jitule+marianka (7/2011) |
|
(6.10.2015 10:08:46) V rámci snahy o zhubnutí (zatím mám dole cca 15 kg) jsem změnila jídelníček a zařadila jsem do něj ořechy a semínka (nepražené, nesolené, v přírodní formě - para, kešu, mandle, lískové, krájený kokos, chia, lněné, slunečnicové a sezamové semínko), ořechy si dávám samotné na svačinu, chia semínka nerozkousaná zapiju vodou, lněné, slunečnicové a sezamové si dávám do jogurtu, některé sem tam rozkousnu, ale většinou spolknu celé. Byla jsem spokojená, jak jím zdravě, dokud mi na FB nevyskočil příspěvek o namáčení a klíčení ořechů a semen s tím, že ořechy a semena jsou nestravitelná a vpodstatě jím jenom bez užitku projdou. Docela mi to hlodá v hlavě, protože za ně dávám docela dost peněz... Je tu někdo odborníkem na výživu a věděl by, jak to je?
Děkuji a přeji všem hezký den
|
Nikaia+08+10 |
|
(6.10.2015 10:18:03) Odborník na výživu nejsem, ale něco jsem o tom už taky četla. Ta teorie o nestravitelnosti vychází myslím z toho, že ořech /semínko vydrží klidně dlouho někde v suchu ležet, jelikož obsahuje údajně jakési inhibitory klíčení, které se odstraní právě až kontaktem s vodou, namočením, propláchnutím atakdále. Sama za sebe ovšem nevím, proč by měly člověku v trávicím traktu tyto inhibitory vadit, když brání klíčení, nikoli pak trávení. Osobně si myslím, že namočené semínko je především měkčí, a jen proto tudíž lépe stravitelné. Skutečně syrové semínko stejně obvykle v normálním obchodě neseženeš, to bys musela do nějakého raw shopu. Sama u sebe ale vím, že s malými semínky, která nerozkousnu, se zase "shledám", takže fakt nemá smysl je jíst - to se dá opatřit levnější vláknina :). Takže ty si těsně před spotřebou melu. Ořechy neřeším, navíc mi mokré a napučené nechutnají.
|
Žžena |
|
(6.10.2015 10:23:40) Inhibitory klíčení s tím vážně nemají nic společnýho Ořechy, jako jiné rostlinné části, jsou prostě z velké části tvořeny vlákninou, tj, nestravitelným materiálem (buněčné stěny z celulózy... netřeba zacházet do podrobností). S celým ořechem je to prakticky stejný, jako kdybys nerozkousala tvrdou zeleninu a spolkla ji vcelku. Taky projde, natráví se maximálně povrch, ale vnitřek zůstane prakticky netknutý. Semínko, co sníš vcelku, prostě projde a na druhým konci zas celý vypadne, náš trávicí systém nemá páky, aby to rozmělnil a dostal se i k tomu, co je uvnitř. Zkrátka doporučuju kousat A klíčení, to je zas jiná story.
|
|
Bouřka |
|
(6.10.2015 11:05:13) Ono asi nejde o inhibitory klíčení, ale antinutriční látky, které brání vstřebávání živin. To máčení má napomoct jejich odstranování.
|
|
|
jitule+marianka (7/2011) |
|
(6.10.2015 10:24:22) No mně jde o využití těch pozitivních věcí..
|
Nikaia+08+10 |
|
(6.10.2015 10:26:19) tak to bych si ty drobné semínka, do kterých se netrefím zubama, prostě před jídlem umlela, a ořechy rozkousala a hotovo :)
|
Žžena |
|
(6.10.2015 10:27:07) Ano, tím tomu pomůžeš.
|
|
|
|
withep |
|
(6.10.2015 10:38:28) Myslím si, že děti by se měly cíleně učit pořádně kousat. Málo kouše i většina dospělých, tak možná kdyby se to byli v dětství naučili... Je to jedna ze zásad zdravého stravování. Když sousto pořádně nerozmělníme a neprosliníme, nedostaneme z něj vše dobré a navíc nadměrně zatížíme svůj organismus, který se s ním nějak popasovat musí (a na rozdíl od nás zuby nemá). Jen jedno z mých tří dětí kouše důkladně a docela dlouho, z čehož mám radost, kterou mi kazí prababička, když u společného oběda děti popohání, "honem honem, kdo bude král?"
|
|
|