3.3Dáša, syn 199816 |
|
(10.10.2014 18:21:20) Konečně jsem se rozhodla něco dělat s váhou. Nejdřív jsem jen odstranila hlavní jídelní zlozvyky, přestala jsem sladit a kila šla pomalu dolů. To mě motivovalo, před měsícem jsem začala sebekoučink se STOB. Výsledek: od půlky července jsem zhubla 8-9 kg. Hubnu sice pomalu, ale už je minimálně jedna konfekční velikost dole. Co a jak jíst jsem celkem věděla, ale jedno překvapení se konalo. Nasycené mastné kyseliny. To, že s živočišnými tuky se musí opatrně a při hubnutí zvlášť, je mi jasné. Moc mastné a tučné většinou nemám ráda, jiné než libové maso nejím, tak jsem myslela, že nebude problém. Překvapilo mě, že i 30% sýr, Lučina nebo třeba mozzarela doslova zacloumají správným složením tuků v jídelníčku. Vzhledem k hladině chloresterolu si tuky budu muset hlídat opravdu dobře i až přejdu z fáze redukční do udržovací. To budu muset jíst jen odtučnené produkty? Maximálně polotučný tvaroh a sýr cottage? A jaké tuky? Třeba olivový olej mám ráda, ale tolik, aby to pokrylo potřebu tuku, asi zkonzumovat nezvládnu. Margarín sice pozřu, ale z hlediska zdravé stravy to není to pravé ořechové. Doufám, že v udržovací fázi se díky vyššímu doporučenému energetickému příjmu tenhle problém trochu zmírní. Ale i tak. Jaké máte v této oblasti zkušenosti?
|
Kaja222 |
|
(10.10.2014 18:46:31) ja na stobu zhubla asi 15 kg. Pak jsem to drzela, asi rok a pak jsem si rekla, ze na to kaslu, nabrala jsem asi 4 kila, uz se nehlidam, dopreju si podle chuti, jen omezuju mnozstvi a drzim se kupodivu na vaze.
|
|
Luc. |
|
(10.10.2014 20:00:58) "Správné" tuky můžeš doplnit například ořechy, mandlemi, lískovými oříšky, lněným semínkem (do jogurtu nebo ovocného salátu), chia semena, dýňová semínka, slunečnicová a pod... dále je možné užívat rybí tuk lžičku denně nebo kapsli s rybím tukem. Další zdroje jsou ryby, mořské plody... měly by se jíst alespoň 2x týdně. K vaření používat pouze rostlinné oleje. Poměr živočišných tuků vůči rostlinným doporučuji 1:1. Light výrobky nejsou to pravé ořechové
|
3.3Dáša, syn 199816 |
|
(10.10.2014 20:14:58) Díky tohle přesně jsem potřebovala, že mě to nenapadlo . Oříšek vyřeší oříšky. To ostatní zhruba tuším.
|
Luc. |
|
(10.10.2014 20:17:44)
Právě si louskám čerstvý lískový
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(10.10.2014 20:22:21) Ale ne, jen se toho tučného budeš naučit jíst málo, po 50 g a zbytek to osttni. Takhle i některé modelky jí všechno. Na rautu zobnou jeden kousek 45% sýru, jeden kousek prosciutta, dvě kuličky minimozarelly, sní tři kusy ananasu a půl knedlíčku s hrstkou jehněčího guláše, pak v rohu funí, že snědly všechno, zapijí to dvěmi dvoudeckami vína (které jim na jejich váhu stčí k slušné opici) a druhý den jil střídmě a lamentují, jak se večer přežraly. Já žvýkám u stolu kilo a půl salátu, pak si dám čtyři sklenky vína, to mi leda roztáhne žaludek a způsobí hlad a jdu si dát v jedenáct guláš a řeknu si, že když už jsem to poručila, tak si jdu přidat. Ráno lamentuju stejně, den jím střídmě a děsně se (ne) divím, že jsem oplácaná, když se ta mrcha cpala 45% sýrem
|
3.3Dáša, syn 199816 |
|
(10.10.2014 22:45:57) Množství je jasné, mně šlo hlavně o proporci mezi živočišnými a rostlinnými tuky. Dost mě překvapilo, kolik skrytého "špatného" tuku člověk sní, i když nejí bůček a kila sádla.
|
Jarmilka. |
|
(11.10.2014 7:50:11) Tak omez mléčné potraviny, já se naučila pečivo nepodmazávat máslem. Hodím třeba plátek šunky na dalamánek a je to. Nebo jsem zjistila, že lečo je super základ na pečivo, na housku dám lečo bez uzrniny a vejce, na to plátek sýru a nechám rozpéct.
|
|
|
|
Raduza |
|
(10.10.2014 20:37:42) Já si to zapisovala na kalorických tabulkách. S tuky jsem problém neměla a nepřišlo mi, že se extra omezuji kvůli tukům (jinak mi přišlo, že je všechno jen o jídle), ale nebyla jsem schopná dosáhnout méně bílkovin a dostatečného množství sacharidů. A mazala jsem si pečivo máslem. Samozřejmě malinkým kouskem.
|
Luc. |
|
(10.10.2014 20:47:44) bromelie a rozlišovala jsi zvlášť živočišné a zvlášť rostlinné tuky?
|
Raduza |
|
(11.10.2014 9:32:23) Ne. Ani nevim, jestli to ta kalkulacka rozlisuje. Z rostlinych snad jen olej a orechy. Ale vim, ze ndbyl s mnozstvim pfoblem, pokud treba ndbyla pastika
|
Raduza |
|
(11.10.2014 9:34:01) Jeste teda, ja mam cholesteol a lipidy v poradku, spis mi pri diete trochu stoupl. Pak zase klesl na dolni hranici normy.
|
|
|
|
3.3Dáša, syn 199816 |
|
(10.10.2014 22:52:58) Vidíš, já mám spíš tendenci jíst málo bílkovin a hodně sacharidů. A živočišné tuky musím bohužel hlídat kvůli chloresterolu, takže teď máslo používám výjimečně. Když mažu pečivo, tak třeba tvarohem s pažitkou, nebo třeba lučinou.
|
|
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(11.10.2014 9:06:22) já si teď taky píšu Stob, jsem dlouhodobě vyřazená z provozu, už jsem 1,5 měsíce bez pohybu a další měsíc minimálně budu (zkolabovaly mi záda a svaly z extrémního přetížení, takže jsem si to husa způsobila sama), potřebuju udržet váhu (už jsem začala přibírat v pase ). S tuky mám problém opačný, nikdy se na požadovanou hodnotu nedostanu, ráno si dávám máslo na rohlík a šunku nebo nějakou zeleninu, na svačinu tvaroh ochucený na sladko nebo na slano, na oběd zeleninu v páře (opět do toho přimíchám kousek másla) a vařené maso (to střídám kuře, krůtu, ryby), odpoledne si dám každý den nanuka (ruskou zmrzlinu nebo mrože) a večer syrová zelenina s kousíčky sýrů. Sem tam do toho přihodím pár ořechů (vlašské nebo lískové, jiné nemám ráda), sem tam ovoce, sem tam bílé víno. Výhodu mám v tom, že nejsem gurmán, takže mi takový suchý jídelníček vlastně nevadí, ale i tak, těším se, až tohle bude za mnou.
|
|
|