Re: Prvňák údajně "neví, proč je ve škole"
berdi, neber to jako urážku, mě ale zase fascinuje ten trend dávání odkladu zdravým dětem.. sama píšeš, že syn je šikovný jen je éro,nemyslíš, že to je spíš povahou? proč dávat zdravému šikovnému - jen živějšímu dítěti odklad?
já to vidím ze dvou úhlů.. nejstarší je v páté třídě.. je na konci června, šel normálně - neuměl vyslovovat R a Ř, to mu naskočilo těsně před 6 týma narozeninama po roce docházky na logo, měl problémy s grafomotorikou.. já zvažovala odklad.. ale všichni okolo říkali, ať ho dáme a tak jsme to nechali na něm.
On jít chtěl.. - je v páté třídě, má samé jedničky..
ale grafomotoriku má pořád hroznou, hrabe jako kocour a nerad maluje, maluje jako dítě... a ten rok ve školce by na tom vůbec, ale vůbec nic nezměnil. K tomu je nejmenší ve třídě, ale roste tak pomalu, že ten rok by tomu taky dal támhle 4-6cm.
Problém ale vidím v tom, že po pár letech jsem zjistila, že je ve třídě nejmladší - jen s jednou spolužačkou, ta je o den starší.. jinak ty děcka, přesto, že neměli žádné problémy.. s ničím, tak všichni měli odklad a jsou klidně o rok starší... než syn.. - což by právě mohl být problém u zakladatelky - že ve třídě je třeba hodně už těch zdravých sedmileťáků, tak čerstvý šestileťák jistě není tolik soustředěný - a ty učky to prostě nerozlišují - prvňák jako prvňák, ač to není pravda.. a třeba už ho prostě zaškatulkovala.. a ač se snažil.. tak odezva žádná, tak te´d už nemá důvod se snažit..
mám doma čerstvou šestileťačku, která má ADHD a AS, byla u zápisu, chtěla jít a my ji chtěli dát normálně - dostane odklad.. ale jen na radu psycholožky.. a rada psycholožky zněla tak, že dnes je modni dávat zdravým dětem odklad a pak tydle s nějakým problémem nemají prostě šanci ve třídě plné sedmileťáků...
mám v okolí extrém, kluk je šikovnej, sociálně v pohodě, hezky maluje.. je v říjnu a do školy půjde v necelých osmi letech.. špatně mluví, rodiče na to s prominutím "se*ou" a jen děcku dávají odklady.. a pak učka bude posuzovat osmileťáka s čerstvým šestileťákem... tak to je jasný, že ten rozdíl bude propastný
toto se mi líbí v německu - brácha se tam odstěhoval a syn já zářijový, tady by šel automaticky s odkladem, tam po roce v německé školce nastoupil do první třídy v necelých 6ti letech, tam mají odklady opravdu jen děti, které je z nějakých závažných důvodů potřebují a ne proto, že si rodiče řeknou, že jsou éra, že jim prodlouží dětství.. a podobné osloviny.
Odpovědět