Re: Jak vyrobit mazací sýr
Nevím, jestli jsem dost fundovaná radit, ale nedávno se mi povedlo spíš omylem něco hodně podobného a vynikajícího. Pokoušela jsem se podle návodu v Apetitu vyrobit domácí ricottu (1,5 l mléka + 0,5 l šlehačky zahřát na 80 stupňů s 1 lžičkou mořské soli, pak přidat 4 lžíce citronové šťávy)a asi byly skvrny na slunci, takže se nějak nezadařilo a zůstalo to pořád tekuté. Nejdřív jsem měla vzteky chuť to vylít, ale pak mě napadlo udělat z toho labneh, který jinak běžně dělám jenom z mléka. Takže jsem směs nechala trochu vychladnout, přidala skoro celý kelímek choceňského bílého jogurtu a nechala přes noc v peřinách. Druhý den jsem dala do cedníku utěrku, vyklopila a nechala hodně dlouho odkapávat. Co z toho vzniklo, to vlastně ani netuším, ale mělo to fantastickou chuť a krásnou konzistenci, která se dala bez problémů mazat na (domácí) chleba. Takže tudy někudy by cesta k mazacímu sýru taky mohla vést:)
Odpovědět