Jenže tohle jde se staršími dětmi. U menších je potřeba na ten den zajistit hlídání, "paragraf" na čerta nebo vánoční besídku asi hned tak někdo nedostane, dovolená a neplacená volna také nejsou samozřejmost....
Souhlasím s Pawllou, ti, co tradici neuznávají, nemají příliš na výběr a ti, co uznávají, si to i bez školy a školky užijí, jak uznají za vhodné...
Já bych nerušila nějakým nařízením, ale rozhodně by mi nevadilo, kdyby do škol a školek Mikulášové a Ježíšci nechodili....
Mně třeba u toho Ježíška vadilo, že jsem dětem říkala, že Ježíšek chodí ten a ten večer a oni měli ve školce nadílku o několik dnů dříve....kdyby to bylo tak, že po Novém roce přijdou do školky a je tam nadílka od Ježíška, nemám s tím problém (ve stejném duchu vnímám i dárky, co nechal Ježíšek třeba u babiček), ale vymýšlet pohádky o tom, že do školek chodí Ježíšek dřív, mi prostě nějak nesedí. A druhá věc jsou vánoční besídky ve škole, kam dítě MUSÍ přinést cukroví a dárek pro vylosovaného spolužáka...dárky přeci dáváme tomu, komu chceme, to není povinnost . Stejně jako péct nebo kupovat cukroví jen proto, aby dítě mělo co přinést a nebylo za outsidera.... Stejně tak ze dn na den vyrábět masku, aby dítě neplakalo, že ostatní jsou andílci nebo čertíci a ono ne....
Právě tenhle vnější tlak, i když nezamýšlený, na dodržování tradic od těch, co je uznávají, je asi to, co mi vadí ze všeho nejvíc....televizi můžu vypnout, do obchodů můžu nechodit, ale ve školce a ve škole tomu stejně neuteču , mnimálně do doby, než se bude dítě schopné ohlídat samo .
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.