20.2.2012 20:53:39 Dari79
Re: Byt, exekuce, jak z toho ven
Jéžišmarja, už se mi zas dělá špatně z těch hurá akcí.
Kamarádka - je mi dost divné, že nejde do oddlužení i s manželem, že si píšou darovací smlouvu. To je dost zvláštní. Jestli jsou manželé dlouho - tedy dluhy vznikly za trvání manželství, i když jsou psané třeba jen na ni - tak mají jít do společného oddlužení manželů, je o 50% výhodnější (jedny náklady, stačí jim dohromady zaplatit jen 30%, nemuseli by řešit darovací smlouvy...). Jsem zvědavá, jestli nezjistí, že 20.000 vyhodili oknem... No, ale nic o tom nevím, takže třeba to mají napsané dobře, třeba to bude OK... Na druhou stranu, já viděla zmršených insolvenčních návrhů :-(
Druhá kamarádka - píšeš málo informací na kvalitní posouzení případu...
Obecně platí, že si musí udělat soupis dluhů (pokud je toho schopná, jsou-li to dluhy, které nadělal bývalý manžel) - rozdělit zvlášť dluhy zajištěné (tj. ty, které jsou kryté zástavou - hypotéky) a dluhy ostatní. pak si napíše hodnotu majetku - toho bytu - a výši ostatního majetku nebo příjmu, který má. A to se musí vzájemně posoudit.
Tj.
zůstatek hypotéky x hodnota bytu
ostatní dluhy x její mzda
Z toho jí vyjde, zda je schopná to nějak poplatit, nebo jestli se radši "bude schovávat" před exekutory.
Obecně platí, že vždycky je lepší, když si kupce na byt najde sama - jestli je ale zůstatek hypotéky vyšší než hodnota bytu, tak byt skutečně prodat nedokáže. Ale pak není řešení ani to, že byt nechá prodat banku (exekkutora, správce), protože zbytek nezaplacené hypotéky jí zbyde ke splácení a nebude mít ani byt...
U ostatních dluhů je pak důležité, jestli má (nebo jí reálně hrozí) exekuce na plat, jestli teda bude schopná je nějak splácet, nebo jestli jí celou výplatu bere stejně exekutor a není schopná splácet nic.
No a pak teprve může dělat nějaké závěry.
Tj. jestli půjde do toho, že dluhy poplatit postupně chce a má na to sílu a peníze, tak by bylo nejlepší řešení asi to, ať si přítel koupí byt, kam se ona odstěhuje, tento byt pronajme, to jí pomůže splácet hypotéku, ostatní dluhy bude po částech splácet ze mzdy.
Jestli se chce "schovávat" před exekutorem, protože na to mít nebude, tak pokud možno byt si prodat sama (najít si kupce sama), odstěhovat se k příteli.
Jestli má byt vyšší hodnotu než zbytek hypotéky a ona na něm netrvá, tak určitě byt prodat sama, zaplatit z toho hypotéku, zbytek peněz použít na jiné dluhy.
Kurnik, kvalitní finanční poradce pro předlužení musí mít příslušné vzdělání, speciální školení + optimálně ministerskou zkoušku. Licenci a pojistku. A každý případ se musí posuzovat individuálně a ze všech úhlů pohledu.
Odpovědět