26.10.2011 16:29:19 uhugo
Re: Jak na falešná obviňování?
Pěkně napsáno. Dodal bych tohle - blízkost mezi lidmi není nic samozřejmého a nevzniká ani z příbuzenského vztahu. Je možné, že máte se švagrovou poměrně zásadně odlišný pohled na svět a rozumět si nebudete (nebo jen s jistým úsilím na odstranění třecích ploch, které by musely vynaložit obě strany). Není to chyba tvoje ani tvé švagrové.
Pokud švagrová říká Navíc s námi nehodláte trávit vánoční svátky., není to falešné obvinění, ale nedostatek představivosti - automaticky předpokládá, že se svátky musí trávit v ČR (kde je nakonec těžiště rodiny, takže to není tak úplně špatná představa). Dovoluju si podotknout, že podobný nedostatek představivosti projevuješ ty, když píšeš zařídili jsme, abychom právě s rodinou kontakt neztratili (již zmiňované letenky jako dárky, - nezařídili, protože jsi neuvážila možnost, že to takhle zbytku rodiny nebude vyhovovat, cestovat za vámi.
Můj osobní pohled na věc je, že bych od sourozence v podobné situaci očekával, že se pohřbu zúčastní (sám, bez partnera a dítěte). Pokud jde o vánoce, pozval bych ho na návštěvu, netrval bych na jeho návštěvě, podle časového plánu své rodiny bych byl ochotný přijet na návštěvu za ním, ale asi by mě poněkud rozladilo, kdybych dostal poukaz na letenku jako "dárek" - přišlo by mně to jako takové vnucující se pozvání. Kdybych už odsouhlasil, že přijedu, pak by to samozřejmě bylo něco jiného, to bych to bral jako opravdový a milý dárek.
Neudělala jsi nic špatně, ale asi jsi udělala něco (nebo spíš tvůj manžel), co se švagrové dotklo. Chyba není ani na jedné straně, chyba je v nekompatibilitě. Pohled, že ti švagrová závidí, nepovažuju za opodstatněný. Urovnával bych to postupně, až emoce opadnou, bez tlačení na pilu (a možná bych to nechal na manželovi, který má k sestře blíž). Nebo bych to neurovnával, to podle toho, zda by mně to stálo za to.
A ještě dodatek - i kdybyste byli v cizině čistě kvůli penězům, nebylo by na tom nic špatného.
Odpovědět