28.7.2020 18:54:38 Hanka 75
Re: Jak máte doma finance s manželem?
Myslím, že jsem někde četla od odborníka (a i to co tady lidé píší), že finance v rodině jsou řešeny nejrůznějším způsobem. Naprosto společné, kdy jeden většinou muž, vydělává více nebo společné a oba vydělávají přibližně stejně, nebo úplně oddělené, oba přispívají na domácnost stejnou (nebo rozdílnou dohodnutou částkou) a zbytek si každý nechává víceméně pro sebe... a že platí, že když to těm dvěma oběma vyhovuje, tak je to tak správně.
My tedy máme vše společné a jiný model by mi moc nevyhovoval, ale to může mít každý opravdu jinak, jak to jemu vyhovuje.
Ale myslím, že jsi uhodila hřebík na hlavičku, že hlavní problém je komunikace s manželem, prodej bytu (byť jeho) a nákup pozemku (pro společné bydlení) vlastně "bez tebe", na otázky neodpovídá nebo nevhodně, poukázování na to kolik vyděláváš atd. atd., to bych stejně jako ty viděla na problém, zda si s ním to dítě pořizovat.
A asi si raději "ošetři" společné finance, myslím, že kdybyste spolu opavdu žili a po čase se rozváděli nebude patřit k velkorysým, ale naopak ti nedá nic co nebude muset. Např. pozemek, dům, který se pořídí za jeho peníze z bytu, (byt měl před manželstvím je opravdu jen jeho) tuším může být také pak (na základě toho, že je pořízený za jeho peníze) jeho a ty bys mohla mít problém, že jsi přispívala na vybavení, provoz, domácnost.. musela bys to asi prokazovat. Pozemek je už tedy jen jeho, opravdu by to mohl být problém. Dobře zvaž kdyžtak za jakých podmínek a jak s ním budeš a buď ostražitá. Nevypadá vůbec na velkorysého chlapa. Možná má teď problém, že byt prodal a koupil špatně, má špatnou smlouvu, něco nefunguje, nedokáže si o tom promluvit, je z toho ve stresu a takhle blbě reaguje... ale jestli takhle bude reagovat ve stresových situacích i jiných, které mohou přijít, tak to asi nechceš... dobře děláš, že se nad tím zamýšlíš. Nevidím to jako tvý příbuzní, radu a popovídání raději hledej jinde a vše si sama dobře rozvaž příp. se poraď s odborníkem. Mě by třeba i fakt překvapilo a asi bych to neskousla, že se se mnou (byť za jeho peníze) neporadí, co kupuje a pořizuje pro společné bydlení, zda já chci dům pro společý život, kde, společné plánování nad tím, kde budeme bydlet, co chce on, co chci já, co si můžeme dovolit, co si nemůžeme dovolit, to by přeci vše mělo být společné. Třeba si může chtít nějak ošetřit své peníze z doby před manželstvím, to bych chápala, ale pozor, aby dům a pozemek nebyl jen jeho, tys do toho také nedávala své peníze a pak při príp. rozvodu neostrouhala. Určitě je dobře, že se nad vším zamýšlíš a že to řešíš. Na řeči příbuzných nedej, oni s tvým manželem žít a mít děti nebudou a když budeš v problémech tak ti nepomůžou nebo omezeně.
Odpovědět