Mapi |
|
(15.1.2013 16:47:54) Ahoj. Dnes jsem si koupila Ghí-přepuštěné máslo a jsem poměrně zklamaná. Drahé to bylo nehorázně a já měla představu, že je to chutné s mírně oříškovou chutí. Píší že se dá použít na smažení i do studené kuchyně, třeba do pomazánek. Rozdělala jsem plechovku a je tam hrudkovaté, krupičkovaté cosi, co ani vzdáleně nepřipomíná oříškovou příjemnou chuť. Máte někdo s tím zkušenosti?Má to mít takovou konzistenci? Napadlo mě, že jim někde přemrzlo. Je to hnusný. Přepuštěné máslo jsme si dělali i doma a vážně to chutnalo o mnoho lépe. Díky za zkušenosti.
|
angrešt |
|
(15.1.2013 16:54:37) Nevím, co přesně je myšleno krupičkovatým, ale mělo by to být celkem homogenní. Ghí má jinou chuť než přepuštěné máslo, protože se nedělá přes máslo jako tuzemské přepuštěné, ale přes jogurt. Takže má jinou chuť, mně chutná víc normální přepuštěné máslo, víc "sedne" mému evropskému jazyku. V ghí je ocásek chuti, který mi nevadí v jídle, ale samotné mi teda nechutná.
|
Mapi |
|
(15.1.2013 16:58:08) Angrešte, díky za reakci. No krupičkovaté-jak bych to tak správně popsala? jsou tam cucky. jako kdybys špatně míchala krupicovou kaši a udělali se ti tam. Ale jsou drobné..Prostě není to podle mě konzistence, jak má být.
|
angrešt |
|
(15.1.2013 17:00:30) no, cucky by tam být neměly, teda. není to plesnivé či co? SIce to nemá moc sklon se kazit, ale neznamená to, že se to zkazit nemůže.
|
Mapi |
|
(15.1.2013 17:03:50) Plesnivé ne, jen prostě krupičkovaté a jakoby hrubé. Pořád hledám ten správný výraz. Jo a že by to nějak lahodně vonělo, to tedy ne. Za 300 kč bych čekala větší dobrotu. No uvidím až přidám do vaření..
|
|
|
*Aida* |
|
(15.1.2013 21:36:08) Ja si Ghee kupuju, kdyz delam curry. Tam je to bezkonkurencne lepsi, nez olej. Ta krupicka je v pohode, obzvlast ted v zime je to tuzsi. Ale krupickove mam ghee pokazde. Jinak tedy nevim, na co bych to pouzila za studena.
|
|
|
. . |
|
(15.1.2013 18:44:38) Ghí je přes jogurt? Myslím, že přes máslo, snad bůvolí či jaké - bůvol je ale taky vpodstatě kráva, ne?
|
angrešt |
|
(15.1.2013 19:29:02) Přes máslo, které se ale dělá z dahi jogurtu, ne ze smetany, jako u nás. Což poněkud mění chuť. A samozřejmě z buvolího mléka, což taky mění chuť. A mimoto se ghí, narozdíl od českého přepuštěného másla, víc "roštuje" - prostě se kratičce trochu přepálí, aby vznikla karamelová příchuť vlivem Millardovy reakce.
|
. . |
|
(15.1.2013 19:31:05) Aháááá, díky za vysvětlení
|
Mapi |
|
(15.1.2013 19:52:32) No kéž by karamelová příchuť..
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.1.2013 19:32:27) Buvol je kráva...zdejší zooložky pláčou, ne?
|
. . |
|
(15.1.2013 21:40:27) Tur jako tur.
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(15.1.2013 17:37:44) Dělám přepuštěné máslo samo-domo. Není hrudkovaté. Ale záleží jakou máš výchozí surovinu. Je to máslo čím dálo hnusnější. Teď se mi v Penáči povedlo koupitza 28K takový sajrajt, že jsem to vyhodila.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(15.1.2013 18:13:26) Pokud mě paměť neklame, tak ghí se přepouští za skoro studena - tj. jen tak, aby se rozpustilo, a sbírá se pěna. Kdežto přepouštěné máslo se dělá za horka, odtud ta oříšková chuť.
|
Mapi |
|
(15.1.2013 18:21:01) Když oni na tom obalu píšou, že má mírně nasládlou oříškovou chuť přitom je to blevajs hnusnej
|
Žžena |
|
(15.1.2013 18:43:19) O pohance se taky píše, že má příjemnou oříškovou chuť a moje chuťové pohárky ji vnímají jako spálenej bakelit
|
Svynka |
|
(15.1.2013 19:37:32) Žžena
|
Veverka. |
|
(15.1.2013 20:21:11) Mám stejný chuťový poháry jako Žžena
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(15.1.2013 19:31:11) Právě naopak, ghí se po delší době pomalého přepouštění "přiškvařuje" kvůli chuti. To se s přepuštěným máslem nedělá.
|
|
|
modrej obláček |
|
(16.1.2013 10:54:54) Podle mě je ghí a přepuštěné máslo stejné.
Teď jsem ho dělala a v lednici ho nemám, protože je tam moc tuhé, ale mám ho v předsíni, kde je chlap a ty krupičky se v něm udělaj z chladu, prostě napolo ztuhlé.
Vůbec to tomu ale nevadí!
|
modrej obláček |
|
(16.1.2013 11:36:13) ne, kde je chlap, ale kde je CHLAD!!!
|
modrej obláček |
|
(16.1.2013 11:36:39) chlapa do chladné předsíně nezavírám
|
|
|
|
|