3.12.2020 18:25:30 Tante Bante
Re: Obnova starého sadu
Kdysi jsem slyšela něco o tom, jak a čím se stříkají ovocné stromy. Čím si nepamatuju, ale ten pán tvrdil, že se to stříká brzy na jaře, pak už nic. Pamatuju si, že něco takového děda dělal. Zimní jablka, parmény a malináče a ještě nějaká další, byla ve sklepě, nebyla ani malá ani červivá a vydržela min. do března. Třeba ty parmény nebyly moc dobré na jedení jen tak, ale tepelně zpracované byly super. Pak byly odrůdy, které se musely sníst hned. Mošt děda nedělal, ale babička hodně zavařovala taková skoro povidla. V zimě se tím nadívalo pečivo. Moje děti jedí zavařené pyré ve velkém. Matka letos zavařila jeřabiny s jablky do kompotu. Už je to snědené, bylo to fakt dobré. Jam by nejspíš byl taky super.
Odpovědět