Scarlett O´Hara |
|
(26.10.2022 21:30:27) Mám spoustu koriandru, opravdu spoustu, vysemenil se mi na záhon a je ho cca 3 x 3 m. Nemám s ním na záhoně zkušenosti - při jaké teplotě zmrzne? Můžu ho nějak uchovat na zimu - zmrazit, nějak konzerovat? Děkuji za tipy
|
Cimbur |
|
(26.10.2022 22:28:24) Ty nasekané zelené lístky si zmraz jako petrželku. Používám do indického kuřete biryani.
|
Monika |
|
(26.10.2022 22:39:25) Hodí se do většiny indických receptu.S mražením ale nemám zkušenost,kupuju ho,takže jen v množství pro okamžitou spotřebu.Udrzi si mražený cca tu původní chuť?Mohla bych koupit semínka mamce,už jsem ji zaplevelila zahradu mátou,koriandr by se taky hodil
|
Cimbur |
|
(26.10.2022 22:45:38) Ano, zachová si tu původní chuť. V biryani se stejně vaří.
|
|
Rodinová |
|
(26.10.2022 23:30:49) Ano, mrazenej si zachova chut stejne jako petrzel, libecek, kopr…
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(27.10.2022 12:01:40) Mně přijde, že mrazák tomu vezme hodně vůně a chuti. Letos nám na záhoně vůbec nešel, až teď za oknem v truhlíku se zase snaží.
|
|
|
|
|
Konzerva |
|
(27.10.2022 4:46:37) Můžu se zeptat,proč má scarlet ohara fotku marylin?
|
Scarlett O´Hara |
|
(27.10.2022 20:46:25) Konzervo, ani nevím. Kdysi jsem narychlo vymýšlela nový nick a přilepila tam Marylin
|
|
|
Vítr z hor |
|
(27.10.2022 8:13:29) Nakrajet a zamrazit. Je skvely.
Jestli mas hodne rada jeho chut, nevyhazuj stonky, maji vic chuti nez listky.
|
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 10:33:25) Koriandr mi vyrostl úplně v pohodě a to je u nás zima. Pěstuju ho i na semínka, ty mi chutnaji víc (třeba v mletým mase), než to zelený, smrdící po plošticích. Ale už jsem si zvykla a jím ho i s tím smradem. Koriandr je něco jako olivy, člověk si musel zvyknout.
No rady už tu padly a já mám ještě jednu. Když mám něčeho moc, tak to prostě rozdám nebo vyhodim na kompost či nechám podlehnout přirozenému zmaru. Vždyť je to příroda.
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 11:38:26) Copak tys nikdy nesnědla malinu či jahodu, na které zrovna seděla a stříkla ploštice ? Plošticový smrad jsem nedobrovolně jedla už mnohokrát. A proto si na koriandr musím zvykat, abych ho jedla dobrovolně.
Kopr, libeček a petrželku si do mrazáku nakrájím, dám do nádoby či mikrot.pytlíku a vydrží do příští sezony než vše zase vyroste. Kopr pěstuju taky, ale letos to byla strašná křeč - v létě jsou na něm kořínkový mšice, takže neroste a na podzim ho umlátil celozářijový déšť.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.10.2022 12:34:57) To není ploštice, to je jinej smradlavej brouk.
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 12:55:10) Skoro bych se dneska hádala, že to ploštice byla. Škoda, že tu neni nějakej odborník na ploštice, aby se mě zastal.
|
K_at |
|
(27.10.2022 13:03:10) Je to ploštice. Je jich hrozně moc druhů.
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 13:10:19) No vida - je. (odborník i ploštice)
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.10.2022 13:11:48) Odborník na ploštice nejsem, myslela jsem, že ploštice je to červený s černym vzorkem. Ten smradlavej brouk je hnědej, jednobarevnej.
|
Stáňa * |
|
(27.10.2022 13:13:37) Někdy je ten brouk zelený.
Ad kopr, taky se mi nedaří na jaře kvůli msicim. Buď ho vyseju až v srpnu ven nebo do foliaku po okurkach. Mám ho zrovna teď strašně moc a krásného.
|
K_at |
|
(27.10.2022 13:14:43) Stáňo, boží překlep.
|
Stáňa * |
|
(27.10.2022 13:38:21) Rychle jsem to opravila 😀
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.10.2022 13:22:04)
Už jsem to našla, to červený je ruměnice červená, druh ploštice. To smradlavý je taky ploštice
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 13:30:52) Najdi si taky dav ruměnic pospolitých. Na netu, venku se teď nedružeji. U těch jsem vlastně prvně zjistila, že existuje sex . Neustále se tahaji sem a tam spojený zadkama, což mě jako předškolní robě na vycházkách s MŠ soužkou fascinovalo. Navíc tak činí na jedné velké hromadě, nejčastěji u paty stromu.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.10.2022 13:45:52) To znám, myslela jsem, že to jsou ploštice.
|
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(27.10.2022 13:27:48) Odborník na ploštice jsem vlastně i já, máme jich na zahradě spousty. Malé velké tlusté tenké, nápadné i nenápadné, osamělé i pospolité. Ploštice může být i proužkovaná nebo s tečkama. Ploštice jsou krásné ( najděte si je, než si ony najdou vás). Jen kdyby nesmrděly jak koriandr.
|
Cimbur |
|
(27.10.2022 16:40:22) Ploštice by mě nenapadla. Asi proto, že jsem ještě žádnou nesnědla. Spíš mi to evokovalo mýdlo nebo myšinu. Ačkoliv jsem četla články, že koriandr ti buď smrdí nebo voní a že je to dáno prostě genetikou, tak hlásím, že to není tak úplně pravda. Dá se tomu přijít na chuť, ostatně tak jako téměř všemu.
|
angrešt |
|
(27.10.2022 17:26:33) Cimbur, ono to je genetikou, ale více než jedním genem (i když asi nejznámější je SNP v OR6A2). Genetikou je ale významně daný takový ten stav, kdy je koriandr fakt vyloženě nepoživatelný, chutná hořce s příměsí až bolestivě kovové chuti a je to tak bez ohledu na snahy psychiky to nějak modifikovat.
No a pak jsou lidi, kteří na koriandr reagují jako na nechutný, protože prostě jen nejsou zvyklí, nebo jim nechutná třeba kvůli nějaké vzpomínce (viz propojení čichového laloku s limbickým systémem)... a ti se můžou na koriandr postupně "zajíst" :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|