darinaa |
|
(1.5.2022 8:57:06) Děláte si někdo svoje sypané čaje? Nedávná návštěva farmy na bio bylinky mne naprosto nadchla, jejich čaje také, chtěla bych to zkusit. Kdyby se někdo podělil o tipy, co do svých sypaných čajů přidáváte, byla bych vděčná, i za další rady, které dělají čaj zážitkovým. Mám k dispozici mnoho ovoce a bobulovin ze zahrady včetně jejich listí, miluju lipový květ, ale chtěla bych se naučit využívat jedlé/léčivé květy, zelené bylinky a dopracovat se k nějaké harmonii chuti. Podařilo se to vám?
Nejvyšší čas zahájit postupný sběr, máte už něco?
Krásný první máj!
|
angrešt |
|
(1.5.2022 9:19:46) Suším si bylinky celkem ve velkém, skladuju jednodruhově. Míchám pak čaje na míru konkrétním lidem, u kterých vím, zda nejsou těhotná, zda nemají na něco alergii... a vždycky s upozorněním, když v nich je něco, co se nesmí pít moc často a dlouho. A to navíc s vědomím, že u řady rostlin se třeba ještě neví, že mají nějakou formu oddálené toxicity (známým příkladem je podběl a jeho oddálená toxicita a pravděpodobná kancerogenita). Takže domácí bylinkové čaje... no, když už, tak je nejbezpečnější používat jako základ sušené slupky ovoce, sušená citrusová kůra a sušené šípky, to udělá chuť. Přimíchávání léčivých rostlin je už vošajstlich, lépe nepřimíchávat předem a dát je tam podle konkrétního konzumenta. Celkem bezproblémový je zmíněný lipový květ, pak tymián, mateřídouška, listy ostružiníku a jahodníku, okvětní plátky planých růží, sušené borůvky a sušené maliny, levandule, saturejka, sedmikrásky. Pak řekněme ještě dobromysl, petržel, sporýš, kopřivy (ale třeba u kopřiv už se dá přesáhnout dávka kys. šťavelové, sporýš je diskutabilní v těhotenství...). Jinak už je potřeba spíš docela opatrnost, hlavně u možnosti, že by to pily těhotné či děti. On je problém i s tím, že obsah různých látek je proměnlivý v rostlinách rostoucích na různých místech, sbíraných v různou dobu, při květu, před rozkvětem..
Jako je to fajn, míchat bylinkové čaje, ale ten Tvůj úvodní příspěvek na mě působí jako akutní otrava nadšením z biofarmy, jenže nevyznívá z toho, jestli jsi s to někoho v tom nadšení neotrávit nějakou tou rostlinou, no. Možná je to mylný dojem, ale prostě čistě na základě tohohle textu bych Ti řekla, ať začneš studiem účinných látek v rostlinách a pak teprv něco dál.
|
K_at |
|
(1.5.2022 9:34:23) Angrešte, ty brďo. To je fakt teda alchymie. Takže takové to "bylina trhaná při úplňku" není vlastně jen tak.
|
angrešt |
|
(1.5.2022 10:14:50) KAt, je to docela zajímavá oblast :) Třeba míra jedovatosti bazalky podle toho, jak je velká :D (to tu myslím kdysi už uváděla Buchli) a v jak stresujících/nestresujících podmínkách roste. Protože produkuje (pro laboratorní zvířata karcinogenní, pro člověka zatím neobjasněno) estragol a methyleugenol. Ale právě ta produkce těchto eugenolů je závislá na okolních podmínkách a nestresovaná bazalka jich má málo, proto se nemá používat ta, která i jako dospělá je vlemi malá :) Takže jo, kde a jak rostliny rostou, jak se jim žije a i to, kdy je člověk sebere (úplněk je dobrý na to, že je menší tma než o novu :) ) , tj. hlavně v jaké fázi vývoje (před/po květu), ale i v jaké části dne, obsah látek se mění i s okolní teplotou a tak... je to prostě zajímavý :) Pro běžný využití a sběr to má spíš menší význam (tj. hlavně sebrat správnou rostlinu, to KDY už je fakt malej problém), ale když si s tím člověk chce pohrát, tak i ty časy něco znamenají.
|
|
|
|
darinaa |
|
(1.5.2022 9:38:51) Angreště, díky za tvůj fundovaný příspěvek, předběhla jsi můj očekávaný případný vývoj diskuse Jsem si těch "nevýhod" vědoma a chci se od něčeho odrazit, určitě v té bylinné fázi nechci postupovat jako pejsek s kočičkou. Čaje zamýšlím používat pro sebe 45+ k večerní pohodě, alergie nemám žádné. A ani sebe nechci přiotrávit.
|
angrešt |
|
(1.5.2022 9:53:36) darinoo, tak podle mě je nejlepší začít od těch zmíněných sušených slupek ovoce, šípků, celkově sušeného drobného ovoce (to všechno udělá prostě dobrou tu základní chuť) a k tomu z bylinek ty bylinky, které pěstuješ jako koření - tymián, mateřídouška, dobromysl, meduňka, pokud jsi netěhotná, tak i šalvěj. To všechno chutná dobře a dá se to kombinovat. Nedoporučuju přimíchávat mátu, přijde mi, že chuťově všecko zabije. Ta je lepší buď samotná, nebo max. míchaná s listy citroníku a popř. citronovým tymiánem a sušenými jahodami.
Z divoce sbíraných okvětní plátky planých růží (pozor, jen ty plátky, když utrhneš i kus té bílé části těsně u tyčinek, tak to sice bude jedlé, ale hořké), květ černého bezu, květ lípy.
Cokoli jiného už za mě je vhodné používat až po pořádném naučení se, že to s ničím nezaměníš, a případně dočtení si, co a jak je potenciálně jedovaté a pro koho :)
|
babi_ |
|
(1.5.2022 10:08:34) Angrešte, prosím, a co teda ty sedmikrásky - ty se dají nějak zkazit? Jsem totální kytkový analfabet, nic nerozpoznám, nic nevypěstuju (co nevyroste bez ohledu na mě).
Mohu je sbírat jednoduše ty hlavičky - květy i s kousíčkem stonku, usušit - jak usušit? Pokud jsou neškodné, mohou mít nějaký pozitivní vliv na něco? Nebo jen dobrý pocit, že piju čaj ze svých sedmikrásek?
|
|
Rodinová |
|
(1.5.2022 10:15:44) Babi, ma kamaradka bylinek znala vzdycky na jare vyrazi s detma na louky a sedmikrasky zobou jen tak, syrovy…
|
babi_ |
|
(1.5.2022 10:28:42) Rodinová, jo, přímou spotřebu praktikuji (i do salátu), ale to myslím člověk toho tolik nezkonzumuje, aby to něco udělalo (ať dobrého či špatného), jde mi teď o to sušení.
|
|
|
angrešt |
|
(1.5.2022 10:19:15) babi, květy sedmikrásek se dají prakticky pojímat spíš jako zelenina než jako léčivka :) Obsah látek v nich je malý, tj. při použití do salátů, do polívky, na chleba... se dají jíst bezproblémově. A nasušit se klidně taky dají, ty hlavičky samotné. Já je suším v sušiščce, mám tu s nastavitelnou tepltoou, tak sušit na tu nízkou teplotu, máš-li. Čaj ze sedmikrásek je považovaný za plně pitelný, nebyla prokázaná žádná toxicita, ale prakticky taky žádná účinnost na nic :) Prostě za mě hlavně velmi pohledná salátová zelenina :)
|
K_at |
|
(1.5.2022 10:24:33) Angrešte, já jsem fascinována. Ještě piš. To je hrozně zajímavý.
... jsem tu minule řešila obtíže mamky. Ještě že jsem jí laicky nenacpala nějaké byliny. A v lékárně od toho taky dali ruce pryč. že prý ty bylinky moc nefungují. No spíš je to fakt věda a magistra v lékárně je holt specialista na jiné věci.
|
angrešt |
|
(1.5.2022 10:29:07) kat, děkuju, to jsem moc ráda a baví mě to taky, ale obávám se, že knedlíky právě dosáhly správné míry nakynutosti a budu muset jít zpracovávat nabobtnalá vlákna lepku a škrobu, obklopující bubliny CO2, abych optimálním způsobem využila roztažnosti plynů v teplém prostředí vroucí vody
|
K_at |
|
(1.5.2022 10:30:12) to utíkej!
|
|
|
|
babi_ |
|
(1.5.2022 10:30:21) Angreště, děkuji. Ok, tak zcela neškodná... sušičku nemám, ale celkem schopnou troubu (větrák, stupně...) - kolik je nízká teplota?
|
Vranice |
|
(1.5.2022 10:43:18) Bylinky se mají sušit do 40 stupňů, kořeny do 60.
|
|
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(1.5.2022 19:07:54) zapomněla jsi na mátu. té musím vždycky nasušit hromadu, já to nepiju, ale můj drahý ano
|
angrešt |
|
(1.5.2022 21:12:38) Ráchel, tak máta pro setrvalou konzumaci taky vhodná není, mentol je sice v běžných dávkách bezpečný, ale při větších expozicích toxický (a to až smrtelně - ale fatální otravy mentolem teda nejsou z mátovýho čaje, nýbrž z liquidů do e-cigaret :D) ) Maryšoooo!!
|
|
|
|
|