Mili+2 |
|
(23.5.2020 16:57:14) Hovezí polévka Vepřová pečeně Z kuřete salát s majonézou, smetanou, cibulkou... Lečo Ryby moc nemusím, třeba pstruh
|
Epepe |
|
(24.5.2020 12:24:29) Dej recept na salát Kamarádka dělá s žampiony a nakládaným celerem, luxus
|
|
A. Andrs |
|
(24.5.2020 13:36:59) Mili, hovezi polevku bych si dala a ja ji tam zoufale neumim udelat, zu aby byly otevrene hranice.
|
Půlka psa |
|
(24.5.2020 13:55:22) Jak můžeš neumět hovězí polívku? Vždyť se to jen vaří, tak není žádný smažení, kynutí, motání závitků ani nic dalšího, co se může nepodařit.
|
|
TaJ |
|
(24.5.2020 16:10:48) Romano, my třeba hovězí taky téměř nekupujeme a nevaříme, spíš si něco z hovězího dám někde v restauraci, když už...ale zrovna ta hovězí polívka není žádná věda - dát vařit kosti s masem, to se vaří samo...pak tam přidáš zeleninu, nějaké koření podle chuti pak to přecedíme, to maso obereme z kostí, zeleninu nakrájíme na kousky, všechno to vrátíme zpátky do toho přecezeného vývaru a nakonec tam přidáme zvlášť uvařené nudle...úplně stejně děláme i kuřecí...
|
Vaitea |
|
(24.5.2020 18:59:42) "maso obereme z kostí, zeleninu nakrájíme na kousky, všechno to vrátíme zpátky do toho přecezeného vývaru "
Dáváte do vývaru zpátky tu zeleninu? Já mám,teda naučeno od babičky, do vývaru nechat překulit,čerstvou zeleninu "obdělanou" na másle. Ta vyvařená mi přijde už taková... unavená 🙂
|
Alena |
|
(24.5.2020 19:04:32) Delame to stejne, vyvarena zelenina se rozpada a prakticky nema chut.
|
|
TaJ |
|
(24.5.2020 19:05:48) Vaiteo, tak ona není zase až tak moc uvařená, dáme jí tam samozřejmě o hodně později, než to maso s kostí...tak jak píšeš ty, se to dá taky udělat...akorát my jsme to zatím byli zvyklí dělat takhle, podle manželovy maminky...tak třeba to někdy zkusíme jinak
|
Vaitea |
|
(24.5.2020 19:17:05) TaJ "zatím byli zvyklí dělat takhle, podle manželovy maminky..." Jj, to jsou ty "rodinný postupy " 🙂 Děda tu vyvařenou zeleninu vždycky rád jedl.
|
TaJ |
|
(24.5.2020 19:22:00) My tu vařenou zeleninu máme taky rádi, tak jsme nějak ani nehledali jiný způsob...ale zase třeba když dělám synovu oblíbenou nokovou polívku, tak tu zeleninu jen lehce osmahnu, zaliju vodou a jen chviličku povařím, než zavařím ty noky...
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(24.5.2020 19:06:49) My tu vyvařenou taky někdy jíme (v tom případě tam přijde až později) a jindy zase dáváme novou. Je to podle situace a časových možností. Vůbec nejíme to vyvařené maso, ale mrkvička se sníst dá.
|
TaJ |
|
(24.5.2020 19:23:31) Půlko, tak my to maso obereme a dáme ho do polívky...a jinak vaříme v papiňáku, takže ne třeba půl dne...
|
Půlka psa |
|
(25.5.2020 8:04:52) My to maso dáváme kočkám. Lidi jí tu vyvařenou vodu a kocouři masíčko.
|
A. Andrs |
|
(25.5.2020 8:38:24) co muzu neumet na hovezi polivce: - to maso se dava do studene vody nebo az do vrouci? - soli se hned nebo se soli az na konci? - kolik hodin se vari? - zelenina se dava hned nebo az v procesu vareni? - precesuje se pres platynko nebo je to zbytecne? - nudle se vari zvlast nebo rovnou v te polivce? - kdyz chci do toho ztracene vejce tak extra v ostove vode nebo ho tam mam jen tak rozklepnout?
a tisice dalsich dotazu rekla bych, ze dobry cisty hovezi vyvar je ukazka mistrovskeho kucharkeho umeni
|
*Kate* |
|
(25.5.2020 8:56:12) Při jakési nemoci jsem kdysi udělala rychlovývar z kuřecího řízku a kořenové zeleniny a bylo to tak dobré, že to vařívám už i normálně. Takže pokud hledáš netučnou variantu, můžu doporučit.
|
|
|
Půlka psa |
|
(25.5.2020 8:57:41) Vždycky do studené vody, jde ti o tu polívku a ne o maso.
Plátýnko je čistě kosmetická věc, Je to to stejné jako sbírání vysrážené bílkoviny z povrchu. Jde tam je o to, abys měla vývar čirý, což je dle mého zbytečnost.
Se zeleninou je to tu různý, někdo dává hned a pak ji nepoužije a dá povařit novou osmahlou na másle. Jiný vařenou zeleninu použije, ale přidá ji třeba až později. Na másle to samozřejmě chutná líp.
Kromě kořenové zeleniny tam ještě patří vyvařit cibule a česnek a pak koření a bylinky. Tady je to věc zvyku, já dávám petrželku, libeček, nováč, bobkáč, pepř a jalovec, ale platí, že co člověk, to názor.
Vaří se dlouho, klidně pět hodin při malé teplotě (klidně i těsně pod bodem varu).
Solení nevím. Solím ke konci až pro nás, protože to maso dávám zvířatům, ale třeba je to lepší jinak.
Ztracené vejce nevím, nemám ho v polívce ráda, takže neporadím.
Nudle mají oba pohledy. Někdo je rád vařené v polívce, protože nasáknou chuť a jiný zase vedle, aby byl vývar čirý. Chybu neuděláš ani v jednom případě.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.5.2020 9:01:35) Najdi si to na internetu, třeba Kuchařka pro dceru je výborná, všechno je tam popsaný po lopatě, i vývar.
|
Půlka psa |
|
(25.5.2020 9:04:42) Jj, tak je dobrá. Ona tam teda ještě skoro do černa smaží řez cibule, což mi přijde zbytečně nezdravý a sbírá pěnu, což je zase zbytečně pracný, ale jinak to tam má popsáno polopaticky.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.5.2020 9:10:34) Tak nemusíš z toho použít všechno, většinou zjednodušuju, ale návody tam má pěkný.
|
Půlka psa |
|
(25.5.2020 9:15:07) Jj, taky podle ní vařím. Mám Cuketku, Florentýnu a Kitchenette a nikdy mě nezklamali.
|
Koníček mořský |
|
(25.5.2020 9:41:37) Já vařím hospodárně. Takže hovězí vývar vařím z předního hovězího, které následně použiju spolu s částí vývaru na omáčku (rajskou, koprovou, křenovou). Samozřejmě s kostí morkovou či žebra je také dobrý. Kuřecí vařím ze skeletu kuřete - z kuřete vyříznu prsa a stehna, která použiju na pokrm, a zbytek tj. kostra, s křídly, kůží a zbytky masa poslouží na vývar. Maso dávám do studené vody, spolu se solí, cibulí, pepřem a novým kořením. Hovězí vařím asi tři hodiny, kuřecí tak dvě. Nic nesbírám - je to zdravá bílkovina. Vývar mám zakalený, ale vším prospěšným z masa a kostí, nevadí nám to. Do hotového vývaru dám lehce povařit malinko nakrájené kořenové zeleniny. Mám ráda převážně masovou chuť vývaru, zelenina ho moc ozeleninuje. Plus do něj dám uvařit nudle, ať natáhnou chuť vývaru. Dochutím případně trošičkou chemického průmyslu (na špičku nože vegeta, kousíček masoxu) - zvýrazní a vytáhne chuť vývaru. Dochutím i kouskem přírody (libeček, petrželka, pažitka) dle chuti a dostupnosti. Muž si někdy klepne na talíř naše domácí vejce a zalije vroucím vývarem, který vejce zatáhne. Maso používám na druhé jídlo, část nakrájím i do polévky, kůže a kosti dostanou naše milá zvířátka a ptáci. Mastnota mi v polévce nevadí, dává jí chuť. Kuřeti vyndám sádlo co má v zadku, nevařím. Vnitřnosti (droby) jsou ve vývaru také moc dobré - trochu jiná chuť.
|
Půlka psa |
|
(25.5.2020 10:13:41) Musím přiznat, že tu kostku dávám taky. Mám tedy bio Würzl. Do vývaru dávám ještě trochu misa. Teď mi došlo, zdravá výživa je zavřená a já mám asi absťák, nemůžu bez něj v polívce být.
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(25.5.2020 9:05:00) - to maso se dava do studene vody nebo az do vrouci? pokud děláš vývar, dáváš maso do studené vody, pokud ti jde o maso, dává se do vroucí - ve vroucí vodě se zatáhne a nepustí šťávu, naopak do polévky chceš tu chuť... někdy můžeš kosti nejprve trochu opéct a pak dát do studené vody vařit... - soli se hned nebo se soli az na konci? solit můžeš hned, maso pak natáhne i tu sůl, což se hodí, pokud ho do polévky pak vracíš nebo ho jíš třeba zvlášť - kolik hodin se vari? vývar se nevaří, ale táhne - t.j. ideálně několik hodin těsně pod bodem varu, až ti opadá maso samo od kostí - zelenina se dava hned nebo az v procesu vareni? zelenina se dává hned, kořenová, neoloupaná cibule, koření (za mne sv. trojice nové koření, celý pepř a bobkový list), celý stroužek česneku... ta se pak vyhodí a už do čistého vývaru přijde nová - precesuje se pres platynko nebo je to zbytecne? cedím jen přes sítko, ale sbírám pěnu na začátku vaření - nudle se vari zvlast nebo rovnou v te polivce? nudle určitě zvlášť, ideálně přidat až na talíři - kdyz chci do toho ztracene vejce tak extra v ostove vode nebo ho tam mam jen tak rozklepnout? ztracené bych vařila zvlášť v octové vodě a dala na talíř, ale do vývaru dáváme spíš rozmíchané vejce a to klepnu rovnou do jinak hotové polévky
|
|
|
A. Andrs |
|
(25.5.2020 8:39:45) .
|
|
|
|
|
Len |
|
(24.5.2020 19:39:35) Varenou zeleninu z vyvaru davame psum. Ja to delam podle maminky take na masle cerstvou a nastrouhanou zeleninu pridam do hotoveho vyvaru.
|
|
Lída+2 |
|
(25.5.2020 6:20:50) Vaitea, jelikož ji tam mám od začátku, protože ten vývar má úplně jinou chut. Tak ji vyndávám. A koření mám od začátku. A tu vyvařenou zeleninu dávám do sáčku do mrazáku a pak když dělám svíčkovou, tak ji tam přidám na zahuštění. Ono se to ztratí i v paprice jsem zjistila a nikdo nic nepozná, že to tam má, pokud se to vymixuje.
Kdysi jsem dělala vývar jako mamka, bez zeleniny a zeleninu až později,ale časem jsem přišla na to, že ten vývar jde dělat jinak, taky ho vařím 2x tak dlouho co ona. A co mě potěšilo kdysi dávno hodně, když tatka prohlásil, že chutná jak od jeho babičky, no podle mě to prababička měla na kamnech celé dopoledne.
A pak třeba jsem zkusila a bylo to moc dobré,ale bohužel toho masa málo a moji masožravci ho potřebují i v polévce. Když jsme upekli kuře a obrali, jen tak halabala...tak jsem vše z kuřete vzala a ještě z toho zkusila uvařit polévku, přidala zeleninu. Tu z polévky zamrazila a dala čestvou. Zase jiná chuť.
A co jsem měla ráda jako dítě, kaltoun (srdce, křídla, krk, žaludek, játra, křídla), babička z toho udělala polévku a protože měla ráda čistý vývar bez masa a zeleniny jen nudle. Toto bylo volné a já to v sobotu mohla posnídat. Vynikající záležitost. Na to vzpomínám ráda, kdy jsem se probudila, seběhla dolů k babičce, zasedla a měla to lahůdku k snídani.
A jelikož u nás byli kachny a husy neustále, tak přes léto skoro každou sobotu.
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(24.5.2020 16:21:39) "Ja ji taky neumim. Vlastne neumim nic z hoveziho."
On ten hovězí vývar se vaří stejně jako jakýkoliv jiný vývar. Kuřecí, zeleninový,..... akorát sem přidáš kus hovězího s kostí. Jako můžeš ho předem péct a tak, ale když ho jen přidáš mezi ostatní suroviny, tak se nic nestane.
|
|
|