14.3.2014 22:21:27 NovákováM
Dědické nároky dětí a jejich nesoudnost
představte si situaci, kdy dítě, vypravující se do vlastního života po vlastní ose - dostane byt. Pravda - dvoupokojový.
Druhé - tj. mladší dítě žije s rodiči - výhledově mu vznikne nárok na byt třípokojový. Jiná lokalita, stejné město. Nárok akutálně vznikl po jednom z rodičů, ale stará se o druhého rodiče.
Starší dítě se vdá, rozvede, byt mění, až vymění... nicméně nějaký finanční základ zůstává, včetně výhody startu do života... tj. byl tam vklad byt.
A následně činí nárok na podíl z bytu, ve kterém žije mladší sourozenec už jen s jedním rodičem (dědický nárok má na 1/3 z 1/2 dědického podílu), protože to je větší finanční hodnota.
Velmi dobře ví, že mladší dítě aktuálně peníze nemá, stěhování je nereálné díky žijícímu rodiči, prostě se neustále ohání, že to není fér.
Já bych ho kopla do tlamy...
Právník určitě ne.
Také jsem tu řešila a pak až přes právníky situaci "nerovnoměrně obdarovaných dětí" - taky jsem měla chuť čutnout je do tlamy, protože se nestaral o rodiče ani jeden....
Změnila novela OZ něco v tomto duchu? Asi to ani poté nebude pocitově fér.. ale víte o tom něco?
Vylepšila tohle nějak novela obč. zákoníku?
Odpovědět