12.9.2011 18:59:19 Yuki 00,03,07
Re: Osvědčený recept na povidla?
povidla podle babiček jsem dělala naposledy minulý víkend. Pozr na to, je to práce na dva dny, ty tříhodinový nejsou povidla, ale nějaká kyselá švestková marmeláda :(
nejdřív je potřeba zjistit, jestli někde v okolí mají kotel na vaření povidel, většinou se dá něco najít u zahrádkářských organizací.
Pokud mají kotel, mají většinou i ostatní vybavení a je to super. Kotel mívá přímo míchačku, dělat to ručně je dřina už moc velká :( ale musí se i s tím počítat, kdyby se třeba vypla elektrika, i za chvilku by se to spálilo
potřebuješ si pořídit ještě dřevo na topení v kotli, topí se tak akorát, ani málo, aby to nevyhaslo, ale ani moc, aby se to nepálilo.
kotel bývá měděný, velký.
vejde se do něj tak 70 kg švestek (asi 5 plných beden)
umytý a odstopkovaný švestky se vaří v tom kotli, teda prohřívají, brzo (za dvě hodiny) pustí šťávu a musí se odpeckovat, na to je speciální "mlečka". čistá švestková šťáva se vrátí do kotle a vaří se a vaří se a vaří se. asi tak 15 hodin se vaří, než je tuhá, černá hmota, opravdová poctivá povidla.
celou dobu je potřeba míchat a občas setřít kraje kotle, aby se to nepřisušovalo, a pořád se topí. Správně udělaná povidla netečou a chutnají fakt výborně, jsou skoro černá. Když začnou vypadat správně, přidá se podle chuti cukr, na toto množství (70-80 kg švestek) stačí přidat kolem 2 kg cukru, někdy víc, někdy míň, podle chuti a zralosti. Dovaří se to tak během půl hodiny, hodiny
pak se vyberou z kotle a přendají do sklenic, v tomto množství teda z kotle do nějakých velkých hrnců (plechových, plast by to teplo nevydržel) a do sklenic se to úřendá až v klidu, pokud možno ještě za tepla. A zavaří se, aby chytla víčka, takže těch obvyklých 20 minut na 80 stupňů by mělo stačit.
vydrží to tak i několik let a nemá to chybu.
Existuje prý i recept, kdy se na vařiči vaří s octem a cukrem, nesmí se míchat a vaří se snad 8 hodin, ale ten nemám vyzkoušený
Odpovědět