30.12.2019 21:07:31 Koliha velká
Re: Co s atypickými teenagery
Kde píšu, že nutit? To nefunguje na nikoho. Ve čtrnácti a sedmnácti jsou lidi dost zralí, aby věděli, co je baví a co by chtěli dělat, zvlášť aspergři, kteří mají často svůj specifický zájem, který může být dost specifický. Jenže dospělým třeba přijde ne dost "hobby" jako třeba sport nebo mezilidská interakce ne dost "správná" tím obvyklým způsobem. Chodila jsem třeba nějakou dobu taky do skauta, byla jsem u všeho, sledovala jsem, jak ostatní hrají hry a baví se a za mnoho let se dozvěděla, že ze mně byli všichni zoufalí, že nevěděli, jak mne zapojit apod. Já jsem byla hodně překvapená, myslela jsem, že když jsem v jedné místnosti s ostatními, jsem zúčastněná a zapojená ažaž. A že existují další postižení či sociálně neúspěšní jedinci, to vím a věděla jsem i bez kroužků (zrovna takoví na zájmové činnosti zrovna nechodili), ale že by si z nich autista zrovna udělal přátele (něco jako klub zoufalců?), je bizarní představa, to je jako by se měli skamarádit neurotypici jen proto, že jsou neurotypici.
Odpovědět