K_at |
|
(27.2.2024 12:04:33) Chtěla bych upéct koláč, ideálně bez mouky. Mám hrubou představu - korpus vločky a rozemleté ořechy, náplň tvaroh (+ vejce a trochu škrobu asi?). Nahoru nastrouhaná jablka, hrušky, skořice a možná zase vločky, ořechy.
Ale netuším, zda to bude fungovat. Netušíte někdo? Poradíte něco podobného?
|
Lenka Pražanda |
|
(27.2.2024 13:13:06) Tohle nedává smysl vůbec v ničem. Vločky + ořechy jsou dvě sypké suroviny. Kde máš tekutou aby vzniklo těsto? Náplň - tvaroh se škrobem? Jaký to má význam? Do tvarohu vůbec nedávám vejce. Nikdy jsem nezjistila proč se to dělá. Snad někdo vysvětlí? Bez vejce není sražený, ale naopak krásné vláčný. Ty vločky nahoru asi mají být místo drobenky. Něco jako crumble? Zdravé koláče se dělají ze špaldy, z máku, ořechů, pohanky a podobných věcí. Receptů je na netu plno. Když už, tak bych ho udělala do té vlnkované formy a tvaroh s ovocem jako zdobení, neupečené. Ze "zdravých" koláčů miluju banánový chlebík nebo mrkvový koláč.
|
K_at |
|
(27.2.2024 13:29:33) To jsem netušila, kolik zajímavých reakcí můj dotaz vyvolá. No, do tvarohové náplně se vejce dávaly vždy. Takže nějak nevím, čemu se divíš. Lze asi vynechat, to nemám vyzkoušeno. Napadlo mě něco ve stylu křehkého koláče - těsto dole, nahoře tvar a na tom ovoce. Může být drobenka nebo ne. Korpus mě vychází asi teda na vločky, ořechy a máslo. Potřebuju si srovnat, co chci. Vždycky peču klasiku.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2024 13:37:19) Proč do toho korpusu nevhceš dat vejce a nějakou tekutinu? Bude nepečený?
|
|
Lenka Pražanda |
|
(27.2.2024 13:47:56) Divím se škrobu v tvarohu, ne vejci. Vejce nedávám, protože pak je ten tvaroh takový sražený. A to mi nechutná. Babička říkala, že vejce se tam dává, aby byl žlutý. Jestli je to jediný důvod, pak tam jsou (podle mě)zbytečné V čem přesně má být ten koláč zdravý? Kvůli mouce? Pak jsou vločky a ořechy dobrá volba, ale ta tekutá složka tam prostě být musí. Nebo kvůli cukru? Pak je možné nahradit ho medem, sirupem, ovocem. Tohle si musíš nejprve ujasnit
|
K_at |
|
(27.2.2024 13:50:06) Hele, škrob ve tvarohu - dává se tam, kde je hodně velká vrstva tvarohu. Aspoň to tak vídám. Ale teď na to kašlu, nebude potřeba.
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2024 14:35:56) Kat, s tím tvarohem - já když dělám třeba borůvkový koláč - dole těsto, pak tvaroh a nahoru borůvky, tak do tvarohu vejce nikdy nedávám, nedávala jsem ho vlastně nikam, kde byl tvaroh. Jen umíchám vaničkový tvaroh s trochou cukru a naliju na těsto. Vejce jsem dávala až teď naposled, když jsem zkoušela koláč Himálaje, tam je v receptu tvaroh, vejce a pudinkový prášek, tak tam jsem vejce dala, ale místo dvou jen jedno...žádný velký vliv to asi nemělo, tvar to drželo a bylo to vláčné, jak má být...
|
|
|
|
Kaliope X |
|
(27.2.2024 13:25:11) Já běžně nahrazuji v receptech velkou část mouky ovesnými vločkami, ale úplně a na sucho by mě to nenapadlo. Pokud nenechám vločky v těstě chvíli "namočit" je to pak poznat. Nekrabičkový tvaroh míchám s kysanou smetanou a citronem, k čemu vajíčko jsem taky nikdy nepochopila. V drobence jsem postupně část mouky začala nahrazoval vločkami, až jsem skončila u 100%, víc mi pak drobenka chutná a je křupavější, ale cukr jsem použila vždy.
|
K_at |
|
(27.2.2024 13:30:28) Kaliope, jo, cukr do drobenka musí být. Vida, takže to bude fungovat. Dík.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2024 13:42:46) a trváš na tom, že to bude koláč? já bych z těchto surovin upekla spíš něco jako crumble - dospod pokrájená jablka, hrušky, skořici, na to pak vločky smíchané s ořechy, jen nevím, jestli tomu nebude chybět máslo? a možná by šlo na tu směs dát teprve tvaroh (zašlehala bych do něj asi sníh, je to pak pevnější) a navrch zase vločky s ořechy... (jinak ten žloutek se dává na zjemnění tvarohu a pro barvu - aspoň myslím )
no a pokud koláč, pak bych do směsi vločky a ořechy přidala sníh, na to pak ovoce a tvaroh a navrch zase jako drobenku vločky a ořechy...
|
K_at |
|
(27.2.2024 13:48:19) Rose netrvám na ničem. Děkuji.
|
|
|
susu. |
|
(27.2.2024 13:52:29) Tak nějak nechápu. Vločky jsou přece totéž co mouka, jen to není dost pomleté. V čem má být ten zdravý rozdíl kromě tvaru suroviny?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2024 14:09:50) Ale lepek tam je, taky jsem nepochopila důvod záměny vloček a mouky. Při nízkosacharidovce jsem pekla jenom z tvarohu a vajec.
|
Kaliope X |
|
(27.2.2024 14:14:25) Ovesné vločky mají nízký glykemický index IG= 40. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny beta-glukanu. Sníží hladinu cukru v krvi. Proto jsou doporučovány lidem trpícím cukrovkou typu 2 a inzulínovou rezistencí. Nezpůsobují prudké skoky cukru a poskytují pocit sytosti na delší dobu.
Oves je bezlepkové obilí.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2024 14:15:36) https://www.rehabilitace.info/zdravotni/ovesna-mouka-a-jeji-zdravotni-prinosy-proc-a-jak-ji-pouzivat/
asi se toho dá najít i víc, tohle na mne vyskočilo jako první...
|
|
|
susu. |
|
(27.2.2024 14:25:49) Tak mouky nejsou jen pšeničné....
|
|
|
K_at |
|
(27.2.2024 14:27:52) Jen uvedu na pravou míru důvod mé mentální smršti Přítel FB mi samozřejmě servíruje různá zábavná videjka, tedy i recpety. A jak člověk jednou klikne, tak už to jede. Takže mám v hlavě výbuch různých receptů, kde hrají zásadní roli vločky. A tvaroh. Oboje mám ráda. Na milion způsobů. S dalšími ingrediencemi. No a vločky jsou zdravější, než obyč mouka. Tvaroh má nějaké ty bílkoviny, ovoce zdravé sacharidy. A vláknina. Tak jsem si potřebovala utřídit, co teda jako chci.
Nakonec je v troubě koláč - drobenkový korpus (ořechy, mandle, vločky, trochu hnedého cukru a trochu másla). Na tom zbyteček švestkových povidel - jen tenoučká vrstvička. Na tom tvaroh s 1 vejcem (nemůžu si pomoc) a trochu cukru. Na tvarohu nastrouhaná jablka, hrušky a skořice. A nahoře zbytek té drobenky se skořicí. Děj se vůle.....
Ale klidně vítám dál vaše různé tipy na zdravější mlsoty. Ještě bych potřebovala naučit se do nečeho zapracovat mrkev. A taky mě láká něco s červenou řepou. A nebo brownies z červených fazolí - jedl jste to někdo???
|
neznámá |
|
(27.2.2024 14:30:32) A nebo brownies z červených fazolí - jedl jste to někdo???
Ne, ale včera jsem koupila fazole, že z nich zkusím muffiny, akorát došlo kakao a mám přezrálé banány, tak to asi odložím a bude něco banánového.
|
Kaliope X |
|
(27.2.2024 15:53:58) Neznámá, já už dlouho používám místo kakaa karob, chutná mi to víc a jako bonus je nutné dát méně cukru
|
neznámá |
|
(27.2.2024 19:56:32) Vidíš, karob jsem dříve používala hodně, ani nevím, proč už ho doma nemám, dík za připomenutí. Ale nemám ani jedno, nemám ani Granko, musím to vyřešit jinak.
|
TaJ |
|
(27.2.2024 20:04:40) Neznámá, tak banánovou bábovku, ale asi to není úplně v kategorii "zdravé". Jinak teda kakao je jedna z věcí, kterou hlídám, aby tu byla kdykoli (kupujeme klasické kakao holandského typu, granko si dává syn akorát do mléka a v létě si ho sypeme na zmrzlinu s ovocem). Kakao potřebuju skoro všude - do bábovky, do muffinů, do jablkové buchty, teď nám do repertoáru přibyla ta buchta Himálaje, tam je taky kakao...prostě bez kakaa ani ránu. Stejně tak nesmí dojít šlehačka, prášek do pečiva a čokoláda
|
neznámá |
|
(27.2.2024 20:08:05) Jojo, zrovna se na ní přemlouvám, asi jí teda udělám jako muffiny, děti je z nějakého důvodu radši, přitom těsto stejné.
|
TaJ |
|
(27.2.2024 20:11:58) No jo, ono je to takové šikovné do ruky. Syn si taky radši vezme něco takhle do ruky, než aby si ukrojil kus z bábovky...i když, občas se taky přemůže. Já dělám takovou základní šlehačkovou (je to rychlovka, žádné máslo, nebo jiný tuk, stačí ta smetana). A pak přidám buď do půlky kakao, nebo zamíchám nasekané kousky čokolády, nebo nastrouhaná jablka, nebo rozmačkané banány...
|
neznámá |
|
(27.2.2024 20:15:28) Inspiroval jsi mě, jdu na ní. Já moc sladké nejím, tak ho ani nepeču, radši peču slané. Kakao u nás vydrží věčnost, děti mají granko nebo si dají samotné mléko.
|
TaJ |
|
(27.2.2024 23:11:09) Neznámá, my jsme mlsouni všichni tři, takže něco sladkého peču nejmíň jednou týdně
|
|
|
Stáňa * |
|
(28.2.2024 11:42:54) Taky jsi mě inspirovala :) Mám nově skleněnou formu na bábovku, je mi mnohem sympatičtější než moje dosavadní teflonová, takže teď peču bábovky víc než kdykoliv dřív. Dnes bude tvarohová.
A jinak mám radost, že ti buchta Himalaje chutná budu ji péct příští týden na místní vepřové hody, aneb "naše zlaté holky" vždycky něco upečou.
|
|
|
|
|
|
|
|
Rodinová |
|
(27.2.2024 14:32:48) Vlocky a mrkev?
Nastrouham mrkev, nasypu vlocky, dam vajicko a maly jogurt, orisky, susene ovoce, skorici, no sugar a trochu prdopec, torsku soli, obcas nalamanou cokoladu a ... muffiny
Nebo totez na plech bez jogurtu (a treba jablko misto mrkve, taky by sel banan, ale to ja ne) a ... ovesna placka na krajeni
|
K_at |
|
(27.2.2024 14:33:56) Rodinová! Dík!
|
|
TaJ |
|
(27.2.2024 14:37:57) Rodinová, to zní skvěle...škoda, že bych to u nás doma jedla asi jenom já. Ale něco mrkvového bych zkusit chtěla, jestli by se to ujalo. Ale tohle by už bylo moc "zdravé"
|
Len |
|
(27.2.2024 14:41:13) TaJ, v klasickem mrkvovem dortu neni mrkev poznat a to je ji v nem opravdu hodne. Akorat pro me ma mrkvac proste vanocni prichut, takovy anglosasky pernik, nemuzu si pomoct
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2024 14:44:56) A já to peču jako velikonoční, ozdobený minimrkvičkama.
|
|
|
Rodinová |
|
(27.2.2024 14:41:41) Po mne to vyzaduje manzel. Cokolada by to nepomohla posunout od prilis zdrave pochoutky k pochoutce normalni?
|
TaJ |
|
(27.2.2024 14:46:09) Rodinová, oni jsou takové konzervy, takže obvykle peču pár věcí pořád dokola. Teď se teda nově ujala buchta Himálaje. Jinak muffiny vlastně jiné, než čokoládové neděláme, kakao do těsta a spoustu nasekané hořké čokolády zamíchané do něj.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2024 14:43:44) Dělám mrkvový dort. To chutná snad každýmu. Pokud chci "zdravější" dám špaldovou mouku, hnědý cukr. Ta mrkev zajistí, že to není dusivý.
|
|
|
Lei |
|
(27.2.2024 19:18:42) Rodinová, dík za tip, muffiny jsou v troubě .
|
Rodinová |
|
(27.2.2024 23:00:49) Lei, a jak to dopadlo?
|
Lei |
|
(28.2.2024 14:27:46) Rodinová, upekla jsem jich dvanáct, po snídani zbyly čtyři, takže dobrý , myslím, že mohly být v troubě ještě o chvilku déle, ale na závadu no rozhodně nebylo.
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(27.2.2024 14:37:29) Mrkvový koláč. Zdravá varianta obsahuje špaldovou mouku (asi půjdou i ty vločky) a místo cukru zralé banány a med. Jsou tam i rozinky a ořechy. Jako náplň je tvaroh se zakys. smetanou. Já místo toho polévám citrónovou polevou.
|
K_at |
|
(27.2.2024 15:01:34) Lenko, to vypadá moc dobře. Dala bys recept, pls?
|
Lenka Pražanda |
|
(27.2.2024 15:16:03) Z hlavy nevím. Až zítra. Musím se doma podívat. Děti to nejí a pro sebe nepeču.
|
K_at |
|
(27.2.2024 15:19:10) Lenko, pokud si vzpomeneš. Já zkusím googlit.
|
|
|
|
|
Len |
|
(27.2.2024 14:37:40) Ja myslela, ze mate nejake omezeni a proto chces "zdravejsi" peceni. Ale je to jen kvuli dojmu, ze obvykle kolace nejsou zdrave. Ja nevim, sama se ridim tim, ze zdrave je to, co cloveku chutna a v primerenem mnozstvi. Priznam se, ze ovesneho mi nic krome kase nejede. Drobenku delam z masla, mletych mandli a cukru. Kdybych chtela nejake "zdravejsi" testo, tak si umelu mouku z celych zrn, treba jednozrnku, nebo spaldovku, do perniku je fajn i zito. Melu si mouku do chleba pokazde, k tomu pridavam nejakou bilou, aby to lepe kynulo a vydrzelo par dni v lednici pred pecenim. Bile mouky pouzivam min nez driv, ale nenahrazuju ovsem ani nicim podobnym. Treba v kynutem delsi kynuti zajisti lepsi stravitelnost, takze mene kvasnic, nebo kvasku a vice te celozrnne cerstve mouky. Ale kolace nekynute pecu vetsinou z normalni bile mouky a pridam suroviny jako ten tvaroh, orechy, dobra vejce, ovoce.
Crumble sypu tou "droenkou" z mandli, masla a cukru, ale je to holt valecne jidlo a nechutna mi to, parkrat za sezonu to pozru, s velkou davkou tekute slehacky, nebo s custard.
|
K_at |
|
(27.2.2024 15:20:50) Len, omezení žádné. Jenom mi tyhle experimenty nevadí. Mm sní skoro vše.
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(27.2.2024 14:09:52) Já bych to navrstvila do kelímků, jakože zdravé poháry. Dolu ty vločky oslazené medem nebo bych z nich rovnou udělala granolu, pak vrstva nějak odlehčeného tvarohu třeba s jogurtem a navrch jablkový želé, klidně jenom rozvařit jabka s pudinkem.
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(27.2.2024 20:22:02) Super téma! :) Já nestačím koukat, někdo se tu v poledne zeptá na recepty a ve dvě už má téměř upečeno, jiný si tu pak přečte tip na recept a v sedm má muffiny v troubě... no ať koukám, jak koukám, v naší troubě pořád nic není...!
Kat, jak to dopadlo??
|
K_at |
|
(27.2.2024 20:37:21) Sněhulko, hele docela dobrý! A mohla jsem ještě ubrat i na cukru (odhadem asi 3 lžice komplet - tvaroh i drobenka těsto). To ovoce a povidla v základu to osladila dost. MM pravil, že taky docela dobrý. Tak na experiment "CDD" to dopadlo dobře.
|
Lei |
|
(28.2.2024 14:31:05) On ani ten tvůj původní nástřel nebyl úplně mimózní , sypaný koláč se taky dělá stylem dole mouka, pak vrstva tvarohu (s vejci ), nahoře mouka a navrch plátky másla - a ten tvaroh a máslo provlhčí během pečení tu sypkou směs...
|
Lenka Pražanda |
|
(28.2.2024 14:51:03) Tohle znám s jablky. Několikrát jsem to zkoušela a vždy! jsem to dole měla sypké. Nevěřím, že by to tvaroh natolik zvlhčil, aby se to spojilo. Fígl je v tom, dát navrch opravdu hodně, ale hodně másla. Kat v tom svém původním úmyslu neměla vůbec žádné máslo ani nic podobného. Z jablek a tvarohu by se jí to nespojilo. Proto jsem se ptala na crumble. Ale to taky bez másla fungovat nebude
|
K_at |
|
(28.2.2024 14:59:23) Máslo jsem dala, ale extra moc ho nebylo. Byly v tom i rozmixované ořechy, ty mají taky tuk.
|
Lenka Pražanda |
|
(28.2.2024 15:23:50) "Moc" a "málo" má každý jinak. Já mažu chleba máslem tak, aby prosvítaly díry. Takže to co má můj přítel za slabou vrstvu, pro mě už je nepoživatelně moc Ten sypaný koláč mi nakonec musela ukázat kamarádka. Plátky másla musí pokrýt úplně celý vrch. Já tam dala jen pár kousků aby se neřeklo. Není nad to, udělat normální těsto
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(28.2.2024 15:05:29) Sypaný koláč jsem zkoušela a zůstal sypaný i po upečení. Nejradši mám smìchat a nalít do formy.
|
|
|
|
|
|
Beat |
|
(27.2.2024 20:42:58) Mně diskuze pohnula a jdu si teď udelat na ráno overnightoats. To má tolik modifikaci a ráno jako když najdeš. Mám to rada a často na to večer zapomenu. Vločky jim odmalička a mám je rada na mnoho způsobu.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(28.2.2024 10:30:17) Mrkvový celozrnný dort. 8 porcí, 1507 Kj/porce. Já dělám poloviční množství na formu 22cm, výška je cca 6 cm. 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (za mě je lepší 50/50 jemně+hrubě) 2 hr celozrnné špaldové mouky 1 hr oleje (stačí polovina) 1/2 hr třtinový cukr (nedávám) 2 zralé banány 1 hr sekané vlašské ořechy 2x vejce lžička sody, lžička skořice nebo perníkového koření, špetka soli Krém: tvaroh, med, citrónová nebo pomerančová kůra. Postup: Vyšlehat vejce a cukr, pak olej, k tomu přidat rozmačkané banány (úplně na kaši), pak mouka se sodou a kořením. Nakonec vmíchat mrkev a ořechy. Pečeme asi 45 min/180°. Těsto je takové tekuté a divné, ale vyskočí. Dala jsem původní recept, který jsem si upravila podle svého. Doporučuji na poprvé zkusit originál a ten pak ladit podle svých chutí. To koření mi tam vyloženě nechutnalo v kombinaci s banánem, bez něho ano. Stejně jako cukr. S banánem už je to na mě moc sladké. Navíc přidávám rozinky nebo jiné sušené ovoce, což je další zdroj cukru. Ať se daří
|
K_at |
|
(28.2.2024 11:45:50) Lenko, děkuju ti!
|
|
Stáňa * |
|
(28.2.2024 11:48:50) Prosím tě, ten krém přijde kam? Do těsta?
|
Lenka Pražanda |
|
(28.2.2024 12:07:02) Je to dort. Krém je dovnitř a na obmazání. Já to mám raději jako koláč na plech s citrónovou polevou.
|
|
|
|
jak |
|
(28.2.2024 18:06:36) Kat, do tvarohu dej pudink, bude to držet. Korpus můžeš udělat z ořechů a kokosu.
|
jak |
|
(28.2.2024 18:08:09) Já dnes pekla mrkvovo ořechový dort, oslazeny lehce xylitolem, prokázány tvarohem s mascarpone.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(28.2.2024 18:12:24) No kat psala škrob, to už je fuk, jestli pudink nebo škrob navíc pudink mění chuť, to taky vždycky nechceš... (a co se "zdraví týče, bude v pudinku určitě něco zbytečného navíc)
|
K_at |
|
(28.2.2024 18:15:24) Rose, přesně. Ale nakonec tvarohu byla tenká vstva, tak nebylo potřeba. Příště zkusím něco hodně tvarohového, tam ten škrob už asi půjde.
|
Stáňa * |
|
(28.2.2024 19:29:20) Kat, mám hodně ráda tvaroh, v ledničce mám pořád alespoň 6 kousků.
S minimem mouky můžeš udělat tvarožník. Do toho se nedává tuk vůbec.
Na formu o průměru 22 cm potřebuješ: 2 tvarohy 100 g cukru 4 vejce 80 g hladké mouky 1 puding (nebo můžeš dát 40 g mouky), kupuju premium Doktor Oetker, v tom není nic umělého 1/2 prášku do pečiva citronová šťáva + kůra (používám Bio citrony) strouhaný zázvor
Vyšlehám zvlášť bílky, a žloutky. Do žloutků přidám cukr, tvaroh, zázvor, citron. Po vyšlehání všechno spojím a dám mouku s pudingem. Při lití do formy do toho nasypu drobné ovoce. Ne moc, pak by to bylo moc řídké.
Originální recept je tady, ale je tam víc cukru https://kuchynelidlu.cz/recept/tvaroznik-s-citronem-a-zazvorem
|
K_at |
|
(28.2.2024 19:34:15) Stáni, děkuji. Píšu si.
|
|
|
|
|
|
|