26.1.2018 8:21:01 karina1
Spoluvlastnictví zděděné nemovitosti
Tatínek zemřel a já jako jediná dcera jsme s mojí matkou - otcovou manželkou - dvě jediné dědičky rodinného domu. Dům má 2 bytové jednotky a je v zanedbaném stavu. S matkou se nějak nemůžeme dohodnout o dědictví. Je psychicky nemocná, názory a nálady mění ze dne na den, jak je zrovna naladěna. Původně jsem si myslela, že výlučným vlastníkem domu bych byla já s tím, že matka by v domě - v tom bytě ve kterém celý život s otcem bydlela a bydlí - měla doživotní právo užívání. Jinak bych se o vše starala já. Po tom, jak složitá je domluva s mojí matkou o čemkoliv - vidím řešení v tom, ponechat podílové spoluvlastnictví nás obou s tím, že si uzavřeme dohodu o užívání nemovitosti (každá budeme užívat svoji bytovou jednotku dle svého uvážení) a na údržbě společných prostor se budeme společně podílet. Máte s tímto někdo zkušenosti? S podobnou dohodou o užívání nemovitosti spoluvlastníky? Při předběžném řízení o dědictví u notáře jsem byla nepříjemně překvapena. Jednala se mnou jen slečna asistentka, která nevěděla nic, resp. nic mi neporadila. Budu ráda za každý názor a upozornění na úskalí.
Odpovědět