Asi závisí na typu skoliózy.... Já ji mám v oblasti bederní páteře, dle vyjádření MUDra naštěstí stočenou souměrně ... ale, to nejdůležitější ... šátkuji už skoro dva roky a se zády nemám nejmenší problém. Dceru jsem zkoušela dávat do šátku cca ve 3. týdnu a nedám na šátek dopustit! Zachránil nám nervy v období růstu zubů i několika nachlazení či rozmrzelosti z neznámého důvodu. A to nemluvím o tom, že je bezvadné, když můžete se psy a malým mimčem kamkoliv do přírody, i tam, kde to s kočárem nejde a cestovat MHD s miminem v šátku je taky mnohem jednodušší, než s kočárkem - aspoň u nás.
To, zda šátek zůstane ležet nebo ne, závisí na tom, zda vydržíte, než získáte praxi ve vázání a taky, jak brzo si troufnete začít. Kolem 3. měsíce dítěte se začíná už poněkud hůř (dle zkušeností z okolí), podle mě je optimální začít co nejdříve po narození.
A šátky tabu v malém městě??? Možná budete překvapena
)) Já byla taky. Tolik lidí se se mnou nedalo do velmi příjemného hovoru za celý život, jako za dobu, co nosím malou v šátku. Starší generace vzpomínají, jak je nosily jejich maminky
)) mladší zkoumají, jak to dítě vlastně na těle drží. A shodují se na tom, že je to bezvadné. Jasně, zaslechla jsem i pár poznámek, že to by teda "ONA nikdy nedělala, že dítě bude rozmazlené, že je to nebezpečné, že ... " Nikdy mi to nikdo neřekl do očí, takže to ignoruji. Poznámka o nebezpečnosti pro dítě uvázané v šátku při cestě autobusem mě pobavila od maminky, která svoji cca 2.5 letou dceru celou cestu ve stoje držela v náruči
) Určitě by ji při prudkém zabrzdění udržela, zatímco pod mým dítětem by šátek určitě prasknul ;-)
A zvlášť malé mimčo schované v zimě pod bundou lidi facinuje
)) Dodneška jsem v naší malé části malého města "ta paní, co nosí miminko pod bundou", i když malá už běhá
))