Mišyčka a Minimišyčka |
|
(12.9.2011 12:36:17) Máte někdo nějaký recept, který je fakt dobrý, povidla se nekazí a jak je zavařit v troubě, na kolik nastavit a jak dlouho, jestli dát do pekáče s vodou nebo nasucho?
|
PJana |
|
(12.9.2011 12:45:50) Podívej se na diskusi pod tímto článkem - http://hobby.idnes.cz/svestkova-povidla-podle-babicky-tri-suroviny-a-parkrat-zamichat-pxu-/hobby-domov.aspx?c=A110823_110837_hobby-domov_bma. Je tam několik návodů. Povidla v troubě jsem ještě nezkoušela, ale letos se na ně chystám. Jenom čekám na těch pár posledních nejsladších švestek. Každý rok dělám švestkovou nutelu - http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3728. Je výborná, ale povidla to teda nejsou ani náhodou.
|
Czeperka |
|
(12.9.2011 12:50:54) Vypeckuju švestky, maličko, opravdu maličko podleju vodou a v troubě na 180 cca 8 hodin. Až se odpaří všechna voda, švestky se zredukují tak na 1/3. Pokun jsou hodně kyselé dávám cukr, většinou ale ne. Na posledních 10 minut "pečení" přidám rum. Plním horké do sklenic, nezavařuji, nedávám dnem vzhůru. Jen pozor, nedávat zpět do povidel olíznutou vařečku/lžící. Pak to má tendenci se kazit...
|
Šárka+3 | •
|
(12.9.2011 20:27:26) Dělala jsem v troubě, měla jsem dva recepty někde z netu, jeden byl s octem a cukrem, druhý jen švestky, nepodlévala jsem, pustí šťávu samy, pekla jsem oboje v troubě do té doby, dokud nebyly hustý a neodpadávaly z vařečky v kusech, plnila jsem horký do sklenic, zalila rumem a zavíčkovala, otočit jak marmeládu, nekazily se. Ségra si je maže na chleba, pak to chce zamíchat, mázla si ten vršek se vsáklým rumem a hrozně se divila, jestli tohle dávám dětem . Z těch neslazených jsem dělala výbornou omáčku k uzenému, recept na kuchařské pohotovosti na ČT1.
|
|
|
Mišyčka a Minimišyčka |
|
(12.9.2011 12:57:06) tu nutelu bych mohla taky zkusit, pekárnu mám
|
PJana |
|
(12.9.2011 13:02:49) Já ji dělám bez pekárny v hrnci. Je to rychlejší.
|
|
|
|
Sharien |
|
(12.9.2011 12:59:55) Delam tyhle a jsou vyborny! http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=56739
|
PJana |
|
(12.9.2011 17:10:06) To už ale nejsou pravá povidla - ta mají být jenom ze švestek.
|
Sharien |
|
(12.9.2011 20:11:47) Vim, tahle mi chutnaj mnohem lip
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(12.9.2011 18:59:19) povidla podle babiček jsem dělala naposledy minulý víkend. Pozr na to, je to práce na dva dny, ty tříhodinový nejsou povidla, ale nějaká kyselá švestková marmeláda :(
nejdřív je potřeba zjistit, jestli někde v okolí mají kotel na vaření povidel, většinou se dá něco najít u zahrádkářských organizací. Pokud mají kotel, mají většinou i ostatní vybavení a je to super. Kotel mívá přímo míchačku, dělat to ručně je dřina už moc velká :( ale musí se i s tím počítat, kdyby se třeba vypla elektrika, i za chvilku by se to spálilo potřebuješ si pořídit ještě dřevo na topení v kotli, topí se tak akorát, ani málo, aby to nevyhaslo, ale ani moc, aby se to nepálilo.
kotel bývá měděný, velký.
vejde se do něj tak 70 kg švestek (asi 5 plných beden) umytý a odstopkovaný švestky se vaří v tom kotli, teda prohřívají, brzo (za dvě hodiny) pustí šťávu a musí se odpeckovat, na to je speciální "mlečka". čistá švestková šťáva se vrátí do kotle a vaří se a vaří se a vaří se. asi tak 15 hodin se vaří, než je tuhá, černá hmota, opravdová poctivá povidla. celou dobu je potřeba míchat a občas setřít kraje kotle, aby se to nepřisušovalo, a pořád se topí. Správně udělaná povidla netečou a chutnají fakt výborně, jsou skoro černá. Když začnou vypadat správně, přidá se podle chuti cukr, na toto množství (70-80 kg švestek) stačí přidat kolem 2 kg cukru, někdy víc, někdy míň, podle chuti a zralosti. Dovaří se to tak během půl hodiny, hodiny
pak se vyberou z kotle a přendají do sklenic, v tomto množství teda z kotle do nějakých velkých hrnců (plechových, plast by to teplo nevydržel) a do sklenic se to úřendá až v klidu, pokud možno ještě za tepla. A zavaří se, aby chytla víčka, takže těch obvyklých 20 minut na 80 stupňů by mělo stačit.
vydrží to tak i několik let a nemá to chybu.
Existuje prý i recept, kdy se na vařiči vaří s octem a cukrem, nesmí se míchat a vaří se snad 8 hodin, ale ten nemám vyzkoušený
|
Mišyčka a Minimišyčka |
|
(12.9.2011 21:02:35) Moc díky za receptíky, zítra se na ně vrhnu, dneska jsme stihli jen švestky otrhat.
|
|
PJana |
|
(12.9.2011 22:27:54) Probudilas ve mně vzpomínku. Tohle vaření v kotli jsem zažila jako malá u babičky. To už je ale minimálně 35 let. Ještě za tmy jsme vyrazily s kárkou naloženou švestkami přes půl vesnice do stavení, kde měli kotel. A tam jsme celý den vařily a míchaly (kotel měl nějaké zpřevodované míchací zařízení, ale na lidský pohon) a míchaly. Celý den tam přicházeli další lidi a besedovali. Večer jsme se vrátily domů s kýblem povidel. A taky jsme vozili sušit švestky do sušárny dřeva, kde je noční hlídači přes noc sušili. Jé, ty byly dobré, když byly ještě teplé.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(13.9.2011 14:20:43) když tyto povidla jsou o něčem úplně jiným než ty, co se pečou v troubě, vaří tři hodiny na vařiči nebo kupují v obchodě a jsou plný éček a jablek
fakt to za tu námahu a nevyspání stojí. Letos jsem se snažila všechno si to pravdu zapamatovat, abych byla schopná vařit je i sama, kdyby třeba náhodou teď pár let nebyly švestky a pak maminka třeba nemohla, protože takový povidla jinde neseženu
|
lipoo |
|
(13.9.2011 18:41:03) taky jsme je dělali ještě před pár lety-teda naši...ale je to pakárna a těch pár kelímků nám za to nestálo...ale ta "lízanka" byla moc mňáááám.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(13.9.2011 21:13:59) no, pár kelímků - když se dělá fakt plný kotel, tak z toho je přes 30 litrů, to chvíli vydrží :)
|
|
|
|
|
|
Meta |
|
(12.9.2011 21:11:42) Dělám už jen tyhle: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=56739
|
|
|