Re: studium v zahranici - sance
Florence, je to těžký. 4 roky jsou hodně. Já byla nakonec zcela spokojená i proto,že jsem tam jela alespoň na nějakou dobu (asi 1,5 měsíce + jsem tam zůstala o 2 týdny déle a cestovala za zbytek stipendia:). Takže jsem nebyla úplně ochuzená o zahraniční pobyt.
Ale fakt nelituju, že jsem promarnila šanci na francouzské PhD a jistě spoustu báječných poznatků, zážitků... jenže já mám prostě nějak hodně vrostlé kořeny. A dlouhodobé odloučení prostě vede k odcizení s řadou lidí, tomu se nedá vyhnout. Nejde jen o partnera, ale i o spoustu přátel tady.
Nikdy jsem nechtěla odejít z ČR, vždycky se sem chci vracet. Možná pokud uvažuješ o životě v zahraničí, je to jiné. Protože tady sice vazby zeslábnou, ale tam se vytvoří nové. Jenže já se prostě vrátit chtěla a i když mám z té doby několik dobrých přátel ve Francii, tak zůstat jsem tam opravdu nechtěla a lidé tady jsou pro mě strašně důležití.
Ono taky nemůžeš říci, že neodjet na jednu skvělou stáž znamená neodjet už nikdy nikam. Já pak tady v rámci PhD jela zas na chvíli do Anglie, taky to nebylo zlý:) A do Francie na to pracoviště jsme jeli s manželem o dovolené:)
Ono i to PhD tady mi dalo zabrat - prodlužovala jsem o půlrok. Neumím si představit, že bych to zvládla ve Francii fakt přesně v termínu, obávám se, že bych taky měla trochu skluz, a to by ty mé 3 (či Tvé 4) roky zas o něco protáhlo...
Jistě by mě PhD ve Francii strašně obohatilo - pracovně, kariérně, cestovně.. i tak nějak určitým náhledem na svět... ale soužití s manželem mě obohacuje taky strašně moc, a myslím si, že mnohem víc. Bohužel mi nebylo dáno prožít moc času s dítětem, protože dcera nám zemřela. Ale i ten krátký čas s ní pro mě znamená strašně moc a za pobyt na stáži bych ho ani zanic nevyměnila. To se ale nedá přenést na nikoho dalšího, záleží na Tobě, jak máš nastavené své představy o životě. Pokud Ti představa toho, že zůstaneš v cizině, není proti mysli, tak je to úplně jiné. Jedna moje spolužačka takto jela a ve Francii se vdala a je tam dodnes. Jenže ona už svůj odjezd plánovala s tím, že měla partnera Francouze a naopak to pro ni byl vztah na dálku tady v Čechách :)
Odpovědět