Peppa |
|
(12.12.2012 22:28:05) Máte někdo jiný recept na domácí formičkovou čokoládu, než je ten klasický se 100% tukem? Dá se udělat z másla? Dále bych potřebovala tip na nějaké rychlé dobré cukroví, chci upéct mamce jako překvápko, ale mám doma prcka, tak tomu zase nemůžu dát moře času. Díky
|
NovákováM |
|
(12.12.2012 22:36:08) formičkové znám a mám, ale je to fakt taková ta tuková bomba, málo kakaa... blbě se to vyklápí, ale po zchlazení to jde, jako když koupíš nejlevnější čokoládu na trhu?
Jinak cukroví - za mne prima, dobré a ne moc pracné jsou podvodnice:
2 hrnky hladké mouky, 9 lžic studeného mléka, 1 kostka tuku (ztužený - kupuju Ivu, je-li k dostání, lze nahradit), 1 žloutek, 1/2 kostky droždí.
Prostě zamíchat, prohníst, výslednou kouli umístit do misky, zatopit vodou, do lednice - ideální je nechat přes noc.
Pak vyválet plát, může být i docela tlustý, tak 1/2 centimetru a vykrajovat. Vykrajovat malé tvary!!!! Peče se na vymazaném plechu nebo papíru, nevoní to, vlastně to vykyne a nabyde v troubě, proto malé tvary.
Obaluje se v cukru - moučka s vanilkovým, nebo skořicovým.
Bývá to dobré, chroupá to jako ořechové. Pro ty co nemohou ořechy, docela příjemné. A z téhle dávky je ho i hodně.
|
NovákováM |
|
(12.12.2012 22:37:06) a při vykrajování to nelepí !
|
|
Peppa |
|
(12.12.2012 22:43:15) No to je ono, jako když koupím tu nejlevnější "čokoládu". Nechutná mi to, je to samý cukr a ztužený tuk. Chtěla bych aby mi to chutnalo :) Díky za tip na cukroví.
|
|
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(12.12.2012 22:52:13) ja jsem zkousela tohle http://www.mamincinyrecepty.cz/cukrovi-1/orechove-mesicky, mam rada cukrovi co je na plechu a jen se nakraji, je toho hodne a je to hned .-). Moc nepecu, jen tak pro atmosferu, tak nejak jsem podlehla zdrave vyzive, takze delat neco s cim je prace a neni zdrave me moc nelaka, ale jsou Vanoce, tu vuni dobrot doma zase chci . A recept na cokoladu stale hledam, minule jsem zkousela nejakou s maslem, ale v lednicce ok, ale na stole to tak nejak moc talo, tak snad nekdo poradi .-)
|
Peppa |
|
(13.12.2012 7:35:58) Ať hledám jak hledám, žádný recept na čoko s máslem jsem nenašla. Pamatuješ si ho?
|
|
Peppa |
|
(13.12.2012 10:09:26) Myslíš že bych místo hery mohla dát máslo? Tohle vypadá fakt jednoduše a mamka toto cukroví určitě nezná
|
|
|
Senedra |
|
(12.12.2012 22:54:08) Recept, který jsem si stáhla tady z rodiny, už nevím od koho...
Plněné perníčky:
60g másla, 3 lžíce medu, 2 vejce, 300g hladké mouky, 80g moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého koření do perníku (směs, jako má kdo rád) => Z toho vypracovat těsto a rozválet na placku silnou asi 4mm. Vykrajovat kolečka, kytičky, hvězdičky... Na náplň použít tužší povidla ( v případě potřeby lehce naředit teplou vodou nebo rumem). Doprostřed vykrojeného tvaru dát asi 1/2 lžičky povidel, kraje pomašlovat vajíčkem, druhým stejným tvarem přiklopit a kraje přimáčknout. Péct na 170°C asi 25 minut. Ihned po upečení pomašlovat vajíčkem. Později ozdobit (já je měla pomatlané bílkovou polevou.) Prý je to obdobně dobré i s marmeládou, ořechy nebo kandovaným ovocem.
Já dělám vlastně jen kytičky, ty se mi nejlíp dávají dohromady, hvězdičkám se připalovaly špičky.
Když není čas, nechám tak jak jsou, když je čas a nálada, namočím do čokoládové polevy, případně posypu nějakým zdobením.
|
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(12.12.2012 23:03:33) jo a pak jeste jeden uzasny recept, jen teda nemam ted presne ten muj, ale na netu najdes spousta obmen a i zkusenosti, je to neco takoveho http://ona.idnes.cz/andelske-oci-cyl-/recepty.aspx?c=A121118_194554_recepty_jid, nekdo tam dava orisky, vlocky,... me se libi hlavne ten princip, delam kulicky, rozmacknu, dirku,.. a za chvilku plech plny cukrovi co vypada jak kdyz to dalo praci
|
Peppa |
|
(13.12.2012 7:32:28) Jo to vypadá dobře, marmeládu mám dokonce domácí, to bych mohla zkusit:) Díky. Na ty banánky co radí níže nemám strojek, ručně by to asi byla piplačka. Na čokoládu jsem si koupila silikonovou formu od tescomy, tak ji chci vyzkoušet. Když recept neseženu, udělám ji klasicky, manžel ji má hrozně rád, já ji nesnáším
|
|
|
daba+holčička |
|
(12.12.2012 23:11:17) jestli máš mlýnek a nástavec, tak toto, u nás loni velký úspěch a je to hned hotový http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=215&t=6011
|
daba+holčička |
|
(12.12.2012 23:17:24) no a než hnusnou čokoládu do formiček bych spíš zkusila lanýže nebo nugát, vyzkoušené to ale nemám http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=213&t=44932 http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=213&t=4166
|
|
|
Limai |
|
(13.12.2012 8:42:54) Asi nejrychlejší a neskutečně dobré cukroví je tohle:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=2209
|
|
anemon |
|
(13.12.2012 9:16:12) Peppo - variabilní a lehké - z lineckého odebereš trochu mouky, přidáš jemně mleté loupané mandle, vyválíš plát a odkajuješ kolečkem měsíčky, je to hned, vlastně nemáš odkrojky, upečené pocukruješ, nebo slepíš marneládou, nebo pocákáš čokoládou, jdu na ně dnes, loni měly velký úspěch, tak dělám víc a nesu do školky na besídku.
|
|
holka anonymka |
|
(13.12.2012 9:38:34) já teď nedělám čokoládu do formiček, ale do silikonové formy - čokoládové bonbony. Do toho dávám čokoládu na vaření a jen desetinu 100% tuku, nedělám to půl na půl, to je fakt hnusný. Do plechových formiček bych dala max. 1/4 tuku na dávku čokolády na vaření.
|
|
holka anonymka |
|
(13.12.2012 9:39:38) jo, a medvědí tlapky mi přišly, že byly hned hotové. Nemusí se to válet a vykrajovat.
|
|
angrešt |
|
(13.12.2012 10:13:25) "Domácí čokoláda" nemá celkem nic společného s čokoládou. Pokud máš formičky a svrbí Tě ruka, že je chceš použít, tak bych koupila dobrou čokoládu - třeba bílou a tmavou - a vyrobila z ní figurky v těch formičkách. Třeba nejdřív kápneš bílou na zástěrku panenky, necháš ztuhnout, doliješ tmavou... a do té čokolády můžeš zezadu natlačit ořechy, mandle, kandované fialky...
máslové bych udělla třeba lanýže - dávala jsem tu recept asi převčírem
|
angrešt |
|
(13.12.2012 10:14:07) jo, a pokud bys chtěla ty figurky lesklé, je potřeba čokoládu temperovat.
|
|
Peppa |
|
(13.12.2012 10:50:52) Tak to já vím, proto jsem chtěla nějaký lepší recept.. Mám formičky - kytky, takže žádné figurky. Recept na lanýže jsem nenašla, hodíš mi odkaz prosím? Temperovat znamená přesně co? Myslela jsem že dle tvého postupu rozpustím a přeliju do formičky.
|
angrešt |
|
(13.12.2012 11:57:10) ale zhruba poměr takovýhhle: 1/3 kelímku šlehačky + 100g másla rozpustit a zahřát, až se z toho kouří. Mám ráda lanýže hořké, tak nedávám cukr, ale pokud máš ráda sladší, tak v té horké šlehačce rozmícháš žádané množství cukru. Do horké smetany přidáš 2 lžíce oblíbeného alkoholu.
Zvlášť nalámeš 200 g dobré hořké čokolády - používám 70% lindt. Čokolády na vaření Orion apod. jsou mizerné, z těch je to hnus cuckatý. Vsypeš do té horké smetany a mícháš dohladka. Pak dáš rendlík vychladit, ztuhne to, ale není to úplně tvrdé, je to taková konzistence cca lehce povoleného másla.
Do mističky si nasypu kakao. Dvěma lžičkama vykrajuju z hmoty nočky a hážu do kakaa. Tam to dalšíma dvěma lžičkama obalím a přendám na talíř s pečicím papírem. Nesahat na to při obalování rukou, okamžitě to teče a blemcá. PAk na obalené už se sahat samozřejmě dá.
Nebo obaluju v nastrouhané hořké čokoládě nebo v nastrouhaných oříškách.
To jsou tedy základní lanýže. Ale běžně si je vylepšuju, třeba vmíchanými jemně mletými ořechy či mandlemi (to pak dám nikoli třetinu, ale půlku kelímku šlehačky, ony to ořechy zahustí). Z alkoholu používám koňak, rum (ale rum si upravuju, když vyškrabu vanilkový lusk, tak prázdný strčím do rumu, on pak pěkně jemně voní - jen samotný tuzemák mi moc nevoní). Výborné jsou např. s griotkou. Naprosto fantastická varianta je Grand Marnier a do lanýžové hmoty vmíchaná jemně usekaná kandovaná pomerančová kůra.
Můžeš je udělat i z bílé čokolády - tam je ale problém sehnat kvalitní bílou čokoládu (z nekvalitní to zcuckatí). U bílých lanýžů doporučuju jako alkohol 2 lžíce bílého vína. Dobrá bílá dostupná v obchodě asi jen lindt, callebaut a marks spencer, o jiné nevím.
Ad. temperování čokolády - jde o správnou krystalizaci kakaového másla, dobře to popisuje Catalina - má tam totiž i ten snazží postup (taky ho používám) http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/vyzva-daring-bakers-cokoladove-pralinky.html
|
Peppa |
|
(13.12.2012 12:19:58) Tak tohle zkusím, manžel miluje i tyhle kupované.. Myslíš že kdybych zaexperimentovala a teplé to nalila do té silik. formy a dala vychladit, že to pak půjde studené vyklopit? Pak bych to poprášila kakaem, aby se to neblemcalo. Mám tuhle: http://eshop.tescoma.cz/peceni/vykrajovatka-formicky/delicia-choco/629360-formicky-na-cokoladu-delicia-choco-ruzicky
Díky za rady, jsi úplná studnice
|
angrešt |
|
(13.12.2012 12:33:20) jestli myslíš lanýže podle mého receptu, tak ty nevyklopíš.
|
|
angrešt |
|
(13.12.2012 17:47:17) Hele, když jste čokoládoví - tak já před chvílí ze zbytků čokolády po polévání cukroví upekla pečenou čokoládu s chilli. A nakrájela na malé čtverečky a je z toho taky cukroví. A tedy rychlost skutečně značná, snad to ani rychlejší být nemůže
Na menší pekáček (cca 15 x 30 cm): pekáček vyložit pečpapírem. Rozpustit v MW 200 g čokolády + 200 g másla. Zvlášť rozšlehat vidličkou 2 vejce se 100 g tmavého melasového cukru (počkat, až se v tom vejci rozpustí). Zvlášť smíchat 50 g hladké mouky s 1/2 prdopeče. Tu roztopenou čokoládu s máslem promíchat, zamíchat do toho vejce s cukrem a nakonec mouku s prdopečem. Napatlat do pekáčku (je to husté) a péci při 160 st. cca 15 - 20 min. Já ji mám s chilli, protože jsem 1/5 čokolády dala chilliové. A povrch hotové jsem pak pocákala bílou čoko a posypala trochu chilli.
|
|
|
Eržika. |
|
(14.12.2012 8:12:54) Angrešt, díky za Tvé recepty na čokoládu!
(kupované figurky odmítám požívat)
Jinak jsem u nás ve Zdravé výživě vyzkoumala dokonalou čokoládu na vaření, jakousi německou 200g za nějakých 85Kš, varinta hořká a polohořká. Pokud by tě to zajímalo, zjistím značku. Jinak díky za tento obchod Zdravé výživy – majitelka před vánoci objednala čerstvé lískové oříšky, mandle, biopomeranče....
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(13.12.2012 10:32:08) Velmi rychlé "cukroví" jsou sušenky typu cookies - udělá se z těsta váleček a ten se jen krájí na plátky. zde jsem psala recept pro Ellíí, tak jen kopíruju:
Máslo vyndat změknout z lednice. 220 g změklého másla našlehat do pěny s 280 g třtinového cukru. Do toho zašlehat 2 vejce a pokud možno dvě lžíce zlatého sirupu nebo tekutého medu (jde i javorový sirup) . není-li, dej lžíci cukru navíc. Zvláš´t smíchej 400g mouky se lžičkou prdopeče nebo sody.
Mouku s práškem vmíchej do máslové hmoty. A teď do toho můžeš zamíchat libovoulnou příchuť - třeba ty kešu, nebo nersežranou čokoládu nasekoanou na kousky, sušené ovoce... co máš. uválí se z toho váleek, zabalí do fólie a nechá v lednici ztuhnout.. A pak swe to krájí ostrým nožem na cca 1,5 cm silné plátky, skládají se na plech s panapečem a peče se při 170 st. - středně prudce - až je to zlatavé, asi 20 min. Zjistíš ochutnáním.
|
|
|