rascal-ka |
|
(12.5.2022 14:27:14) Janinko, neprozradila jsi věk dětí, což by třeba u mě hodně ovlivnilo reakci. Ale dokážu si představit reakci typu: Maruško, jsi na návštěvě u nás doma a my tu máme nějaká pravidla, např. nemluvíme sprostě. Tak buď tak hodná a u nás se takto nechovej.
|
Konzerva |
|
(13.5.2022 6:18:29) "Ale dokážu si představit reakci typu: Maruško, jsi na návštěvě u nás doma a my tu máme nějaká pravidla, např. nemluvíme sprostě. Tak buď tak hodná a u nás se takto nechovej."
Takže když holka řekne u mě doma mámě "mami jdi do prdele" nebo "mami jsi blbá", tak jí řeknu, že u nás se sprostě nemluví ani se lidem nenadává.
Ale když to řekne u nich doma, tak budu mlčet?
A co když to bude někde mimo, na společném výletě třeba?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.5.2022 6:50:53) U nich doma nebo ve veřejném prostoru to není moje věc. U sebe doma si můžu pravidla určovat.
|
Konzerva |
|
(13.5.2022 7:42:38) "U nich doma nebo ve veřejném prostoru to není moje věc."
Inko,
takže když budu ve veřejném prostoru vyřvávat "hovno! hovno!", tak to není moje věc?
Já to spíš cítím tak, že právě proto, že je to veřejný prostor, tak si tam nemůže každý dělat, co chce, ale všichni se musí navzájem trochu přizpůsobovat.
|
Konzerva |
|
(13.5.2022 7:43:48) Pardon, chtěla jsem říct, že to je jen moje věc?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(13.5.2022 8:07:40) Je to tvoje věc. Možná policie. Ale určitě bych tě nenapomínala.
|
Konzerva |
|
(13.5.2022 9:28:12) "Je to tvoje věc. Možná policie. Ale určitě bych tě nenapomínala."
Inko, ale pokud by to už patřilo policii, tak to znamená, že to není jen moje věc a moje chování už překračuje "hranice" jiných lidí.
|
libik |
|
(13.5.2022 9:46:47) 30% eidam v rajčatovém salátu s majonézou a vejci nesmí chybět, stejně jako měkký salám (ideálně gothaj)
A fakt u nás jíme i nóbl sejry
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 9:56:15) No to jooo, do salatu, nastrouhat, v nouzi eidam proc ne Naopak mi prestavaji chutnat plisnove, a kdyz uz tak ty, co hodne moc smrdi, a mam ted radeji tvrde. Aktualni oblibenec je gruyere, asi tak nejak se to pise
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 10:02:35) já teď znovuobjevila kouzlo gorgonzoly (z lidlu) a jsem z ní přímo nadšená... jinak teda miluju snad všechny sýry kromě kozích a rostlinných
|
Kaliope X |
|
(13.5.2022 10:05:54) Gorgonzolu používám na vaření, nivu jsem zkusila jednou a vadilo mi, že tam žádná chuť sýra nezůstala. Kozí s koriandrem nebo chilli je výborný sýr
|
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 10:06:05) Kozi ne, Rose? To o dost prichazis, vis to…
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 10:16:08) rodinová, to tvrdí všichni... a pak taky, že "ani nepoznáte, že je kozí" vždycky, když se nechám zlákat na soustíčko, tak plivu a vyplachuju pusu a fuj fuj fuj... ségru jsem naštvala, když jsem vyplivla jednohubku s pomazánkou, prý "vždyť tam byl jen kousíček kozího na půl kila kravského" - no proč ho tam musela nacpat, teda?
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 10:22:42) Rose, taky mi přijdou kozí sýry odporný. Ta pachuť je prostě cítit. Dcera kozí sýry miluje a vždycky mi je nabízela, že jsou vynikající, ale já to nemohla pozřít.
|
Vranice |
|
(13.5.2022 11:06:48) Kozí sýr je výborný na tmavém chlebíčku s plátky červené řepy a s brusinkami.
Co se sýrů týče, nekupuju tavené, ale občas mě přepadne nostalgická vzpomínka na Apetito z porodnice, první jídlo ke snídani po porodu, s rohlíkem chutnalo nadpozemsky.
Jinak můžu jakékoli od čerstvých cottage přes parenice, eidamy, cheddary, ementály až po parmazány a strouhané, Džiugas, ovčí sýr.
Nemusím plísňové a zrající, ale ochutnala jsem i ty.
|
libik |
|
(13.5.2022 11:33:15) Lepím náhodně na Vranici.
Předevčírem dítě dotáhlo nějaké kamarády, měli jsme vegan rizoto a šunkafleky a děcka podezíravě .. "to jsme nikdy nejedli"
Nakonec to sežrali všichni, poděkovali a ohodnotili jako "zajímavé", tak nevím
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 11:55:31) mám ráda (s)prostá jídla třeba těstoviny se zelím a slaninou, nebo s tvarohem a slaninou, bez slaniny zase s tvarohem a cukrem nebo s vajíčky... a knedlíky s vajíčkem... a nebo nové brambory jen s máslem... nebo šťouchané brambory s osmahnutou cibulkou...
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 11:58:51) "sprostá" jídla jíme, šunkofleky ne. Teda chlapi by je i jedli, ale matka neuvaří. Sice jsem schopna je sníst bez újmy, když na to přijde, ale rozhodně je neoblibuju. Jedno z jídel, které fakt nevařím.
|
libik |
|
(13.5.2022 14:10:29) Bouřko, ony zase nejsou flíčky (tak se tomu říkalo u nás) jako flíčky.
Moje babička si udělala domácí těstovinu, vrazila do toho dost domácích vajíček a když se zadařilo, šunka byla taky domácí (případně hříbky z lesa jako varianta)
Já je mám fakt ráda, mé děti k nim mají neutrální vztah (holky tedy k bezmasé variantě), zmlsaný drahouš je vydrží, takže tak 1x do měsíce si je užiju.
Prosté nudle s mákem (které miluji tedy víc) bych doma neudala, takže si někdy u této příležitosti odložím kus vařené těstoviny a debužíruji si následující den
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 14:19:31) libik, mě principielně neoslovuje už ta kombinace těstovin a vajec, špagety carbonara taky nedělám.
|
kosatka2 |
|
(13.5.2022 14:52:01) taky na nudle s vejci nejsem. mám šunkofleky za typický jídelnový jídlo, kde je zábavná jenom ta konzistenece - někde gumový, někde tvrdý, někde křupavý, bez chuti. babička dávala alespoň hodně pepře a kvalitního uzenýho a měla k tomu ty nejlepší domácí okurky. Ovšem jídelna dávala řepu v misce, učila jsem se znovu a lépe jíst řepu až v dospělosti.
|
Kaliope X |
|
(13.5.2022 14:57:43) Taky jsem se naučila milovat červenou řepu, až když jsem ji začala vařit sama. V jídelnách mi nikdy nechutnala. Podobně jsem zjistila, že celer a petržel jsou výborné, pokud nejsou v polévce
|
Zasjaj. |
|
(13.5.2022 15:14:41) kaliope, ano, ano, pokud nejsou v polivce, trauma dětství. Ještě teda mrkev. V nasi oblibene hospode delaji petrzel na tenoulinke prouzky a je nejak na sucho upecena ci co ja vim, stoci se do ruliček a křupe, výtečná, dávají to na maso.
Cervenou repu taky ted bastim ve velkem, ale kupuji ji hotovou. Varenou nebo nakladanou.
|
|
|
|
|
Zasjaj. |
|
(13.5.2022 15:08:24) Libiku, miluju, miluju sunkofleky. Jedno z nejoblibenejsich jidel meho detstvi, ackoli doma to nikdo nedelal. Ale nase skolni jidelna byla vyhlasena, varili fakt vmoc dobre a na sunkofleky vzpominam jeste dnes. Neumím je, to uzene ma byt sekackem sekané, nikdy jsem to nedělala a nejedla jsem je vic jak třicet let. Jo a Milos Kopecky je uvedl v rozhovoru pro Pionyrskou stezku jako jeho nejoblíbenější jídlo čímž mi v tech dvanácti přišel jeste vic sexy
Chleba s pastikou, to był luxus. Na chate k večeři dycky chleba s máslem nebo syrem a strejda jediný, hned vedle ve mne u stolu, chleba s plastikou, Majkou. A ja nic. Ted jsem objevila výborne řeznictví, kde dělají různé pastiky, vyzkoušela jsem je snad všechny a zůstala u telecí. Delaji je v retro zavarovackach s gumičkou, velikost tak ty Majky, šílene drahy a šílene dobry. Můj drahoušek to ještě neobjevil, nevi, co je ta divná věc v ledničce, tak je zeru jen ja
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 15:36:33) Zasjaj Fleky jsou skvely, sekackem teda uzeny nesekam, ale musi se koupit a uvarit, zadny prefabrikaty, idealne zebra nebo ocasek
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 15:37:19) Zebra tedy jako žebra, nikoliv uzena zebra, neco jako ikonka od Pulky
|
Zasjaj. |
|
(13.5.2022 16:45:11) OMG Rodinova, v tom snobackym reznictvi budou mit urcite i zebru
|
|
Zasjaj. |
|
(13.5.2022 16:47:54) Zirafu v zadnem pripade, k tem sama patrim, to by mi podobnost nedovolila. Na ty sunkofleky si netroufam, bojim se, ze by to neylo ono.
|
|
|
|
angrešt |
|
(14.5.2022 16:08:44) Šunkofleky jím, když se mi přihoděj, ale ráda je nemám. Obecně moc nestojím o těstoviny a o těstoviny v kombinaci s vejcem už vůbec. Moje děti je ovšem milují, takže je občas udělám.
Nevidím na nich teda ale nic "sprostného", je to spíš středně nákladné jídlo, šunky do nich na náš ne extra velký pekáček padne za dobrých 120 - 150 korun. Dělám je, když mám nějakou unavenější šunku, jinak mi to přijde škoda, zkazit ji těstovinama s vejcem :) Někde jsem je jedla i s uzeným místo šunky a to teda bylo ještě míň dobrý než s tou šunkou.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 16:19:13) Mně to přijde nejlepší s točeňákem. Uzený i šunka mi po opečení přijde moc tvrdý. A přidávám strouhaný sýr.
|
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 16:45:03) Angrest, pamatuju jen sunkofleky bez šunky
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.5.2022 17:25:41) Šunkofleky jsem se šunkou nikdy nejedla a ten název jsem vždy považovala jako odvozený - šunka = uzená kýta = uzené maso a teda doma jsme je mívali moc rádi, vždycky právě s dobrým uzeným, osmahnutou cibulkou a hráškem, hodně vajíček a k tomu kyselé okurky nebo okurkový salát... Jo a opepřené čerstvě mletým pepřem... Dala bych si Jo a nejlepší byl pak "boj" o opečánky, připečené kousky k pekáči
|
holkamodroočka |
|
(14.5.2022 17:34:31) Pro mne šunkofleky jen těstoviny, uzené maso a osmažená cibulka. A hodně pepře. Bez vajec. A s kyselou okurkou, mňam.
|
Půlka psa |
|
(14.5.2022 17:44:26) Já to teda nemám ráda, ale myslela jsem, že jsou to těstoviny s cibulí a uzeným. O vajíčkách jsem netušila.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.5.2022 17:56:57) Vajíčka (rozšlehaná, někdy s trochou mléka nebo smetany, když není moc tučné maso) právě drží šunkofleky pohromadě a krásně zvláční těstoviny
|
Půlka psa |
|
(14.5.2022 18:25:58) Pravda, znám to jen ze školní jídelny a tam na tom nic vláčného nebylo.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 18:46:24) Chutná mi křupavý, ne vláčný. Prozo dělám v nízkém pekáči.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 18:44:33) S cibulí to neznám.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.5.2022 19:39:35) Dávám vajíčka, cibuli a nějakou uzeninou nebo maso, když hubnu, tak i hodně zeleniny. Taky je k tomu dobre sterilované zeli místo okurky.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 19:44:43) Do zapečených těstovin vajíčka, uzeninu a strouhaný sýr. Do zapečených brambor smaženou cibulku, hrášek, vejce na tvrdo, rozkedlaný syrový vejce, strouhaný sýr.
|
Bouřka |
|
(14.5.2022 21:22:28) Šunkofleky nedělám, do zapečených brambor dávám osmaženou cibulku, hrášek, kukuřici a vejce rozšlehaná ve šlehačce.
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(14.5.2022 18:21:11) Šunku v šunkoflekách jsem nikdy nejedla, myslela jsem, že je to nějak odvozený název. Dáváme prorostlejší uzené, to předem osmahnu a hodně vajec. Někdy používám i nějakou ostřejší klobásu, hlavně když mi tu leží mnoho kg ovčí, které manžel občas nechá udělat či udělá a nevím, co s nimi.
|
Kaliope X |
|
(14.5.2022 20:54:20) Do dneška mě nenapadlo přemýšlet, proč to jsou šunkofleky, když je tam uzené. S šunkou je neznám, jen cibule, uzené, vajíčka, těstoviny.
|
Konzerva |
|
(14.5.2022 21:12:53) No to uzený múže být šunka.
Hlavně jestli je děláš z "fleků".
|
Kaliope X |
|
(14.5.2022 22:05:22) Už dávno nedělám, na mě je tam moc masa a žádná zelenina
|
|
TaJ |
|
(15.5.2022 12:57:08) Konzervo, my už tomu snad ani neříkáme šunkofleky, dáváme tam někdy uzené, někdy třeba špekáček, nebo nějakou podobnou uzeninu...taky hrášek, cibulku, trochu špeku na kostičky, zalijeme je vajíčkem rozkvedlaným s trochou mléka, nebo smetany...a hlavně, neděláme je z fleků. Přišlo nám to potom moc spečené a vysušené, nemáme rádi, když je to nahoře připečené, takže my používáme ta veliká kolínka. Strouhaným sýrem si to sypeme až těsně před podáváním. Nudle s mákem pro změnu děláme z "mašliček" a ne z nudlí
A zapečené brambory děláme tak, že dáváme plátky brambor, plátky cibule, osmahnuté mleté maso (nebo dřív jsme občas dali i na pánvičce osmahnutou konzervu vepřového ve vlastní šťávě), plátky rajčat a zase brambory...občas jsem to proložila větvičkou rozmarýnu...
|
Liaa |
|
(15.5.2022 13:31:31) "plátky brambor, plátky cibule, osmahnuté mleté maso, plátky rajčat a zase brambory...občas jsem to proložila větvičkou rozmarýnu..."
Tak to už je skoro musaka.
|
TaJ |
|
(15.5.2022 13:54:38) Liaa, no, asi jo, pro nás to jsou zapečené brambory...pak moje babička dělala ještě francouzské brambory, tam vím, že dávala třeba uzené, vajíčko na tvrdo a nevím už co ještě, taky to bylo dobré, brambory tam byly myslím na menší kousky...možná bychom to mohli zkusit udělat synovi, tomu ty naše brambory s rajčaty nejedou, dokonce ani když na půlku ty rajčata nedám, stejně to z toho cítí.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.5.2022 9:13:05) zapečené brambory (francouzské brambory, říkala maminka) se u nás vždycky dělaly z hranolek (hranolky z brambor, ne před/smažené brambory), a jinak stejně jako ty šunkofleky (osmahnutá cibulka, uzené, hrášek, vejce v mléce nebo smetaně) a pepř a někdy ve verzi deluxe s další zeleninou (paprika, kvěák na drobno, brokolice, žampiony - čím víc, tím líp ) a nakonec zapéct se štědrou porcí sýra... mňam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.5.2022 12:30:52) Rose, zrovna jsem si připravila bramborový knedlík s vejcem , ale nevím, jestli je to pořád sprostě jídlo, když jsem si na něj nastrouhala pecorino romano (když je řeč o těch sýrech)
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 13:23:44) Ropucho, já dnes měla k obědu sprosté brambory s osmaženou cibulkou a kefír. Bez sýrů tedy. Je to mě velmi oblíbené jídlo už od raného dětství, kdy jsme to tedy měli s kyškou.
|
libik |
|
(13.5.2022 13:24:50) Jaký je rozdíl mezi kefírem a kyškou?
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 13:26:47) Kyška je zkyslé mléko, rozšlehané. Kefír je zakysaný nějakými speciálními kulturami. Se domnívám.
|
libik |
|
(13.5.2022 13:33:43) Aha, já myslela, jestli jedno není smetanové, taky mě napadlo, že kyška je krajový název (my jsme to neříkali, mluvili jsme o zákysu nebo o kyselém mléce)
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 13:36:37) Babička byla ze severní Moravy, tak možná se to říká tam.
|
|
holkamodroočka |
|
(13.5.2022 13:42:07) Libik, tady:
https://www.prozeny.cz/clanek/kefir-kyska-nebo-podmasli-co-je-lepsi-pri-diete-50060
|
libik |
|
(13.5.2022 13:49:39) Super, díky, takže Husa si pochutnávala na kyšce a já na zákysu a byl to jakýkoliv kysaný nápoj, který obsahoval alespoň milion mléčných bakterií na gram.
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 13:56:27) Babička prostě nechávala zkysnout mléko.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 13:57:41) tak a teď mám (pro změnu) chuť na kefír, nebo ještě lépe na turecký slaný ayran... tyhle diskuse jsou fakt náročné
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 14:04:08) Já už si pro na základě této diskuze skočila na dva ayrany.
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 14:18:17) Šla jsem pro něj do ledničky. Ale jinak ho má každé bistro s kebabem a od jara do podzimu Billa. V Bille není tak dobrej jako ten od kebabu, ale taky se to dá. Mám dojem, že je taky o dost levnější, tak by byl i div, kdyby se to na chuti nepoznalo. No ale kupuju ho tam, špatnej není.
Nevím teda, jestli ho má každá Billa. Určitě stránčická ho mívá, ale nevím, jestli letos už začali. Je to ke grilovací sezóně a cca před dvěma týdny jsem tam byla naposledy a ještě nebyl.
|
babi_ |
|
(13.5.2022 14:28:40) V Říčanech kebab je.
|
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 14:30:29) On je trochu blbě hledá. Je v tetrapacku a ne v kelímku. Vypadá takhle: https://www.akcniceny.cz/akce/ayran-1-750-00-ml/
Jinak třeba kebab v Říčanech na náměstí nebo v Brodě na náměstí.
|
babi_ |
|
(13.5.2022 14:46:32) V Říčanech i na Černokostelecký.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 14:53:35) Když mně je to tak nějak divný, jít si do kebabu jenom pro ayran (a mám na něj chuť častěji než na kebab, o finančním rozdílu nemluvě - ayran piju jen já, kebab by chtěli všichni ) Když jsem si ho kupovala naposledy v centru, tak se hrozně pán divil, no a když jsem vysvětlila, že prostě fakt chci jen ayran a nikde jinde ho neprodávají, dostala jsem nádavkem i balíček dezertů (jako bylo to výborný, ale trapně mi bylo )
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 15:00:49) Běž na námestí v říčanech. Kupuju je tak po deseti kusech a nic k tomu. Jsou ode mně zvyklí, tak se divit nebudou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(13.5.2022 11:55:48) Libiku, zapečený těstoviny (šunkafleky) jíme běžně, na několik způsobů, stejně jako rizoto...a k těm sýrům, co se tu o nich diskutovalo (nemám čas a sílu to všechno dočítat), tak eidam třicítku nekupujeme už dlouho, spíš nějaký tučnější, nejradši ale máme Goudu, čím tučnější, tím líp...a občas koupíme hermelín, nebo ementál, nebo nějaký uzený sýr...ale třeba syn dává jednoznačně přednost Goudě 45 procent. Jen tak nakrájenou na proužky, nic k tomu (kupujeme většinou "cihličky", plátkové téměř vůbec. Manžel si občas koupí nějaký tavený sýr, ale ty my se synem nejíme, jinak máme všichni rádi ty sýry typu žervé, lučina apod., bez příchuti.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.5.2022 14:25:11) Zrovna těstoviny moc nemusím, ale delam. Mám ráda brambory s tvarohem, chleba se sádlem a cibulku, syrecky, topinky, bramborák, bramborové placky, po babičce vařím zaprazene brambory s jiskou, cibulí , bobkovým listem a novým kořením. Bohužel je to krom syrecku všechno kalorické.
|
Černá kronika |
|
(13.5.2022 15:00:11) Jak děláš prosím tě ty zapečený brambory s jíškou? Brambory milujeme na tisíce způsobů a tohle neznám.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.5.2022 15:02:44) Zaprazeny, je to polívka, brambory, cibule, nové koření a bobkový list, zahustit jiskou jako třeba bramboracku. Uvařila jsem poprvé v devíti letech, mela jsem na ni chut
|
Černá kronika |
|
(13.5.2022 15:16:49) Děkuju, vyzkouším, polívky taky máme rádi a dělám je opět zase často.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.5.2022 15:18:27) To jsem zvědavá na ohlasy
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(13.5.2022 16:08:27) "Sprosta" jídla jsou moje nejoblíbenější. Vůbec nejvíc bramborové placky pecenw na plotně, čerstvý chléb s čerstvým máslem, kvůli nudím s mákem si pěstuje vlastní mák, mňam
Bohužel Manžel tahle jednoduchá jídlaoc neodlupuje, takže si je dělám hlavně pro sebe. Dětem je to tak nějak jedna, jejich nejoblíbenější jídlo jsou řízky.😀
|
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:22:53) Dokud jsem byla doma s dětma, tak jsem ho dělala, ted už na to nemám čas.
|
|
Stáňa * |
|
(13.5.2022 16:29:58) Naší si ho dělají ze svých vepříků 😃, já jednou, dvakrát do roka.
Chuťově je to stejné jako skvarene sádlo z lidu. Koukala jsem, že je v Rakouska.
|
*Kate* |
|
(13.5.2022 18:57:22) "Chuťově je to stejné jako skvarene sádlo z lidu"
Uf, tak sádlo z lidu jsem ještě nejedla (doufám)
|
Stáňa * |
|
(13.5.2022 18:58:41) Proč ne? Mně chutná a to jsem malička rozmazlovana domácím sádlem.
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 19:00:31) Nejspíš, že je z lidu a ne z Lídlu.
|
Stáňa * |
|
(13.5.2022 19:06:45) Aha 😀😀 mobil no. Ale sádlo mají výborně.
Stará huso, když si potres čerstvý chleba tenkou vrstvou sádla, navrch dáš cesnek nebo cibuli, tak to až tak velká kalorická bomba není.
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 16:45:45) Nikdy. Škvařila ho maminka a mně se vždycky navalovalo z toho smradu. Studené sádlo na chleba mi nevadilo, ale už bych to asi nedala, moc tučné. Jakmile se zahřálo, tak fuj.
|
|
angrešt |
|
(14.5.2022 16:17:24) Jo, sádlo si doma škvařím, když seženu pěkné. Kupuju ho tak půlkilo a vyškvařím si v mikrovlnce jednu sklenici. Nemám ráda dlouho skladované, tak aby se tak do dvou měsíců spotřebovalo, pak vyškvařím nové.
|
|
|
Rigel |
|
(13.5.2022 16:21:57) ráda jím těstoviny se zelím - na větším množství sádla udělat cibulku, na to zelí, drcený kmín. Vmíchat těstoviny. Uzeninu už nedávám, ale musí tam být dost sádla. Kamarádka to u mě jednou jedla, a doma se rozhodla udělat si také, ale koupila zrovna červené zelí, a místo nezdravého sádla dala olej a získala pokrm podivné barvy a chuti
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:23:53) těstoviny se zelím tu a tam dělám, to je bez vajec
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:27:17) sakra, já mám z téhle debaty hlad. Jsem trubka dala vařit koleno, mezi tím bylo nutné zasáhnout u dítěte a než jsem to vyřešila, tak jsem zapomněla, že jsem ten hrnec nezapla. Večeře bude hodně pozdní. Dlabu ten salát, co měl být k tomu,ale chci to maso
|
|
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 16:30:17) Tohle jsem jednou dostala ve Vídni na služebním obědě. Na výběr předem bylo něco jako losos, panenka, řízek a těstoviny. Já vůl jsem si dala těstoviny a ona to nebyla žádná Itálie, ale fleky s dušeným zelím a s kmínem. Úplně bez chuti a to to byla relativně drahá restaurace. Sním skoro všechno, ale tohle se prakticky nedalo a přitom bylo třeba zachovat dekorum.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:34:22) Já si takhle jednou v cizině na služebce coby delegace dala těstoviny s fíkovou omáčkou. Asi můj nejhorší restaurační zàžitek, chutnalo to divně a donutila jsem se pozřít jen minimum. Obstarat si jiné jídlo nebyla šance, takže jsem do dalšího dne trpěla hlady...
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.5.2022 22:18:59) Mít na výběr řízek a dát si těstoviny
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 22:24:42) Kdo si včas neudělá čárku do jídelníčku, ten dostane jedničku, no.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(13.5.2022 22:40:33) To je strašný
|
|
|
|
|
kosatka2 |
|
(13.5.2022 16:31:13) to zní jako Pizzoccheri (pohankové nudle se zelím/kapustou, sýrem, bramborami a máslem). nikdy jsem nejedla, na domácí bezlepkovou variantu jsem nenašla čas. Ale děcka milují lepenici - rozšťouchané brambory s kys. bílým zelím a sýrem. To je teda bez těch těstovin.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:36:16) lepenici máme rádi, ale děláme ji teda bez sýra
|
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 16:37:34) Lepenice je výborná, ale to jsou brambory s kyselým zelím. Fleky s hlávkovým zelím jsou úplně jiná liga.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 16:41:26) Ony ty fleky se zelím chtějí zelí smažené, nikoliv dušené, slaninku, něco pepře a pak je to docela dobrý obyčejný jídlo, tak jednou do roka to dělàm, ale většinou s jinou těstovinou, fleky skoro nepoužívám, takže bez jasného plánu je doma nemívám a tohle vařím spíš neplánovaně.
|
*Kate* |
|
(13.5.2022 18:54:20)
"Já sežeru s nadšením všechno a UHO mám ráda."
Nedávno v reportáži ze školní jídelny vedoucí říkala, že uho je tam nejoblíbenější jídlo.
|
|
|
La Pepa |
|
(13.5.2022 16:59:59) Fleky se zelím jedině nasladko - zelí prosolit, vymáchat, osmazit na sádle, nasypat na fleky a sypat moučkovým cukrem
|
La Pepa |
|
(13.5.2022 17:01:18) Ne vymáchat, ale vymačkat
|
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 17:01:21) To zní opravdu úplně strašně. Obávám se, že cukr je ten důvod, proč to v té Vídni chutnalo tak hrozně. Kdyby to byly jen fleky se zelím, tak by to bylo maximálně bez chuti, ale tohle fakt bylo aktivně odporný.
|
La Pepa |
|
(13.5.2022 17:04:21) No, jasně, Maďarsko Slovenské pomezí.... Je to v rodině legendární pokrm, babička neuměla vařit, a když vařila toto, tak nenasolila a nevyzdimala, zelí se rozblemclo a to musel být hnus vyššího řádu....
|
|
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 17:18:26) na sladko to zní naprosto děsivě, něco jako nějaké to slavnostní půlčino filipínské jídlo s párkem, co sem radši rychle zapomněla
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 17:27:26) Jedla jsem obojí a maršmelouny s párkem a špagety s banánem jsou proti tomu zelí ještě luxusní pokrmy.
Na ty první dvě jsem zvyklá od mimina, tak je to sice zlý, ale aspoň to nepřekvapí. Ale to zelí na služebce byl fakt kulturní šok (a to nemám od rakouské kuchyně velká očekávání).
|
La Pepa |
|
(13.5.2022 17:38:28) Babičku si děda za to zelí dobíral ještě o zlaté svatbě
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 18:01:19) Tak tomu rozumím, i má babička dělá na sladko vše, co má být na slano. Člověk si připadá jak v soli nad zlato.
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 18:05:50) Jako treba co jeste?
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 18:17:23) Třeba kandované fazole. Něco jako kandované ovoce obalené cukrem, ale je to z vařených bílých fazolí a jí se to suché jako bonbony. To fakt nechceš......
Tady jsem i našla postup výroby: https://cz.pinterest.com/pin/713398397217244612/
Celé dětství jsem žila s tím, že asijská kuchyně je něco strašnýho. Až jako dospělá jsem zjistila, že v Asii znají i úplně jiné suroviny než cukr a třeba číňan ho do mnoha jídel necpe vůbec.
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 18:39:11) Nechci A kde na to babi teda prisla?
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 18:42:16) Životem na Filipínách. Ono jim to tam přijde normální a neví, že jít všechno s cukrem normální není. Třeba taková Štedrovečerní večeře má tradičně mnoho chodů a všechny jsou sladký. Už u předkrmu a polívky přichází chmury a večer je ještě dlouhý......
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 18:52:10) Jo, to uz vim, ale myslela jsem, ze babi si z Filipin vybrala jen to sladky, ale zrejme oni nic jinyho neznaj
|
|
angrešt |
|
(14.5.2022 16:27:49) Filipínskou specialitu bych ochutnala s velkým zájmem :) Myslím, že párkům s banánovým kečupem bych dokázala přijít na chuť, těstoviny už by mi v tom překážely víc :)
|
|
|
|
babi_ |
|
(13.5.2022 18:52:29) V Japonsku ty fazolový cukrátka maj taky.
Jinak tedy mně sladkoslaný kombinace nevaděj - třeba krémový sýr s brusinkami, pizza Hawai, tvrdý sýr s hroznovým vínem, sušená švestka pečená v plátku slaniny...
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 18:58:05) Tyhle věci mám ráda taky. Maso s ovocem, sýry s ovocem. Problém mám, když se to ještě docukruje. Jako ne trochu, ale fakt brutálně. Ne slanina se švestkou, ale slanina s banánem a s hrnkem cukru nebo tak nějak..... Ale samozřejmě v rámci vzpomínek na dětství je to fajn....
|
Stáňa * |
|
(13.5.2022 19:03:51) Kombinace sladkého a,Slaného v určitých případech uplne nesnáším a zvracim. Třeba hroznové víno a slané jednohubky. Přitom samostatne je ro výborně.
Ale třeba pizza Hawai mi nevadí.
|
neznámá |
|
(13.5.2022 19:09:07) Já mám sladké a slané ráda, třeba ty jednohubky miluji. Nebo kuře s broskví také miluji a dělám ho echt prasácky z jednoho pekáče. Kuřecí řízky, plátky brambor, kompotované broskve, sůl a vše zaleju smetanou s taveňákem. Nechápu, proč to rodině nechutná.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 19:17:22) kombinaci masa a sladké chuti jsem ochotná akceptovat jen když to doprovází ta kyselá složka. Sýry a sladko jen v případě sýrů sýrů jako cottage, mascarpone, Philadelphia apod. Slanè jednohubky s ovocem jsou mrhání jinak skvělých surovin. Pizzu Hawai kupodivu dàvám, ale nevyhledávám.
|
Jerry G. |
|
(13.5.2022 19:23:55) Bourko,
svagrova dela jako jednohubky kousek galia melounu zabaleny do sunky, to my chutna moc.
|
babi_ |
|
(13.5.2022 19:26:05) Jo a tchýně dělala šunkový koktejl, což byla šlehačka se šunkou a pomerančem, nějak dochucené ještě - vy-ni-ka-jí-cí!
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 6:36:11) Babi, fakt? A to byla naslehana smetana a v tom kousicky ty sunky a pomerancu nebo fakt kotejl tekuty? to je docela bomba, slehacku miluju, ale nedovedu si predstavit ji fakt pit, ne jen ucucnout. Ale zni to fakt lakave.
|
Půlka psa |
|
(14.5.2022 7:47:58) To bude koktejl jak třeba ten krevetovy. Taky se mu říká koktejl a pití to není.
|
|
babi_ |
|
(14.5.2022 10:11:24) Zasjaj, to není pití, šlehačka je ušlehaná.
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 16:48:26) Babi, tak to jo, ja myslela jako jeden jahodový koktejl a jeden sunkovy
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 21:40:04) Jerry jo, to je to mrhání surovinami, obojí je skvělé, ale ne v kombinaci Mně se to prostě chuťově tříská.
|
|
|
Stará husa |
|
(13.5.2022 21:45:27) Miluju chleba potřený sýrem cottage a na to marmeládu. Nebo chleba s máslem, na to banán, posypaný skořicí. Pizza Havaj je moje nejoblíbenější pizza. A kuřecí plátky s broskví zapečené se sýrem dělám, když chci udělat něco fakt dobrého a děti je taky milují. Nebo jednohubky s česnekovou pomazánkou a hroznovým vínem. Chleba s máslem a jablko. Mňam.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 21:53:56) Já mám i k chlebu na sladko rezervovaný postoj. Když už tak bílé pečivo, ale ani to nevyhledávám. Předevčírem jsem se nadšeně vrhla na školkovou svačinu natěšená na pomazánku (za pár měsíců opláču odchod ze školky, ty pomazánky mi budou chybět) a zrada, zakousla jsem se do veky s medovým máslem. Strašlivý chuťový šok, měla bych číst jídelníček
|
TaJ |
|
(13.5.2022 22:16:33) Bouřko, tak chleba s máslem a medem miluju, rohlík s medem celkem taky, ale víc mi k tomu sedí ten chleba...nebo místo medu jakýkoli džem, nejradši višňový, nebo borůvkový.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 22:19:58) TaJ, chleba s medem si ještě párkrát do roka dàm, když dostanu chuť na sladké a chleba je čerstvě upečený. Ale k medovému máslu mám značně negativní vztah už od dob mé školkové docházky.
|
TaJ |
|
(13.5.2022 22:36:29) Bouřko, aha, tak já do školky nechodila a doma jsme ho asi nedělali, jen když je med hodně tekutý, tak ho na tom chlebu s máslem lehce zatřu do másla, aby mi to neteklo.
|
|
|
K_at |
|
(13.5.2022 22:20:59) Citrusový džem! Mňam! Miluju. A potom meruňky, jahody, višeň. Tak nějak na stejno.
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.5.2022 22:06:58) Huso, uf Chléb s máslem a jablko tedy ano, to je pro mě poživatelné.
|
|
|
|
Jerry G. |
|
(13.5.2022 19:20:27) Moje oblibene jsou palacinky se slaninou a jablecnymi povidly. Pak mam rada syry s marmeladou, nebo kozi syr s medem.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.5.2022 22:09:48) "Kuřecí řízky, plátky brambor, kompotované broskve, sůl a vše zaleju smetanou s taveňákem. Nechápu, proč to rodině nechutná."
Ženy, kam na ty šílené kombinace chodíte...
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 22:12:06) Prsíčko s broskví mi ladí a brambory jsou neutrální příloha, ale ten taveňák mi k tomu vyloženě nejde.
|
neznámá |
|
(14.5.2022 7:48:03) On je to letitý recept z krabičky od Apetitu, tím se tavěňák vysvětluje. On se tavěňák rozmíchá ve smetaně a udělá takovou sýrovou omáčku, ale chce to fakt Apetito nebo nějaký jiný hodně smetanový sýr, aby šel dobře rozšlehat a nehrudkovatěl. ¨ Když chci zaprasit dělám si toto nebo salát z krabích tyčinek, ale zas nemusím chipsy, fast food, celkově sladké a tak.
|
|
angrešt |
|
(14.5.2022 16:43:11) kuřecí prso s broskví a sýrem bylo levnějším a dostupnějším příbuzným kuřecího s ananasem a sýrem. Což byl původně západoněmecký "Steak Hawaii", vzniklý s největší pravděpodobností podle slavného "Toast Hawaii" Clemense Wilderoda v 50. letech. Sýr by měl být tučný a roztékavý, např. gruyére či gouda, a nahoře by, po vzoru slavného toastu, měla ještě trůnit maraskino třešínka :)
Eidam s 30 % tuku v sušině není tučný sýr, proto se na tohle použití nehodí. Je to přírodní polotvrdý sýr s vysokým obsahem bílkovin, není vhodný pro tepelnou úpravu.
Bohužel se "prso s broskví a sýrem" a " eidam třicítka" staly pro chybné a šizené využívání poněkud neprávem ostouzené. Hodně v tom udělal Pohlreich, který z ošklíbání se nad eidamem udělal určitý znak snobismu. Ve skutečnosti eidam není špatný sýr (neobsahuje aditiva, pro vysoký obsah bílkovin je vhodný jako bílkovinná složka jídla), je jen používaný ve špatných úpravách, na které se nehodí.
|
Stáňa * |
|
(14.5.2022 16:50:30) Angrest, 30% Eidam je přesně sýr pro mě. Nevím proč, ale po tučných sýrem mi není dobře. Můžu max. kostičku. Přitom třeba se žlučníku problém nemám.
|
|
|
|
TaJ |
|
(13.5.2022 22:13:43) Ropucho, jo, u nás by tohle nejedl asi nikdo...jedině tak kuřecí plátek a na něm broskev a sýr a vedle brambory, nebo hranolky...ale všechno dohromady a ještě zalité smetanou s taveňákem, to ne...
|
|
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 6:56:14) Ha, Neznama, to mi pripomina moji nedavnou kreaci, teda az na ten tavenak. Pekla jsem kusy kurete s broskvema, protoze to doma zrovna bylo, pak jsem ty broskve a nakou cibuli a slaninu, se kterou to taky bylo v pekacku, rozmixovala a zalila smetanou a vsem to chutnalo.
|
libik |
|
(14.5.2022 10:24:39) Zasjaj, dík za výborný recept Jakou to mělo ve výsledku barvu?
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 16:46:54) Libiku, barva omacky asi jako pozadí tohle diskusních příspěvků ted si rikam, az uz na mne nepromluvis, tak budu vedet, proc.
|
|
|
|
|
|
babi_ |
|
(13.5.2022 19:27:13) Prostě Tam nesmí být ten cukr navíc. Pokud je sladká chuť jen z ovoce nebo trošky medu, tak ok
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 19:33:26) Cukr nebo i ten banán. Všechno ovoce se slanou kombinací se dá a mám to i dost ráda, ale třeba banánovej kečup na párkové špagety skoro nejde sníst.
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 21:44:39) Půlko, nedlouho poté, co jsi nás obeznámila s existencí banánového kečupu, na mě shodou okolností začal vyskakovat různě po internetu coby skvělá dobrota. Nenechala jsem se zmást
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 21:49:50) Však znáš ty internety......tam toho napovídají.......
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.5.2022 22:13:45) "banánovej kečup na párkové špagety"
Dál nemám odvahu číst
|
Velšice |
|
(14.5.2022 7:29:01) Ženy, doteď jsem myslela, že sním vše, co kdo vymyslí, ale tohle je gastronomický bizár Když jsem četla o pocukrovaném zelí s těstovinou, tak jsem doufala, že nepřijde nic horšího..
|
Rodinová |
|
(14.5.2022 7:32:39) Ja snad jedine jeste muzu dat k dobru uchylku me maminky, kdyz se vari kapri hlava na polivku, ji ty vareny oci. Vzdycky se moc tesi🤪
|
Velšice |
|
(14.5.2022 11:57:22) Rodinova, neeee...ty vedes, moje mamka ale leta jedla syrovy kralici srdicko, hned po usmrceni kralika, tak to je tedy taky hnus. No dnes uz by to asi nedala. Jinak ja se devcata ani tak nepodivovala nad spagetami s bananovym kecupem, az tam moje fantazie nesaha, takze to jsem si zatim nezvladla ani predstavit, jako jsem si predstavila smes brambor, tavenaku, masa, broskve, atd Jinak ja nos nad cizokrajnym jidlem obecne neohrnuju a pokud pri priprave netyraji zvirata, jsem ochotna ochutnat, nebo pochopit, temer vse
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.5.2022 13:54:10) Špagety s banánem, my zas máme k těstovinam sladký mák (to taky nepozru) ale párek s banánem bych nedala ani jako jednohubky.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 14:18:58) Taky mi nevadí špagety s banánem, ale ten párek to kazí.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(14.5.2022 15:13:14) Ale těstoviny mají univerzální chuť, dají se jíst naslano i nasladko... Stejně jako rýže, knedlíky a vlastně nakonec i ty brambory A k masu taky jíme různé omáčky i z ovoce - chutney, bbq, kečup... Brusinky ke svíčkové... I k těm párkům se jí vejmrda - křen s jablky...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 15:25:17) Je to fakt, divný vlastně není nic.
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(14.5.2022 7:43:41) Špagety nasladko s parkem a s bananovym kecupem bizar uplne nejsou. Je to národní jidlo lidi, kterých je 10x víc než nás. Je to standardizovaný pokrm jako třeba u nás svickova. Přesně se ví, jak to má chutnat a vypadat. Akorát teda pro můj jazyk je to fakt úplně hnusný a zvyknout si nejde. Je to spíš gastronomické peklo nez gastronomicky bizar.
|
*Kate* |
|
(14.5.2022 7:49:42) "Špagety nasladko s parkem a s bananovym kecupem bizar uplne nejsou. Je to národní jidlo lidi, kterých je 10x víc než nás."
Přesně tak. A někomu se zase může z pohledu zvenčí jevit jsko bizár česká kuchyně.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 8:20:48) Které země je to národní jídlo?
|
Půlka psa |
|
(14.5.2022 8:28:24) Filipín.
" its unique sweet flavor comes from its sauce made from tomato puree, brown sugar, and banana ketchup"
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.5.2022 8:59:23) Dík, to je ohromně zajímavý
|
|
|
|
Jerry G. |
|
(14.5.2022 9:34:32) Přesně tak. A někomu se zase může z pohledu zvenčí jevit jsko bizár česká kuchyně.
Kate,
jo. Pri seznamovani meho budouciho manzela s mymi rodici,se maminka chtel predvest udelala paradni svickovou. MM si polil maso trochou omacky a ptal se mne, jestli nemame majolku. Na stesti jsem byla v roli tlumocnika a tenhle pozadavek jsem vyfiltrovala.
|
libik |
|
(14.5.2022 9:38:18) Jerry, jestli se mohu zeptat, jak dalece pokročila schopnost tvých rodičů konverzovat s tvým můžem (a naopak).
Čeká mě to.
Jinak tedy nějaké potenciální zetě jsem svíčkovou hostila, spíš nepochopili knedlíky
|
Jerry G. |
|
(14.5.2022 9:47:44) jestli se mohu zeptat, jak dalece pokročila schopnost tvých rodičů konverzovat s tvým můžem (a naopak).
Libiku, co se tyka slovni konverzace tak za 20 let nikam. Co se tyka nonverbalni komunikace a vnimani. Tak se maji hrozne radi. Je fakt, ze veskera komunikace jde pres mne, tak to mam pod kontrolou. Ted i pres dceru.
|
libik |
|
(14.5.2022 10:18:47) Jerry, ach jo, já bych si tak ráda pokecala se svým zetěm o nesmrtelnosti chrousta, ale je mi jasné, že to nepůjde, že se maximálně dopracuji k servisně organizačním větám.
Ale důležité je, aby si "pokecali" mladí
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(14.5.2022 11:41:54) Moje snacha se učí česky, naštěstí žijí v Praze, mluvi F a A, nechytám se ani na jedno, moji svíčkovou a řízek se salatem miluje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
apo-lena |
|
(13.5.2022 22:05:59) Kandované fazole jsem nikdy neměla,, ale fazole v dezertech mi chutnají. Dělám občas fazolové brownies a blondies.
|
|
angrešt |
|
(14.5.2022 16:24:14) Půlko, kandované fazole zní zajímavě, myslím, že by to mohlo bejt dobrý. Z luštěnin nasladko jsem zatím vyráběla sladkou pastu z adzuki, kterou jsem plnila mochi koláčky, pak hrachové kostky s kandovaným ovocem (udělala se slaská pasta z rozvařeného pasírovaného hrachu) a cizrnovou "nutellu" a všecko chutnalo fajn.
|
|
Cimbur |
|
(14.5.2022 19:09:20) Jednou jsme v práci dostali cukrovinky, takové jednotlivě balené kostičky jako masox, ale světlé, sladké, rozsýpavé, z bílých fazolí. Bylo to myslím z Vietnamu. Normálně jsem to postupně celý sežrala.
|
Bouřka |
|
(14.5.2022 21:31:24) Tak ty luštěniny jsou v podstatě neutrální hmota, takže úprava na sladko nijak špatně nezní. Ostatně dělával se fazolový dort, ne? Mám ho ve starých kuchařkách a màm dojem, že byl třeba zmiňovaný v Říkali mi Leni, rozhodně od dětství vím že existuje, i když jsem se s ním nikdy nepotkala. A v sešitě mých prvních receptů mám čínskou cukrovinku z pasírováného hrachu, nějak z dob začátku studií, ale nikdy jsem se neodhodlala to zkusit. Ale odrazovalo mě spíš to pasírování hrachu než jeho kombinace s cukrem Pučálka se taky někdy obalovala cukrovou krustou.
|
*Kate* |
|
(15.5.2022 12:49:02) "pučálka se taky někdy obalovala cukrovou krustou."
Ta je výborná. Ale i na slano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(13.5.2022 18:12:30) Popsala jsem dítěti Filipínské speciality. Pravilo MŇAM. A vzpomnělo, kterak loni roznili žužu a klobásy. Pomoc.
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 18:30:32) Jestli to žužu a klobásu jedla v jednom soustu dohromady, tak má kachní žaludek nebo filipínské předky.
|
|
Bouřka |
|
(13.5.2022 19:05:48) Tak moje děti běžně po buřtech na pruty nasazují maršmelouny, ale jíst dohromady je to ani nenapadlo. Jako slaný karamel je skvělý, ale má ochota kombinovat sladko a slano má jasné limity a zelí je notně za nima, já i to na sladkokyselo dělám spíš na kyselo k nelibosti manžela, co ho radši sladší. Se švagrem svorně nadávaj na zálibu naší rodiny v kyselém
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 17:58:42) Fleky na sladko se zelim, s mouckovym cukrem ? Dalsi nocni mura
https://www.vareni.cz/recepty/zelne-flicky-nasladko/
Zkouset to nebudu.
|
neznámá |
|
(13.5.2022 18:58:06) Ten recept nevypadá až tak zle, to je vlastně recept na sladké zelí a navíc je těstovina. Já to snad zkusím. Původně tu zazněl recept, kdy se zelí na talíři zasypalo moučkovým cukrem, to bych asi nedala.
|
Půlka psa |
|
(13.5.2022 19:01:37) Vypadá to zle. Omlouvají tě jen divné chutě v těhotenství.
|
neznámá |
|
(13.5.2022 19:04:49)
Dobrá, nebudu to předkládat rodině.
|
|
|
|
|
|
|
kosatka2 |
|
(13.5.2022 16:42:37) fleky s teplým hlávkovým si snad ani nechci představovat...
|
|
|
|
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 6:44:47) Val, to mam taky rada, testoviny s dusenym zelim a mam to z Rodiny, uz nevim od koho. Ale pouzivam spenatove nebo rajcato-bazalkove linguine, ty jsou dobry samy o sobe, pak spoustu do zlatova cibule a zeli, nejlepe uz nakrajene v pytliku. Uzeninu vetsinou zadnou nemam, nekdy strouhany syr, kdyz je. A na dovrseni prostoty to davam na jeden obri talir doprostred stolu.
|
|
|
Zasjaj. |
|
(14.5.2022 7:02:56) Vlastne me nejoblibenejsi jidlo je velmi sproste, topinky smazene v oleji, pekne krupave a uvnitr mekoucke a nacucane, s cesnekem, tavenakem nebo michanymi vajicky. K tomu caj s citronem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.5.2022 9:59:34) ufff. představa rajčatového salátu se sýrem, vejci, majonézou a salámem, to je vyloženě peklo i přesto, že ho maminka moje milá taky dělávala (bez salámu teda) a byl hnusný i tenkrát ale já teda nerada vůbec rajčatový salát... jedině ten s cibulkou a sladkokyselým nálevem a nebo pak chlebíček s rajčaty, majonézou a cibulkou...
|
Rodinová |
|
(13.5.2022 10:00:21) Jo rajcatovy? Ja davam eidam do testovinovyho.
|
|
|
|
|
|
|