16.2.2013 23:47:44 Moncaka
Re: Dědictví - jak dlouho trvá vyřízení a kolik to stojí?
Díky za postřehy. Nějaká procenta jsem našla, ale nějak extra to nechápu (výpočet ano, ale ten text okolo), ale přijde mi to strašně moc, když to spočítám. Spíš jestli nění nějaké odměna fixní, když vlastně toho notář tolik dělat nebude, když jen všechen majetek přiklepne jedné osobě.
Pro představu důchodci bydlící v družstevním bytě na malém bytě v krajském městě se zahrádkou za městem v osobním vlastnictví. Jeden zemře. Když to odhadnu tak majetek cca 2 mil. (nejsem odhadce, ale vycházím z inzerátů), do dědictví jde 1/2. Když z toho podle tabulky spočítám daň jsem na necelých 12 tis. Když by důchodce byl bez úspor, tak z čeho to zaplatí, když ta částka mnohdy je vyšší než jeho důchod? Ještě když by důchodce neměl příbuzné, co mohou vypomoci. To není úleva ani v těchto případech? A to ani nepočítám cenu za odhad, kterou moc netuším jaká je.
Trochu mi přijde 12 tis. hodně za sotva den práce - nějak netuším, co víc notář může dělat než, že obešle dědice a přiklepne mu to. Jde mi o případ, kdy je to vše jasné a nejsou žádné spory.
Odpovědět