| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Recepty z počátku století

 Celkem 36 názorů.
 sarmi 


Téma: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 15:53:19)
Sháním recepty z počátku století, jejich staré názvy, příp. recepty psané tehdejším jazykem. Nevíte prosím o něčem? Děkuji!
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 16:50:31)
pokud myslíš minulý století, mám kuchařku z roku 1913, je tam i recept na vydru :)
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:03:07)
Jasně, že minulého! :-)
Sem s vydrou, to bude výborné!
 Cimbur 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:07:21)
Yuki a odkud? My máme z té doby od sestry Amáty, představené od Dominikánek z Vyškova, byla určena pro dívky z jimi provozované hospodyňské školy.
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:08:55)
Kuchařka Lady

Sbírku vyzkoušených jídel nich předpisů pro malou neb větší domácnost podává
Anastasie B. Seidlová
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:15:18)
Vydra
Vydra se počítá k pokrmu postnímu, není však tak chutná jako ryby. Když se vydra stáhne, nakládá se jako zvěřina s octem a kořením. Může se též jen nasoliti a malinko pepřem a jalovcem potříti. Hlava se odhodí, ježto se nepožívá. Když se dělá vydra pečená, zabalí se do máslem vymaštěného papíru, dá se pod ní asi jako dvě menší vejce kousek másla, cibule a půl rozkrájeného, peciček zbaveného citronu. (Když se k něčemu citron přidává, tak se jádra odstraní, neb jsou hořká.) Přikrytá vydra se nejprve dusí a přidává se k ní po lžíci lák, v němž byla naložena, a peče se jako zvěřina, buď se smetanou, nebo jen se šťáva zapráší lžicí mouky a dá se pak do šťávy sklenka bílého vína a dle chuti citronové šťávy. Na stůl se podají k ní magrony. Bobr se rovněž tak připravuje.
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:16:52)
WOW! Bomba, snad z toho někdo neomdlí! ~t~
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:21:55)
~8~A ten bobr na závěr... ~t~
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:22:45)
ale úplně nejdokonalejší je předmluva, v té je mimo jiný vysvětlený, proč se mají používat nějaký míry a ne "puntíkatý hrníček a modrý koflíček" a podobný srandy

pak jsou recepty nadepsané: Vánočky jemnější
Vánočky ještě jemnější
Mazanec
Dobrý mazanec nebo vánočka
Mazanec jemnější
Mazanec opět na jiný způsob
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:27:37)
...zvláště se odporučuje salicil Dra. Oetkera; dává se na okurky a jiné naloženiny. Balíček stojí 12 haléřů.
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:36:37)
~t~~b~
 Ráchel, 3 děti 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 20:59:46)
co to jsou ty magrony?
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 21:08:28)
netuším, makarony? ale zrovna k vydře a bobrovi?

ale už asi vím,
http://www.mrowka.cz/makronky-do-polevky

těstoviny to jsou :)
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 21:12:08)
jsou tam zajímavý recepty, třeba ořechová polívka, páv - ten se připravuje jako kapoun, a na kapouna je tam asi 5 receptů
myslíte, že je kapoun třeba kohout? a taková poulardka, to je vykleštěná slepice
 Yuki 00,03,07 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:16:42)
a co jsem se fakt divila, v té kuchařce jsou zmíněný Zátkovy těstoviny :)
 Cimbur 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:05:23)
Já to bohuzel nemam doma, vzala si to ségra.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:33:34)
Měla jsem Úspornou kuchařku od Kejřové.
https://goo.gl/Jx1tyz
Předmluva byla psaná přímo autorkou s dobovým komentářem. Např: "Daremná hospodyňka co užívá pěkných utěrek k vytahování pekáčů z trouby. Tyto už nikdy nejdou do běla vyprati..."
Apod.
Tohle jsi myslela nebo sháníš pravé rukopisy?

 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:39:25)
To je bomba! Byla bys tak hodná a přepsala mi sem jeden? Nebo vložila odkaz? Nemůžu na netu nic najít.

Budou to děti překládat do dnešního jazyka a chci jim k tomu vytvořit nějaký slovníček dobových výrazů.

Beru cokoli o vaření z první republiky či počátku minulého století.

Děkuji!~;((
 sarmi 


Recept 

(17.10.2018 17:40:32)
A kdyby byl i hotový recept, tak budu moc vděčná!
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Recept 

(17.10.2018 17:43:11)
zde mají nějaké úryvky:
http://vilemina.blog.cz/rubrika/s-anusi-kejrovou-a-mottem
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 17:42:06)
Já už ji bohužel nemám. Zůstala asi u mamky.
Ale třeba někdo bude mít. Nebo knihovna.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:08:48)
Já Kejřovou mám, ale nepřijde mi skoro archaická.

Ale co toto?

Kapucínský chlebíček
Sušené umyté švestky, pecek sproštěné, též i takové hrušky rozkrájejí se na malé kousky a od obojího vezme se stejně a vyloupané pak ořechy rozkrájejí se na čtvrtky. Vše to zaválí se do chlebového skynulého těsta a udělá se z něho jeden aneb dva bochánky, které jak jiný chlebíček v pecí se upekou. Jest to dobrý pamlsek.

(F. Hansgirgová: Nová česká kuchařka aneb Navedení ku připravování všelikých porkmů, hodících se pro skrovnou i skvostnější domácnost, 1864)
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:09:26)
Děkuji, to je úplně roztomilé! :-)
 Marta. 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:06:45)
sarmi, tady je na netu celá kuchařka z roku 1884 od Marie B. Svobodové "Kuchařská škola" čili „Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření"

http://eridanus.cz/id32402/kultura/stravova(1ni(1/Kucharka/


 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:10:47)
Tak to je klenot!~g~ Díky!
 Marta. 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:14:08)
~:-D
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:12:55)
Ta je parádní, jdu číst :-)
 Marta. 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 18:19:33)
Kopřivo, taky se mi to líbí.:-)
 Ropucha + 2 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 19:58:41)
Mám výtisk Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1898.
Ale má to cca 500 stránek, to přepisovat asi nebudu ~:-D
Co by se ti tak hodilo?
 sarmi 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 20:12:22)
Nějaké obyčejné jídlo, placky, kaše, polévky či tak něco. Díky!
 Ropucha + 2 


Re: Recepty z počátku století 

(17.10.2018 20:30:26)
Polívka je základ každé větší i menší hostiny. Dobrý znatel soudí dle polívky na celý oběd; každá kuchařka musí tedy býti toho bedliva, aby jak náleží chutné polívky připraviti uměla. O zacházení s hovězím masem a kterak se obyčejná dobré polívky docílí, jest v úvodu dosti obšírně pojednáno, o tom tedy slov šířiti nebudu, nýbrž přikročím hned k pojednání o úpravnějších polívkách.

Bílá polívka s rejží
Ovař 14 dekagramů přebrané a vařící vodou dobře vyprané rejže v dobré hovězí polívce, pak ji utři s kouskem čerstvého nového másla a se třemi žloutky, nalej na ni vařicí hovězí polívku, dobře ji rozkverluj a vlej do mísy. Máš-li kuřecí pupíčky a jatýrka, tedy je na drobno nakrájej a k tomu připoj.


Polívka hrachová
Uvař měkce čtvrt litru hrachu, pak ho rozmačkej a proceď do hrnku, nalej na něj dobrou hovězí polívku, přidej k tomu trošinku na prášek rozsekané majoránky, trošku zelené petruželky, dvě rozstrouhaná zemčátka, a nech to vaři; zatím udělej bledou jíštičku, zapraž jí trochu tu polívku a vlej do mísy na smaženou žemličku.


 adelaide k. 


Re: Recepty z počátku století 

(18.10.2018 8:36:48)
Ty zdrobnělinky jsou roztomilé.
 Eudo 


Re: Recepty z počátku století 

(18.10.2018 12:50:10)
jA MAM "novou reformni kucharku od Anny Smattove a Irci Parmove z r. 1929. Dedi se v rodine - vyborne rady pro zacinajici hospodynky. Prvni kapitola "Co musi kazda kucharka a hospodyne nutne vedeti, aby jeji kuchyn byla prospesna" pojednava o dulezitosti spravne vyzivy Nijak se to nelisi od "dnesnich doporuceni". Napr. "avsak nadbytek tuku vede k otylosti Je proto nutno dbati toho, aby teloneztucnelo a proto pestujeme telocvik, ktery je nejlepsim regulatorem spravne vyzivy, nebot pohybem a cvicenim spaluji se v tele nadbytecne tuky, misto aby se ukladaly ve vazivu".
 Eudo 


Re: Recepty z počátku století 

(18.10.2018 12:56:55)
Tady recept nazvany

Hlemyzdi nadivane.

Pro sest osob pocitame pul kopy hlemyzdu. Ocistime je zevne, opereme a vhodime do varici, slane vody, aby se usmrtili. Pak se zcedi a za horka se jehlou z domecku vytahnou. Mekke casti odrizneme a ponechame jen nohu, vykuchame ji, nekter vnitrnosti ponechame a vse hodne se soli vypereme. (Odhlenujeme). Ocisteni hlemyzdi se daji varit do hovezi polevky (3 hodiny). Mezitim se pripravuji ulite (domecky). Ulity se vyvari v osolene vode s pridanim Trochu sody. Pak se zcedi a nekolikrate se proplachnou solnou vodou, pri cemz se jeste cisti kartackem. Na konec se omyji v ciste, neslane vode a nechaji se na situ odkapat. Ulity se po upotrebeni schovaji a pri druhem upotrebeni jsou snadneji vycistene.

Recept na nadivku nedavam, je to dlouhy a takova hospodynka zarucene nema nic jineho na praci, nez se pizlat s hlemyzdema behem nejmin jednoho dne.
 kachna_ 


Re: Recepty z počátku století 

(18.10.2018 17:04:30)
Drobečky (civet) z králíků, připravujeme ze všech čtyř běhů, z hlavy ve dví rozpoltěné, z jater a z postranní žebroviny (z kapes), kdo chce, přidá i celý hřbet, aby droby něco vydaly, když králíček je malý.
Především vypečeme 180 gramů libové, na kostky zkrájené slaniny v másle. Pak odstraníme slaninu, vložíme porce do másla, kdež je chvíli po obou stranách opečeme. Poprášíme je lžicí mouky, posypeme slaninou z másla vyňatou, přidáme 1/4 litru bílého vína a 1/4 litru polévvky buď hovězí neb z kostek Maggi, načež přidáme svazek obvyklé jemné zeleniny, roztlučený jalovec, kůru z 1/2 citronu, sůl, pepř, koření v celku, žampiony a artičoky - máme-li je právě při ruce.
Dusíme pod poklicí na prudším ohni. Za půl hodiny přidáme několik menších, v másle a cukru dušených cibuliček a několik žampionů. Měkké maso vyjmeme ven, šťávu povaříme, procedíme a uschovali-li jsme si králičí krev do octa zachycenou, smísíme ji za tepla s omáčkou.
To už je rafinované jídlo pro labužníky, ač se mu říká "drobečky".
Knížka se jmenuje "Pražský obecní králík" a je to králičí kuchařka, vyšla roku 1916

Závěr knihy:
Labužník jistě řekne: "Nu, tak vida, kdo by byl řekl, že mohu s tím pražským obecním králíkem i hosty uctívati!"
 Analfabeta 


Re: Recepty z počátku století 

(18.10.2018 23:03:52)
Mám Illustrovaný slovník umění kuchařského, vydáno někdy koncem 19.stol. (nedatováno), cca 700 stran, 2 díly. Tak jsou nejen recepty, ale občas i illustrace dobového nádobí a různých přístrojů. Pár receptů bych Ti mohla ofotit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.