19.5.2024 14:32:12 babi_
Re: Jak se máte vy?
Ropucho, legislativa je taková, že pedagog má 8 týdnů dovolené, kdežto většina ostatních má 4 týdny. Nebo max. 5 plus 1 osobního volna, pořád "jenom" 6.
Proč to ty učitelky mají (8 týdnů) je evidentní, i tak jsou z té náročné práce vyšťavené měsíce před prázdninami. Je to nutnost, pokud se k té práci vůbec mají po dovolené vracet a vydržet víc jak pár let.
Já jim to nezávidím, a myslím zas tolik lidí není, kteří by jim to záviděli (právě při zkušenosti s vlastními pár dětmi), jen to tak reálně je. Tu dovolenou mají.
Během ní často i pracují, přinejmenším sebevzděláváním a přípravou jak "rozmyšlením" tak fyzickou (kolikrát kamarádce pomáhám něco stříhat apod., Yuki psala to stěhování, kdy jí pomáhají její děti, atd...), což ovšem ostatní také, kromě "padla a čistá hlava" - tedy kromě blbého šéfa, jak jsi psala, to ovšem není práce o dovolené, jen myšlenky na ni - dost rozdíl.
Jak psala Inka - kolikrát ta dovolená je defacto cca 50% HO. Hodina dvě u počítače denně, další hodiny, kdy se mi to skládá v hlavě, další čas telefonáty. Tedy já to teď tak nemám, ale mnoho let ano. Tu práci jsem měla ráda, plno výzev - jak píšeš, zadání rámcové, zbytek byl na mě, výsledky ovšem viditelné. Když jsem učila, zdaleka to tak o dovolené nebylo. Hlavně jsem si zvolila, kdy se o té dovolené budu připravovat na práci s dětmi, a kdy budu mít opravdu volno. To na konzultantské a vývojové pozici nejde. Jede to pořád.
Teď o dovolené pracuji tak max. hodinu denně v průměru. No o vánočních svátcích to bylo furtumfurt, ale to je jednou za rok.
Odpovědět