Re: Kupujete v supermarketu nebalene buchty?
Luc., chápu a souhlasím, co se snažíš říct, a zvlášť pokud se PO rutinně ztužuje a vznikají transmastné kyseliny, zase je to o levl horší zlo, než prostě jenom masné nasycené.
Na druhou stranu jsem četla, že ještě záleží na technologii hydrogenace/ztužování (nevím, zda jsou to úplně synonyma), a že ta špatná (starší) - kde vznikají ty trasmastné kys. - je ztužování částečné. Takže jakmile je ve složení napsáno "částečně ztužený rostlinný tuk", je to echt hnus.
No a na třetí stranu - četla jsem a připadalo mi věrohodné, že nasycené mastné kyseliny jsou mylně považovány za nezdravé, že sice ano - potřebujeme jich méně, než do sebe obvykle cpeme, ale taky je potřebujeme, a hlavně kvalitní a také ve formě, kde jsou obsaženy s dalšími potřebnými látkami, zvlášť s vitamínem K2, který se nedá získat nijak jinak než z živočišného tuku přirozeně (venku pod sluncem a na zelené trávě) chovaných zvířat. Takže takové domácí máslo z čerstvého mléka krávy pasené na zelné trávě začátkem léta je superpotravinou. Že je takové máslo velmi vzácné a těžko sehnatelné (a že o tom nemáme tušení), je údajně příčinou mj. špatného stavu chrupu (kazivosti i křivení) posledních generací. Připadá nám normální mít křivé a zaplombované zuby, eventuelně nosíme rovnátka, přitom dvě stě let zpátky lidi neznali pastu a zubní kartáček, a zuby měli rovné (narostla jim dostatečně široká čelist) a zdravé.
Odpovědět