas. Teď už jsou ve Skotsku, tam se nacpou za pár korun.
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 15:47:55) Dáša. jasný, jasný
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marťa11 |
|
(28.6.2011 14:18:35) ještě někdo dělá dnes domácí konzervy? bleee
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(28.6.2011 14:20:41) já juednou za čas miluju upečený bůček s kmínem, na kousky napěchovat a zalít tukem, pak si to mažeme na chleba.... jenže - to zdlouhavé zavařování mi za to nestojí, takže si jen jednou za čas dovezu sklenici od babí, která se s tím crcá. a na dovolenou si vozit takto maso? no já nevím, ale čerstvé je čerstvé. vezla bych si toho dost, ale zrovna maso bych klidně oželela. a elí má pravdu, bojíme se ochutnávat. není to jen o drahých restauracích, ale ten požitek dojít si na trh...
|
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 14:28:59) Naprostý souhlas, taky se na to snažím při každé příležitosti upozorňovat a šířit osvětu. Tatínek veterinář si odkroutil vojnu v konzervárnách a o konzervaci masa ví své, takže nás poučoval odmala. Jinak na domácím zavařování čehokoliv nevidím nic špatného, vidím to jako projev lidové tvořivosti a vzepření se šedému průměru a globalizaci. Ale je třeba připomenout, že zelenina, která není v kyselém nálevu, může být z tohoto hlediska ještě nebezpečnější, pozor, i hrášek, mrkev atd. jen ve slaném nálevu je třeba zavařit dvakrát s odstupem cca dvou dnů!!
|
daba+holčička |
|
(28.6.2011 14:31:04) Buchlovanko a když je to po zavaření v lednici? já takhle dělám cizrnu, fazole, boloňskou omáčku pro spotřebu blízkou, ale ne zas tak, aby to vydrželo jen navolno.
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 14:33:58) Nevím, jestli to má vliv. Hlavní je, že tyto bakterie se množí za nepřístupu vzduchu.
|
|
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(28.6.2011 14:33:11) Nic takovýho bych nezkoušela... už proto, že máme v rodině smutnej případ - babiččin bratr umřel na vojně na botulismus.
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(28.6.2011 14:47:26) Před léty jsme masové konzervy na dovolenou dělali běžně, kurz kuny byl takový, že na stravování v místě jsme fakt neměli. Nikdy nikomu nic nebylo, ale taky byly konzervy pečlivě dvakrát sterilzované a na místě uchovávané v ledničce. A vaření pak bylo jednoduché, maso v omáčce se prohřálo a k tomu těstoviny, rýže, ač teĎ zmlsaná hotely, ráda na tyhle dovolené vzpomínám. Mám i speciální hrnec, ve kterém se dají dělat buchty, to spolustanující čuměli, když děti vyšly s vonící buchtou.
|
|
|
|
Inka | •
|
(28.6.2011 14:42:44) Tohle vím, proto bych nikdy domácí zavařovaný maso nejedla. Pochopitelně to ani nedělam.
|
|
Meta |
|
(28.6.2011 15:05:18) Dostala jsem od mamky dvě sklenice domácí paštiky (samozřejmě že dvojí sterilace se v naší rodině dodržuje odjakživa). Byla jsem asi dva měsíce po porodu a kojila jsem. K večeři jsem s ohromnou chutí zdlábla jednu z paštik. Uprostřed noci se mi udělalo špatně od žaludku. Okamžitě jsem zpanikařila hrůzou z botulotoxinu. Noc jsem strávila u internetu, brečela hrůzou nad tím, že jsem otrávila i své malé nešťastné kojeňátko, no, hormony a strach řádily. Teprve druhý den mi otrnulo. Takže nebezpečí si velice dobře uvědomuji .
|
|
Minís |
|
(28.6.2011 15:07:42) No, ona se dá pěkná srágora chytit i bez konzerv. Plná penze v Bulharsku se nám fakt vyplatila, pomalu týden jsme pak jedli suché pečivo a suchou rýži. Jednou jsem dokonce měla otravu z jídla v letadle.
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 15:09:31) MInis, toto není o průjmu. Ta otrava končí většinou smrtelně.
|
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 15:11:32) Botulotoxin je neurotoxický jed, který blokuje přenos vzruchu na nervosvalové ploténce, má i další účinky na organismus (zástava střevní činnosti apod.). Otrava začíná mravenčením kolem úst, slabostí, dvojitým viděním, končí zástavou dechu.
|
Ennywan |
|
(28.6.2011 15:18:53) Cimbur a je to ten samý botulotoxin, který si nechají píchat "hvězdy" šoubisnisu?
A konzervy z obchodu jsou v tomto směru bezpečné, obecně, ne jen masové, ale třeba i zeleninové, paštiky, protlaky? Jako jestli třeba když se nechají přes noc venku, nedají se do lednice a pak se sní?
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 15:20:58) Nejsem Cimbur, ale je to totéž. Jednou si to Cimbur v rámci pokusu na lidech nechala píchnout do čela. Zmizely jí i mimické vrásky, měla čelíčko jako dětskou prdelku. Akorát to mělo jednu malou chybičku - nemohla zvednout obočí. Pak to vyprchalo z jedné strany, takže zvedala jen jedno obočí. Taky se to tuším používá v terapii DMO. Ale pozor, snad to při častějším použití poškozuje svalová vlákna. Jinak, v otevřené konzervě v lednici hrozí podle mě jiné problémy.
|
Ennywan |
|
(28.6.2011 15:23:58) Ne v otevřené, myslím jako že třeba na večeři máš něco z konzervy (paštiku, zeleninu apod.), zapomeneš to strčit do lednice a ráno to dojíš
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 15:25:48) Dobře, ale když už je otevřená, rozmnoží se ti tam jiné potvory, botulinismus už podle mě nehrozí, ale pěkná běhavka ano.
|
|
|
Elíláma |
|
(28.6.2011 15:44:13) Buchlovanka - ad botoxová Cimbur hé hé!
|
|
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 15:27:39) Je to ten samý jed, Jitu. Kupované konzrevy jsou bezpečné, tedy relativně, i tam se vyskytly případy otrav, ale u nás už tedy léta ne. Vždycky se to muselo přihodit při chybě v technologickém postupu.
|
|
|
Ennywan |
|
(28.6.2011 15:19:30) Cimbur a jak se to vlastně léčí, dávají se nějaká silní ATB nebo jak?
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 15:26:34) Ne, dávají se protilátky, které vážou přímo ten jed, ale musí se podat včas, po navázání jedu na receptor na nervosvalové ploténce je už pozdě.. Jinak symptomaticky - umělá ventilace, léky na podporu činnosti střev. Účinek jedu po čase odezní. On se sice váže na synapse trvale, ale vytvoří se nová spojení.
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(28.6.2011 15:26:57) Cimbur, já z toho mám děsy. Zavařuju třeba paštiky. Takže to nestačí, když to dělám z pečeného masa, zavařit jednou? A kdyby v něčem ten botulotoxin byl, vařením se zničí? Žádné sebelepší jídlo mi nestojí ani za následné bolení břicha, o otravě nemluvě.
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 15:28:40) Botulotoxin se důkladným prohřátím cca těch 15 minut zničí. Jiné jedy - třeba stafylokokový toxin v omáčkách ale ne. Přesterilizuj ty paštiky následující den ještě jednou, je to bezpečnější.
|
|
|
Moncaka |
|
(28.6.2011 15:55:20) Tak já na dovču maso zavařuji, ale jak se píše, nadvakrát.
No, ale není o škudlení, ale fakt nechci strávit dovolenou u plotny. Já si ráda zajedu na all inclusive, ale taky ráda stanuji jaksi celkem mimo civilizaci (a ten kemp jen na přespání), kde teda mám dost problém koupit i obyčejné pečivo. Takže pro nás nezbytnost.
|
|
zerat |
|
(28.6.2011 15:56:01) Cimbur, psala jsem to nejspíš já. Ovšem následkům o kterých píšeš zabrání převaření jídla před jedením, takže pokud se jídlo dobře převaří, tak bych se ničeho nebála A jen dodám, já osobně bych takhle zavařovala jen kdybych to pak mohla transportovat v lednici a následně to v lednici uskladňovat. NIcméně kámoška jezdí s takhle zavařeným jídlem už přes 20 let a berou jídlo normálně pod stan!!! Nikdy jim z toho nic nebylo
|
zerat |
|
(28.6.2011 15:58:52) Jo a já osobně jsem teda takhle ještě maso nesterilizovala. Zatím takhle sterilizuju výhradně rostlinná jídla a na cesty bych už vůbec nesterilizovala nic s masa po domácku
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 16:37:49) Jak píše Buchlovanka, zeleninové konzervy můžou být taky nebezpečné, zvlášť ty, které nejsou v kyselém nálevu. O sterilizaci tam platí totéž.
|
|
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 16:49:09) Jasně, pokud se to znovu vaří, tak je nebezpečí malé. Napadá mě lečo, které je jako domácí konzerva taky rizikové, ale taky se znovu vaří.
|
|
|
Binturongg |
|
(28.6.2011 17:18:16) Cimbur - díky za osvětu! Bohužel se bojím, že ti, co praktikují marmeládový postup, budou takto postupovat i nadále. Kmotr mého syna, náš dobrý přítel tohle dělá léta letoucí, totéž jeho rodiče a já tvrdím, že už jsou buď dávno mrtví, nebo ten botul prodělali od batolat tolikrát, že jsou imunní. Sama masové konzervy nevyrábím a domácí od jiných nejím, jsem paranoidní.
|
angrešt |
|
(28.6.2011 17:53:04) Bin, to jsem ráda, že nejsem sama paranoidní Veškeré domácí masové konzervy vyhazuju. Taktéž konzervy houbové, sušené houby a cokoli s houbami. Pouze s výjimkou výrobků vlastních rodičů, kterým v tomto důvěřuju. Ale ani ti už si na masové konzervy netroufají, byť dříve zavařovali - se dvěma přesterilizováními, s červenými gumičkami a vším, co k tomu náleží, pochopitelně.
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 20:48:05) JIstě, i ty červené gumičky se u nás praktikovaly.
|
|
|
|
angrešt |
|
(28.6.2011 17:54:48) Jinak Cimbur je moc dobře, žes sem dala tohle upozornění. i když obávám se spolu s Binturong, že na "marmeládové" zavařovatele masa to mít vliv nebude.
|
|
Termix |
|
(28.6.2011 18:17:17) MAso nezavařuju nikdy, pokud jedeme na dovolenou autem, beru jídlo jen na cestu, ale klidně si koupíme i cestou něco v restauraci. Když už jsme na místě, já odmítám strávit půlden vařením, to na dovolenou ani nemusím jezdit, takže klidně něco k snídani připravím, na oběd jíme tuny ovoce a na večeři si prostě zajdeme. A zrovna v té Itálii jsem našla místní Lídl, kde měli naprosto famózní čerstvé těstoviny a stály míň než u nás. Pokud letíme, tak jídlo nebereme, máme na místě.
Jenže pro nás není jídlo číslo jedna ani doma
Na druhou stranu, s tou zeleninou jsem to netušila. Asi před dvěma týdny jsem zavařovala jahody a mimojiné asi 6 sklenic rajčat s česnekem, bazalkou a solí. Zavařovala jsem to 45 minut. Ale jen jednou. Takže vyhodit, jo? No prostě jsem to zkoušela prvně v životě.
|
Meta |
|
(28.6.2011 20:37:15) Nejanči, co bys to vyhazovala. Když se budou jahody a rajčata kazit, zcela bezpečně to poznáš .
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 20:39:22) Tak zrovna rajčata si myslím jsou dost kyselá, přidávala jsi tam i nějaký ocet? Já teda dělám jen protlaky a kečupy, přidávám do kečupů ocet a cukr, do protlaku ne.
|
Němcová Božena |
|
(28.6.2011 20:40:07) Jinak, myslím, že konzervy s botulinem mají vypouklé víčko, často při otevření vystříknou.
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 20:46:22) Nemají, nemusí mít.
|
|
angrešt |
|
(28.6.2011 20:47:21) To právě zrádně ne, ty bývají zrovna nenaplynované.
|
|
|
angrešt |
|
(28.6.2011 20:48:14) Tak ta rajčata budou stejně sloužit do nějakých omáček, ne? Tak je pořádně dostatečně dlouho provaříš a bude po problému
|
|
|
|
|
Ála+3 |
|
(28.6.2011 20:25:36) Cimbur, asi máme stejnou kamarádku nebo si to neumím vysvětlit...maminka i dcera jsou překladatelky, že jo?
|
Dalalmánek |
|
(28.6.2011 20:48:30) Jo
|
Ála+3 |
|
(28.6.2011 21:00:29) Tak že tu mladší moc a moc pozdravuju...nebo sem taky chodí? A jinak tleskám za osvětu Já jsem si řekla, že radši budeme na dovolené jíst nudle s pestem nebo instantní ovesnou kaši, ale zavařovaný maso nikdy
|
Dalalmánek |
|
(29.6.2011 11:00:39) Nechodí sem, tedy myslím si, protože by mě podle nicku musela rychle identifikovat. Dlouho jsme se neviděly, ale mám ji na Skype, tak jí písnu.
|
|
|
|
|
KatVafi |
|
(28.6.2011 20:54:05) Cimbur, dobré téma . Já jsem několikrát zkusila manželovi zavařovta maso a jídla na cesty do práce, ale nestálo mi to za ty nervy, když mi volal, že to nějak divně vonělo, ale že to snědl . Já taky vím, co dokáže otrava botulinem, ale jemu jsem to prostě nevysvětlila, takže jsem zavařování nechala a radši kupujem, je to fakt docela hazard, anvíc kolikrát to ani fakt nesmrdí, když je to maso chycený.
|
Botulobijec | •
|
(27.3.2012 4:01:56) Zbabělí nepřátelé skvěle zavařeného domácího masa, vyližte si prdel a chcípněte z těch sraček co žerete.
|
|
|
|