20.4.2010 21:36:40 štěpánka
Re: Stepanko
Tabitho,
kolik % násilím "kolonizovaným" nebo "obráceným na křesťanskou víru" přírodních národů mělo kanibalské zvyklosti? Já to nevím, ale dle toho, co jsem četla, jednalo se o vyloženě menšinový jev. Ač s kanibalismem též nemohu souhlasit, uvědomuji si, že u některých lidských skupin se jednalo o "neplýtvání" přírodními zdroji v oblastech, kde nebylo dost potravy. Někde se k tomu uchylovali např. v zimním období, kdy nemohli lovit, apod. Kdyby těmto lidem jejich "bílý bratr" neřekl, že se jedná o nemorální čin, asi by to dodnes nevěděli a vesele si živořili v divočině.
Někde dokonce velmi pravděpodobně dodnes kanibalismus praktikují a před "bílými misionáři" to tají.
Nedávno jsem četla i článek, který zpochybňoval léta uznávanou tezi, že Mayové a Aztékové svým bohům obětovali živé lidské oběti. kdo ví, jak to tenkrát bylo...
Dnes např. poněkud zvláštně působí agresivní obhájci práv zvířat propagující vegetariánství až veganství. Představuji si, že velmi podobně a exoticky museli působit lidé, kteří těm přírodním národům kanibalismus přišli zakazovat.
Tabitho, tentokrát mě neber úplně doslova.
Odpovědět