Re: zivot v Rakousku ci Nemecku
Ziju uz 6 let trvale v Rakousku a mam se dobre
.
Mam v CR trvale bydliste, tady v Rakousku mam nahlaseny pobyt, zadny problem, jsme v EU.
Ohledne skoly - tady ve Vidni mame ceskou skolku + zakladni skolu + gymnasium, vyuka v obou jazycich. Taky tu mame cesky SOKOL, tam se schazi ceska mensina zde zijici, udrzujeme ceske tradice...
Deti se ale jazyk uci mnohem lip a rychleji, nez my dospelaci, tim nemyslim vyuku nemciny ci anglictiny v CR, myslim tim to, ze kdyz se dite ocitne v zemi, kde ten jazyk slysi kolem sebe od rana do vecera, tak to nasava jak houba a behem par mesicu ma zakladni komunikaci zvladnutou.
Kamaradka z CR sem prisla s 4 letou dcerou, dala ji do rakouske statni skolky, ta hocicka neumela nemecky ani pozdravit, behem ctvrt roku plynne odpovidala na otazky a komunikovala s rakouskymi ucitelkami i detmi na hristi.
Ja mam deti male, chodi do rakouske skolky, starsi dcera je predskolak, pristi rok pujde do rakouske skoly, jelikoz ma ceske obcanstvi - narodila se v CR, tak ma v CR povinnou skolni dochazku. Tak jsem v CR na zakladni skole pozadala o povoleni individualniho studia ceskeho jazyka - zadny problem, jen dvakrat za rok pojedeme do CR udelat zkousku z cestiny...
Odpovědět