Se zájmem jsem si přečetla příspěvky, protože se nás to osmileté gymnázium také týká - už druhý rok. Dceři se zdála letos těžká matika, lehká čeština - každý to má jinak
.
Nad některými názory tady kroutím hlavou, ale komentovat to nebudu, je prostě dost velký rozdíl mezi přijetími v Praze a mimo Prahu. Vloni jsem se namátkou dívala, za kolik Cermat bodů (bez vysvědčení apod.) byl přijat 60. v Praze - 80bodů a na odvolání 78bodů, předloni na odvolání nad 75 bodů (mluvím o jednom pražském gymplu, ale je to tu dost podobné, dostává se každý 7.-8.).
V Táboře stačilo šedesátému cca 70bodů, v Náchodě dokonce cca 60 bodů (a nějaká maminka tady potvrzuje Ostravu - 65bodů). To je prostě fakt - v Praze je ta konkurence jinde. I z tohoto důvodu to bez přípravy nejde, testy jsou rozřazovací (rychlá orientace v textu, logické uvažování, soustředěnost, určitá zralost), ne ověřovací (co se na ZŠ naučili).
Velkou roli hraje vnitřní motivace - starší věděla, že tam chce, dali jsme 3500 za přípravný kurz tady ve čtvrti, ale ten není dostačující - je to jako škola, jedou se tam starší testy s 25 dětmi a dostanou úkol domů. Takže dítě musí i samo (ano, někteří rodiče investují více a dále, platí si soukromé hodiny). Naše dcera procházela starší testy sama a s dědou, dá se vše stáhnout z různých českých gymplů. Navíc je matematický typ, takže to měla o to snazší, byla v první desítce na obou gymplech. Její spolužák se nedostal, byl těsně za přijatými, ona k tomu říká, že ve třídě by v pohodě stačil, možná je i chytřejší než někteří její současní spolužáci, ale na přijímačky byl prostě hůř připravený. Prvních 200 možná i více zájemců jsou v podstatě jedničkáři/top ve třídách, oddělí je příprava na přijímačky.
Druhá dcera letos se dle mého v Praze nedostane, také pracovala a ničeho nelitujeme, ale především do té matematiky se jí moc nechtělo (čeština ji bavila), dala tomu méně, navíc je letos silný ročník, vidím to i na 2 gymplech v okolí, je tam o 100 víc zájemců než vloni. Její testy mám doma, takže vidím, že na Prahu matika stačit nebude.
Za mě tedy alespoň v Praze platí, že dítě musí samo chtít a být ochotno něco navíc tomu dát. A v podstatě všem se ta případná extra příprava do budoucna neztratí.
Jiná situace je na placených soukromých gymplech (v Praze) - je tam méně zájemců, tzn. dostane se třeba každý 3.-4., navíc jsou tam ty dodatečné školní testy, někde dokonce i ústní pohovory (mám jen z doslechu, že se s tím dá pak různě "kouzlit"... z tohoto důvodu považuji ty Cermat testy za objektivní, podmínky jsou pro všechny stejné, hodnocení také).