28.6.2011 14:03:27 Dalalmánek
Pozor na domácí masové konzervy
Blíží se léto, cestování a vožení potravin s sebou. Tak jsem si vzpomněla na nepříjemnou událost před pár lety. Kamarádka jela s bratrem i s rodiči do Chorvatska, brali s sebou domácí masové konzervy. Jednu z nich jedly jen matka s dcerou, syn ochutnal. Následně bylo oběma ženám zle, cítily slabost, stěžovaly si na dvojité vidění.
Šly do nemocnice, odsud je poslali domů, kamarádku už musel bratr nést, zkolabovala na záchodech. Bratr volal domů kamarádovi (stavař) - a ten si uvědomil, že jde o otravu botulotoxinem. Následovala cesta zpět do nemocnice, pak letecký transport co ČR, obě ženy týdny na ventilační podpoře. Přežily obě, starší s neurologickým deficitem. Kamarádka ještě celé měsíce brala léky na podporu střevní motility, viděla dvojitě, nemohla řídit. Dírku po kanyle má samozřejmě dodnes.
Jenže hodně lidí o tomto riziku neví nebo ho podceňuje. Nedávno tu rodinkářky na podobné téma diskutovaly a jedna psala, že zavařuje guláš jako marmeládu! Tedy nalije horký do sklenic, zavíčkuje, dá hore dnem... Nutná je ale tzv. frakcionovaná sterilizace - sterilizovat dvakrát, lépe třikrát s odstupem 18-24 hodin.
Clostridium botulinum (stejně jako jiná Clostridia) přežívá fe formě spór, které přežijí i dvouhodinový var. Pokud jsou náhodou přítomny, při pokojové teplotě se do druhého dne přemění na vegetativní formu a začnou produkovat neurotoxický jed. Druhá sterilizace zničí méně odolnou vegetativní formu. I tak je doporučeno tyto konzervy před konzumací důkladně 15 minut prohřát - botulotoxin je termolabilní.
Odpovědět