| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí výroba sypaných čajů

 Celkem 24 názorů.
 darinaa 


Téma: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 8:57:06)
Děláte si někdo svoje sypané čaje? Nedávná návštěva farmy na bio bylinky mne naprosto nadchla, jejich čaje také, chtěla bych to zkusit. Kdyby se někdo podělil o tipy, co do svých sypaných čajů přidáváte, byla bych vděčná, i za další rady, které dělají čaj zážitkovým. :-)
Mám k dispozici mnoho ovoce a bobulovin ze zahrady včetně jejich listí, miluju lipový květ, ale chtěla bych se naučit využívat jedlé/léčivé květy, zelené bylinky a dopracovat se k nějaké harmonii chuti. Podařilo se to vám?

Nejvyšší čas zahájit postupný sběr, máte už něco? :-)

Krásný první máj!~x~
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:19:46)
Suším si bylinky celkem ve velkém, skladuju jednodruhově. Míchám pak čaje na míru konkrétním lidem, u kterých vím, zda nejsou těhotná, zda nemají na něco alergii... a vždycky s upozorněním, když v nich je něco, co se nesmí pít moc často a dlouho. A to navíc s vědomím, že u řady rostlin se třeba ještě neví, že mají nějakou formu oddálené toxicity (známým příkladem je podběl a jeho oddálená toxicita a pravděpodobná kancerogenita). Takže domácí bylinkové čaje... no, když už, tak je nejbezpečnější používat jako základ sušené slupky ovoce, sušená citrusová kůra a sušené šípky, to udělá chuť. Přimíchávání léčivých rostlin je už vošajstlich, lépe nepřimíchávat předem a dát je tam podle konkrétního konzumenta. Celkem bezproblémový je zmíněný lipový květ, pak tymián, mateřídouška, listy ostružiníku a jahodníku, okvětní plátky planých růží, sušené borůvky a sušené maliny, levandule, saturejka, sedmikrásky. Pak řekněme ještě dobromysl, petržel, sporýš, kopřivy (ale třeba u kopřiv už se dá přesáhnout dávka kys. šťavelové, sporýš je diskutabilní v těhotenství...). Jinak už je potřeba spíš docela opatrnost, hlavně u možnosti, že by to pily těhotné či děti. On je problém i s tím, že obsah různých látek je proměnlivý v rostlinách rostoucích na různých místech, sbíraných v různou dobu, při květu, před rozkvětem..

Jako je to fajn, míchat bylinkové čaje, ale ten Tvůj úvodní příspěvek na mě působí jako akutní otrava nadšením z biofarmy, jenže nevyznívá z toho, jestli jsi s to někoho v tom nadšení neotrávit nějakou tou rostlinou, no. Možná je to mylný dojem, ale prostě čistě na základě tohohle textu bych Ti řekla, ať začneš studiem účinných látek v rostlinách a pak teprv něco dál.
 K_at 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:34:23)
Angrešte, ty brďo. To je fakt teda alchymie. Takže takové to "bylina trhaná při úplňku" není vlastně jen tak.
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:14:50)
KAt, je to docela zajímavá oblast :) Třeba míra jedovatosti bazalky podle toho, jak je velká :D (to tu myslím kdysi už uváděla Buchli) a v jak stresujících/nestresujících podmínkách roste. Protože produkuje (pro laboratorní zvířata karcinogenní, pro člověka zatím neobjasněno) estragol a methyleugenol. Ale právě ta produkce těchto eugenolů je závislá na okolních podmínkách a nestresovaná bazalka jich má málo, proto se nemá používat ta, která i jako dospělá je vlemi malá :) Takže jo, kde a jak rostliny rostou, jak se jim žije a i to, kdy je člověk sebere (úplněk je dobrý na to, že je menší tma než o novu :) ) , tj. hlavně v jaké fázi vývoje (před/po květu), ale i v jaké části dne, obsah látek se mění i s okolní teplotou a tak... je to prostě zajímavý :) Pro běžný využití a sběr to má spíš menší význam (tj. hlavně sebrat správnou rostlinu, to KDY už je fakt malej problém), ale když si s tím člověk chce pohrát, tak i ty časy něco znamenají.
 darinaa 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:38:51)
:-) Angreště, díky za tvůj fundovaný příspěvek, předběhla jsi můj očekávaný případný vývoj diskuse:-) Jsem si těch "nevýhod" vědoma a chci se od něčeho odrazit, určitě v té bylinné fázi nechci postupovat jako pejsek s kočičkou. Čaje zamýšlím používat pro sebe 45+ k večerní pohodě, alergie nemám žádné. A ani sebe nechci přiotrávit.
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:53:36)
darinoo, tak podle mě je nejlepší začít od těch zmíněných sušených slupek ovoce, šípků, celkově sušeného drobného ovoce (to všechno udělá prostě dobrou tu základní chuť) a k tomu z bylinek ty bylinky, které pěstuješ jako koření - tymián, mateřídouška, dobromysl, meduňka, pokud jsi netěhotná, tak i šalvěj. To všechno chutná dobře a dá se to kombinovat. Nedoporučuju přimíchávat mátu, přijde mi, že chuťově všecko zabije. Ta je lepší buď samotná, nebo max. míchaná s listy citroníku a popř. citronovým tymiánem a sušenými jahodami.

Z divoce sbíraných okvětní plátky planých růží (pozor, jen ty plátky, když utrhneš i kus té bílé části těsně u tyčinek, tak to sice bude jedlé, ale hořké), květ černého bezu, květ lípy.

Cokoli jiného už za mě je vhodné používat až po pořádném naučení se, že to s ničím nezaměníš, a případně dočtení si, co a jak je potenciálně jedovaté a pro koho :)
 babi_ 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:08:34)
Angrešte, prosím, a co teda ty sedmikrásky - ty se dají nějak zkazit? Jsem totální kytkový analfabet, nic nerozpoznám, nic nevypěstuju (co nevyroste bez ohledu na mě).

Mohu je sbírat jednoduše ty hlavičky - květy i s kousíčkem stonku, usušit - jak usušit? Pokud jsou neškodné, mohou mít nějaký pozitivní vliv na něco? Nebo jen dobrý pocit, že piju čaj ze svých sedmikrásek? :-)

 Rodinová 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:15:44)
Babi, ma kamaradka bylinek znala vzdycky na jare vyrazi s detma na louky a sedmikrasky zobou jen tak, syrovy…
 babi_ 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:28:42)
Rodinová, jo, přímou spotřebu praktikuji (i do salátu), ale to myslím člověk toho tolik nezkonzumuje, aby to něco udělalo (ať dobrého či špatného), jde mi teď o to sušení.
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:19:15)
babi, květy sedmikrásek se dají prakticky pojímat spíš jako zelenina než jako léčivka :) Obsah látek v nich je malý, tj. při použití do salátů, do polívky, na chleba... se dají jíst bezproblémově. A nasušit se klidně taky dají, ty hlavičky samotné. Já je suším v sušiščce, mám tu s nastavitelnou tepltoou, tak sušit na tu nízkou teplotu, máš-li. Čaj ze sedmikrásek je považovaný za plně pitelný, nebyla prokázaná žádná toxicita, ale prakticky taky žádná účinnost na nic :) Prostě za mě hlavně velmi pohledná salátová zelenina :)
 K_at 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:24:33)
Angrešte, já jsem fascinována. Ještě piš. To je hrozně zajímavý.

... jsem tu minule řešila obtíže mamky. Ještě že jsem jí laicky nenacpala nějaké byliny. A v lékárně od toho taky dali ruce pryč. ~t~ že prý ty bylinky moc nefungují. No spíš je to fakt věda a magistra v lékárně je holt specialista na jiné věci.
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:29:07)
kat, děkuju, to jsem moc ráda a baví mě to taky, ale obávám se, že knedlíky právě dosáhly správné míry nakynutosti a budu muset jít zpracovávat nabobtnalá vlákna lepku a škrobu, obklopující bubliny CO2, abych optimálním způsobem využila roztažnosti plynů v teplém prostředí vroucí vody ~:-D
 K_at 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:30:12)
~t~ to utíkej!
 babi_ 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:30:21)
Angreště, děkuji. Ok, tak zcela neškodná... sušičku nemám, ale celkem schopnou troubu (větrák, stupně...) - kolik je nízká teplota?
 Vranice 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:43:18)
Bylinky se mají sušit do 40 stupňů, kořeny do 60.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 19:07:54)
zapomněla jsi na mátu. té musím vždycky nasušit hromadu, já to nepiju, ale můj drahý ano
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 21:12:38)
Ráchel, tak máta pro setrvalou konzumaci taky vhodná není, mentol je sice v běžných dávkách bezpečný, ale při větších expozicích toxický (a to až smrtelně - ale fatální otravy mentolem teda nejsou z mátovýho čaje, nýbrž z liquidů do e-cigaret :D) ) Maryšoooo!! ~t~
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:40:09)
Jinak teda teď se sbírá violka vonná (ve vyšších dávkách může být problematický obsah methylsalicylátu pro interakce s léky), květ a kořen pampelišky (bezpečný), sedmikrásky (bezpečné), kerblík třebule (bezpečný, ale nezaměnit s tetluchou a dalšími jedovatými miříkovitými), mařinka/svízel vonný (vysoký obsah kumarinů limituje použití i pro zdravého dospělého,těhotným a dětem vůbec), bezové květy (bezpečné, pokud jsou zbavené zelených částí, ty obsahují mírně jedovatý sambucin a sambucinigrin), květy šeříku (bezpečné), popenec (bezpečný).
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 9:47:52)
Valkýro, tužebník obsahuje spireosidy, které patří mezi salicyláty. Takže podobně jako u violky - riziko interakcí s léky, a riziko u lidí alergických na salicyláty (aspirin).

V Německu se z tužebníku dělá z květů podobný sirup, jako u nás z bezových květů.
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:27:30)
Valkýro, tužebník svůj účinek má. Sirup z květů ho má menší, tam je koncentrace malá. Jako čaj by byl větší. No a právě cokoli má nějaký účinek, tak ten účinek může být za určitých okolností žádoucí, za jiných okolností nežádoucí. Záleží na kontextu a situaci.

Ony i ty vysloveně toxické rostliny mohou mít svůj význam za specifických podmínek - učebnicový je náprstník, jedovatý pro zdravého člověka jak sfiň, ale přitom za specifických podmínek pro člověka se speicfickým srdečním onemocněním může být zrovna tenhle typ toxicity vlastně léčebný. A tak je to u spousty rostlin. Mám na to dokonce seminář, který se i přímo jmenuje v podtitulu "Rostliny mezi jedem a lékem" :)
 babi_ 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:35:28)
Přesně takhle to chápu - má-li něco vůbec nějaký účinek, tak je potřeba dávat pozor, jaký kdy, pro koho, v jakém množství, s čím... no jako jiné léky/jedy. Myslela jsem, že je to obecně známá věc, ale hned při čtení zadání tématu mi došlo, že není ~d~ já jako rostlinový slepoun bych vůbec byliny neriskovala. Suším zatím akorát šípky, ty dám ~z~
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 21:14:44)
babi, jo, přesně tak to je, to máš recht :)
A šípky jsou bezpečné a sedmikrásky taky :)
 Vranice 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 10:32:56)
Na trhu je dnes tolik různých bylinkových čajů, ať už k dostání v bylinkárnách anebo přes e-shopy, že si pokaždé vyberu směs, kterou právě potřebuji. Ono je to celkem alchymie, co sbírat, kde sbírat a kdy sbírat, pak byliny vysušit tak, aby se jich nechytly plísně a nakonec sestavit směs, aby to i chutnalo.

V knížkách o bylinkách bych si načetla, co se může užívat dlouhodobě, protože účinek některých bylin se pravidelným užíváním oslabuje, takže pak když budeš chtít podpořit léčbu nějaké nemoci bylinným čajem, nemusí zabrat. Bylinářský guru byl u nás pan Josef Zentrich, vydal několik knížek a s panem Jančou 7 dílný herbář léčivých bylin.

Edit: než jsem to dopsala, tak Angrešt fundovaně vysvětlila :-)
 angrešt 


Re: Domácí výroba sypaných čajů 

(1.5.2022 21:14:21)
Vranice, to máš pravdu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.