22.4.2011 16:35:39 sally
Re: Příznaky autismu ve dvou letech
Petulo,
jeslti se ti něco nezdá, tak to chce fakt odborníka.... já když někomu řeknu, co ne/dělá náš TOm, tak obvyklá reakce je "ale to náš Pepíček dělal taky a je normální" - jenomže u Toma je to všechno trošku přes míru. Jasně že všechny děti mají hysáky, když se jim něco nedaří - ale mají je ve třech letech a ne v sedmi. A tak - prostě všechno je u něj trošku "šoupnutý". PAS diagnozu ale nemá... když jsem se o tom bavila s psycholožkou, tak jsem jí vyjmenovávala ty věci, co jsem tady postřehla - jako třeba že má od malička veliký zájem o vlaky. Což je typické pro aspíky, že mají jednoho "koníčka" - ale Tom má zájem i o jiné věci a ty vlaky nemá nastudované encyklopedicky... prostě fakt to chce někoho, kdo tomu rozumí.
U tvojí malé mi přijde, že to může být ještě furt v pohodě - to, že nemluví není tak podstatné ve světle toho, že UKAZUJE - že se SNAŽÍ o nějakou komunikaci. Že rozumí tomu, co po ní chcete.
To že si nehraje s ostatními dětmi je v tomhle věku běžné - takhle malé děti si většinou hrajou vedle sebe než spolu.
To, že se dětí bojí, taky není až taková vyjímka - jsou lidé ostýchavější a plašší a jsou extroverti. Moje děti jsou extroverti, ale kamarádi je začali zajímat až v předškolním věku - cca od těch tří si občas s někým hráli, teď (5 a 7 let) teda kamarády tvrdě vyžadují, už jim rodiče nestačí. Ale ještě v těch třech čtyřech letech byli spokojení s maminkou a tatínkem, děti snášeli, ale nevyžadovali.
Chození po špičkách - možná by to chtělo ortopeda, může to být něco, co nesouvisí s tím ostatním.
Plenky - ty neřeš vůbec, žijeme v Kalifornii, tady běhají děti běžně s plenama do tří let, a pak je odloží ze dne na den. Děti k tomu bezplenkování dospívají někdy mezi druhým a třetím rokem a až tam dospějí, tak tam budou (podobně jako s chozením - někdo chodí v deseti měsících, někdo v šestnácti - a oba případy jsou v pořádku a často jsou v pořádku i větší extrémy).
Byla by řeč s vaší pediatrou? Že by vás pro začátek poslala třeba někam s těma nožičkama a posoudila, jeslti je potřeba něco dalšího nebo ne?
Odpovědět