Re: Opakované ohřívání v mikrovlnce
Jak psal Michal nebo Adelaide, žádné "škodlivé záření" v jídle z mikrovlnky není. Princip předávání tepelné energie potravině je stejný jako při klasickém ohřívání. Nebo třeba při používání infrazářiče v koupelně.
Netuším, odkud se tahle "urban legend" vzala. Jediné, co se doporučuje, je nechat to jídlo chvíli odstát, protože mikrovlnka ohřívá nerovnoměrně - může se stát, že jedna část je vlažná a druhá úplně horká, za chvilku se ale teploty vyrovnají.
Podle mě důvod, proč se věci nemají ohřívat, je ten, že se v teplém jídle množí bakterie mnohem rychleji, než ve studeném v ledničce. Důkladným ohřevem se sice všechny bakterie zabijou, ale asi to není úplně ono. Přirovnala bych to k tomu, že si člověk ohřeje jídlo, co je v ledničce týden - asi ho to taky nezabije, ale nic extra dobrého to nebude.
O vitamínech už tu bylo napsáno, ale trochu pochybuju, že je nějaký rozdíl, když jídlo několik desítek minut vařím, a když ho vařím a pak dvě minuty ohřívám.
Jinak mám kámošku, co mikrovlnku nemá, a přijít k ní je peklo - skleničky ve vodní lázni, studené kuře na pánvičce, mnohem více nádobí, mnohem delší doba na ohřev... nechápu.
Odpovědět