11.7.2009 10:39:36 Bulik
Re: Zamražování zeleniny
Skoro všechnu zeleninu ze zahrádky zamražuju blanšírovanou. Nakrájet nebo rozlámat na menší kousky a dát do velkého síta, na sporák postavit větší hrnec a vodu v něm přivést k varu. Jakmile voda vře klokotem, tak na 2, max. 3 minuty zanořit síto se zeleninou a okamžitě po vytáhnutí pořádně propláchnout pod kohoutkem hodně studenou vodou. Důležitý je ten dvojitý tepelný šok. Pak nechám v sítu okapat, případně dosuším papírovýma utěrkama, naláduju do pytlíků a šup do mražáku. Nemělo by se mrazit mokré nebo vlhké, ať to není namrzlé, ledové krystaly by zeleniny potrhaly a byla by břečkovitá.
Je to jednoduché, rychlé, uchová to zelenině jakž takž výživovou hodnotu i barvu (ta se naopak zjasní).
Odpovědět